top of page
  • Observer

4 maanden interventie: schietpartijen verhoogd met 36%

Comando-Militar

Het observatorium van de (militaire) interventie (Observatório da Intervenção – een initiatief van leden van de universiteit Candido Mendes) maakte een balans op van vier maanden militaire tussenkomst in Rio de Janeiro, gebaseerd op gegevens van de website Fogo Cruzado. Die tussenkomst begon op 16 februari van dit jaar, nadat president Michel Temer een decreet ondertekende met het besluit. Generaal Walter Souza Braga Netto van de Braziliaanse strijdkrachten nam de leiding op zich om de publieke veiligheid in de ‘cidade maravilhosa’ te garanderen.

In de balans staat te lezen: “Na 120 dagen federale interventie in Rio de Janeiro, elkaar opvolgende mega operaties van de politie en militairen, telkens groter, zijn de resultaten teleurstellend.”

Van februari tot mei vielen er 444 doden door politiekogels, 39 agenten kwamen om het leven. Het aantal schietpartijen kende een expressieve verhoging van 2.355 in de vier voorafgaande maanden van de interventie, naar 3.210 in de jongste vier maanden.


Gen-Netto

Het uitgevaardigde decreet loopt tot 31 december van dit jaar, maar Raul Jungmann, minister van de openbare veiligheid, stelde alvast voor om de interventie voort te zetten tot aan het einde van 2019.


Interv-Soc

Het observatorium besluit: “Om de publieke veiligheid te verbeteren zijn er structurele maatregelen nodig, de integratie van de verschillende krachten en de strijd tegen corruptie. De interventie werd opgestart met deze beloftes, maar we zien enkel maar operaties, schietpartijen, meer doden bij de confrontaties, inclusief politiemannen. Hoe lang nog?”, zo klinkt het.


Operacao
Foto's: Fernando Frazão - Tânia Rêgo - Agência Brasil

#ObservatóriodaIntervenção #BraziliëNieuwsOnline #WalterBragaNetto #RaulJungmann #FogoCruzado #RiodeJaneiro

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page