top of page
  • Observer

100.000 doden: politieke leiders geven kritiek op Bolsonaro

CovidCurve100000

Politieke leiders gaven uitgebreid kritiek op president Bolsonaro omwille van de houding die hij aanneemt in de strijd tegen het coronavirus. Brazilië overschreed gisteren de macabere grens van 100.000 doden. Hijzelf sprak zich nog niet uit over de situatie van covid-19 in het land, maar gebruikte wel de sociale media waar hij contacten had met zijn volgers, uitleg gaf over de acties van zijn regering en de nadruk legde op het aantal mensen dat genas van de ziekte.

Ex-president Lula, evenals de voorzitters van het STF, Dias Toffoli, van de kamer, Rodrigo Maia en Senaatsvoorzitter Davi Alcolumbre, betreurden het lugubere record. Gouverneurs, parlementairen, presidentskandidaten van 2018 en andere politieke leiders manifesteerden zich eveneens.


100000MortosTwt

Lula publiceerde een lange tekst op zijn sociale netwerken waarin hij de klemtoon legde op het feit dat het land veel te vroeg “vaders, moeders, kinderen, broers, zussen en grootouders” verloor. Hij stelde de federale regering verantwoordelijk voor het grote aantal overlijdens.


1 – 100 mil vidas. Em 144 dias, o coronavírus levou embora precocemente 100 mil pais, mães, filhos, irmãos, avós. Eram amigos, conhecidos, eram trabalhadores que se viram obrigados a deixar seus lares e lutar pelo pão de cada dia. — Lula (@LulaOficial) August 8, 2020

Het parlement kondigde 4 dagen nationale rouw af. Kamervoorzitter Rodrigo Maia classificeerde de 100.000 doden als een “absurditeit” en drukte erop dat het verlies van zoveel levens niet als “natuurlijk” mag beschouwd worden. Senaatsvoorzitter Davi Alcolumbre bevestigde dat hij deze zaterdag beschouwt als “een van de meest droevige dagen in de recente geschiedenis van Brazilië”.

Ex-rechter en ex-minister Sérgio Moro benadrukte het belang van het volgen van de wetenschap in de strijd tegen de pandemie.

Ex-presidentskandidaat Ciro Gomes twitterde dat de 100.000 doden het gevolg zijn van een regering die zijn rug keerde naar de wetenschap en het leven, en publiceerde er een afbeelding bij met het woord “genocide”.


Mais de 100 mil brasileiros mortos. Consequência de um governo que está de costas para a ciência e para a vida. Bolsonaro genocida!#Bolsonaro100Mil #CemMilEdai pic.twitter.com/JO2OQ1lrs4 — Ciro Gomes (@cirogomes) August 8, 2020

Gouverneur Flávio Dino (PCdoB – Maranhão) schreef: “Wie beweerde dat er weinig mensen zouden sterven? Wie veroorzaakte samenscholingen tijdens onverantwoorde uitstapjes? Wie saboteerde het gebruik van mondmaskers? Wie trok de slachtoffers in het belachelijke, zeggende dat hij geen grafdelver was? Wie promoveerde “miraculeuze” geneesmiddelen, zonder een dokter te zijn? Dat zijn vragen van het Tribunaal van de Geschiedenis voor Bolsonaro”.

Bron

Afbeeldingen: Twitter

#CiroGomes #BraziliëNieuwsOnline #FlávioDino #JairBolsonaro #Coronavirus #DiasToffoli #COVID19 #DaviAlcolumbre #Lula #RodrigoMaia #SérgioMoro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page