top of page
  • Observer

17 dagen voor de start

RWeber

Regeren is niet makkelijk, zelfs niet voor iemand met de ervaring van Luíz Inácio Lula da Silva. Op 17 dagen voor de start van zijn derde ambtstermijn kunnen er al verscheidene conclusies getrokken worden. De journalist William Waack (Estadão) schrijft: “Lula lijkt ervan overtuigd dat hij kan doen wat hij wil, maar de enige winnaars zijn de centrumpartijen”.

Waack omschrijft dat Lula zich een morele superioriteit aanmeet die hem toelaat om het land te regeren zoals hij dat in het verleden deed, een verleden waarin, in zijn hoofd, alles beter was.

“Lula lijkt de verkiezingsuitslag te interpreteren als ‘The winner takes it all’. Op dit moment bestaat de winnaar uit de centrumpartijen – het zogenaamde centrão – die enkel samenwerken met Lula om hun macht te kunnen behouden. Lees: om de geheime begroting en de vrijheid om naar believen geld uit te geven, te behouden”.

De wet van de staatsbedrijven

Senator Tasso Jereissati (PSDB) stond een interview toe aan de krant Estadão waarin hij het initiatief van de Kamer om de wet van de staatsbedrijven af te zwakken, bekritiseert. Waar gaat het over?

De wet werd door president Michel Temer bekrachtigd nadat onderzoeken uitwezen dat staatsbedrijven gebruikt werden als kapstok voor politieke benoemingen, voornamelijk ten tijde van de PT-regeringen. Er werden mechanismes geïntroduceerd om dat te voorkomen.

De benoeming van ‘petista’ Aloizio Mercadante als de nieuwe directeur van de BNDES, de staatsbank voor investeringen, vormde de aanleiding om de wet te wijzigen en af te zwakken, eigenlijk een overbodige ingreep omdat Mercadante een doctoraat in de economie bezit, geen deel uitmaakt van de directie van de PT, al lang niet meer deelneemt aan verkiezingen en enkel werkte als technische coördinator bij de ploeg van de overgangsregering. De wetswijziging werd in zeven haasten met een grote meerderheid goedgekeurd door de volksvertegenwoordigers, inclusief de bijna volledige basis van de PT.

Tasso Jereissati: “Het is een historische achteruitgang in het bestaan van de Braziliaanse staatsbedrijven, in de richting van een bananenrepubliek. Aloizio Mercadante beschikt over de nodige kwalificaties en was, buiten zijn technische bijdrage enkel actief als technische coördinator. Het was helemaal niet nodig om de wet te wijzigen. Men gooide hierdoor de eigen ruiten in”.

De aankondiging van Lula dat er geen enkel staatsbedrijf meer zal geprivatiseerd worden, garandeert weer een aantal postjes voor politici. Waar dat kan toe leiden, zagen we al in het verleden.

De geheime begroting bij het STF

Minister Rosa Weber (foto), rapporteur van zaak “geheime begroting” bij het hoogste gerechtshof STF, stemde gisteren tegen de wettelijkheid van de praktijk. Haar collega’s brengen vandaag hun stem uit.

Indien een van hen een “vista do processo” (verzoek om het proces nader te bestuderen, zonder dat daar een termijn op gekleefd wordt) aanvraagt, dan wordt het oordeel onderbroken en enkel volgend jaar hervat, na de herneming van de activiteiten van het hof, in februari (of mogelijk later in het geval van de indiening van een ‘visto).

Het lijkt erop dat het oordeel van Weber door een meerderheid van de rechters zal opgevolgd worden. Indien het zo afloopt, dan is de winst voor Lula omdat hij over meer geld zal kunnen beschikken om te regeren. Het verlies is dan voor de centrumpartijen en hun aanhang in het parlement.

De geheime begroting is een taart van miljarden reais die Bolsonaro ter beschikking stelde van de parlementairen, in ruil voor steun aan zijn regering. De besteding is geheim omdat een groot deel van al die centen dient om niet-geïdentificeerde werken te betalen in electorale regio’s van de volksvertegenwoordigers en senatoren.

Zelfs de identiteit van de ontvangers blijft geheim. Enkel de rapporteur van deze begroting weet over wie het gaat. Maar het zijn wel de voorzitters van Kamer en Senaat die bepalen wie begunstigd wordt.

Het parlement werd rebels, verdenkt Rosa Weber ervan dat ze stemde volgens de wens van Lula, en beloofde om de stemming van de wetswijziging om meer geld ter beschikking te stellen voor Lula, de zogenaamde PEC da Transição, te vertragen. Lula heeft dat geld nodig om te kunnen regeren en om zijn belofte waar te maken met betrekking tot de sociale uitkeringen.

Die PEC werd reeds goedgekeurd in de Senaat, maar nog niet in de Kamer. Indien er daar wijzigingen worden aangebracht, dan moet de Senaat opnieuw stemmen. De impasse is nu een feit. Lula schoof de aankondiging van zijn ministers weer vooruit, net om die reden.

Regeren is niet makkelijk, zelfs niet 17 dagen voor de eigenlijke start.

Bronnen: Estadão, Metrópoles

Foto: Nelson Jr./SCO/STF

#TassoJereissati #BNDES #AloizioMercadante #PT #MichelTemer #Estadão #Lula #RosaWeber #PSDB #WilliamWaack #BRNieuws

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page