top of page
  • Observer

600.000 doden

600000

Brazilië overschreed de grens van 600.000 covid-slachtoffers. Volgens het consortium van de pers dat de getallen bijhoudt, kende Brazilië 21.893.752 besmettingen sinds het begin van de pandemie, vorig jaar in maart.

Het getal wordt bereikt op een moment dat de pandemie afneemt in snelheid. Vandaag bedraagt het gemiddelde aantal doden per dag 438, het laagste cijfer sinds november van vorig jaar. De tendens is dat dit gemiddelde blijft dalen. Ondanks de daling van de jongste maanden is Brazilië nog steeds het derde land in de rij van het dagelijkse gemiddelde, achter de Verenigde Staten en Rusland. In 2021 registreerde Brazilië het hoogste aantal doden door de pandemie, van gans de wereld, meer dan 405.000.


Genocida

De parlementaire commissie die de fouten van de overheid in de strijd tegen de pandemie onderzoekt, stuitte niet alleen op een reeks forse uitschuivers en een reeks bewijzen van een beleid dat volkomen ingaat tegen de wetenschap, maar ook op pogingen tot corruptie, het verspreiden van valse informatie en handelingen die een deel van de medische wereld in diskrediet brengen.

De schaamte voorbij

De publieke en gratis gezondheidszorg SUS (Sistema Única de Saúde) wordt vaak verketterd als een reeks “slachthuizen” met lange wachttijden, onverschillige medewerkers, tekorten aan geneesmiddelen en materialen, gebrek aan hygiëne, kortom men wil er niet aan denken om ziek te worden in Brazilië en afhankelijk te zijn van de SUS. Toch klopt dit niet, en dat werd vooral duidelijk door de pandemie van het coronavirus waarbij tot nog toe 600.000 Brazilianen het leven verloren, maar nog veel meer mensen erdoor gehaald werden door… jawel, de SUS, hetzelfde overheidsorgaan dat tot nog toe 69,78 van de Brazilianen een vaccin toediende, en 45,57% reeds voorzag van een 2de dosis, ondanks alle moeilijkheden en vertragingen, veroorzaakt door de foute en trage aanpak van de regering in de strijd tegen de pandemie. De komst van het coronavirus en de manier waarop de SUS het aanpakte, zorgde voor een herwaardering. De vele duizenden medewerkers, ook diegenen die werkzaam zijn in de vaccinatie campagne en uitvoering, worden dan ook terecht geloofd voor hun inzet.

Ook in de privé sector werd er hard gewerkt, maar daar gaat het voornamelijk om winstbejag en zijn de maandelijkse bijdrages van de aangeslotenen vaak belangrijker dan de zorg die ze toegediend krijgen wanneer het echt nodig is. Erger: indien er op dat vlak bezuinigingen mogelijk zijn, dan worden die toegepast, als het moet zelfs door het medisch personeel onder druk te zetten. Het leven van de patiënt komt daarbij niet altijd op de eerste plaats. Dit werd gisteren nog maar eens pijnlijk duidelijk door de bijzonder emotionele getuigenis bij de parlementaire onderzoekscommissie Pandemia van Tadeu Frederico Andrade (65) die 120 dagen doorbracht in een hospitaal van de privé ziekenhuisketen Prevent Senior, en bijna overleed aan de gevolgen van covid-19.

TadeuWalter

De verplichte toepassing van de zogenaamde “preventieve of vroege behandeling”, het toedienen van experimentele medicamenten zonder de familie te raadplegen en zelfs het opstarten van een palliatieve behandeling voor patiënten in de intensieve afdeling, vielen onder de aanklachten van de getuige, ook die van de geneesheer Walter Correa de Souza, ex-werknemer van Prevent Senior.

Tadeu Andrade omschreef zichzelf als een “overlevende”, verstrekte alle details van de manier waarop hij behandeld werd door Prevent Senior en veroordeelde de “palliatieve zorgen” die hem opgedrongen werden, om “op een comfortabele manier te kunnen overlijden”:

“Ik ben een levende getuige van de criminele politiek van deze corporatie en zijn leiders. Ik wens hier een uitzondering te maken voor vele professionals uit de zorg, echte helden, maar de directie hanteert een andere politiek en zet de artsen die vechten voor het leven van hun patiënten, onder druk”, zo zei hij, met de tranen in zijn ogen.

Andrade was al 8 jaar een klant van Prevent Senior en kreeg zijn eerste bijstand op 24 december van vorig jaar, toen hij de vroege symptomen van covid-19 vertoonde. Die eerste zorg kreeg hij via tele-geneeskunde van een arts die de opdracht gaf om een “covid-kit” naar zijn adres te sturen. Maar het werd erger, niet beter.

Op 30 december moest hij naar de eerste hulp van Prevent, waar de besmetting met covid-19 bevestigd werd, en een bacteriële longontsteking.

“Een medisch bezoek op de eerste dag had mijn longontsteking misschien kunnen bestrijden. Ik werd in het ziekenhuis opgenomen en geïntubeerd, aanvankelijk gedurende 30 dagen.”

Palliatieve behandeling

Het was toen dat dokter Daniela de Aguiar Moreira da Silva, volgens Andrade, zijn dochter belde en haar meedeelde dat hij zou worden overgebracht naar een hybride bed, waar hij een palliatieve behandeling zou krijgen, “meer comfort” zou hebben en daar zou sterven binnen enkele dagen.

De familie accepteerde dit niet, stapte naar het gerecht en de media om de zaak aan de kaak te stellen. Prevent Senior wijzigde prompt hun houding en hield de man op de intensieve afdeling, verzorgd door een privé arts, ingehuurd door de familie om toezicht te houden op de voortzetting van de behandeling.

Buiten dat Prevent Senior een foute omschrijving van het geval voorlegde aan de familie, van een andere patiënt, vertelde Andrade tegen de senatoren van de commissie die perplex luisterden, dat er, volgens de artsen van Prevent Senior, geen uitweg meer was voor zijn situatie en “dat het comfortabeler zou zijn voor de patiënt om zachtjes te overlijden, met een morfinepomp”. Hij zei ook dat hij uiteindelijk expirimenteel behandeld werd omdat zijn dossier het gebruik van een medicijn tegen prostaatkanker bevatte.

Dokter Walter Correa de Souza, die voorheen werkte voor Prevent Senior: “Artsen moesten de ‘covid-kit’ vanaf maart 2020 voorschrijven. De behandeling was voornamelijk gericht op de kosten, niet op het welzijn van de patiënt”.

Over de palliatieve behandeling zei hij het volgende: “Sommige situaties zijn niet uniek voor de pandemie. Het zijn zaken die bij Prevent chronisch gebeuren en ingebed zijn in de bedrijfscultuur. Er is een klein aantal artsen, vaak betrokken bij de directie, die andere artsen onder druk zetten waardoor ze fouten maken, vanwege het gebrek aan medische autonomie, het niet kunnen aanvragen van een bepaald examen. Soms moest je onderhandelen met wie je meerdere was om iets te doen wat eigenlijk niet mocht, en soms leidde dit tot een overlijden. Het gaat hier om een oude politiek van het bedrijf”.

Jezelf blauw betalen voor een privé gezondheidsverzekering in Brazilië, wil dus niet noodzakelijk zeggen dat je een betere behandeling krijgt als je echt ziek wordt. De vele privé ketens oefenen erg veel invloed uit achter de schermen. Aandeelhouders met dollartekens in hun ogen beïnvloeden politici en bepalen de prijzen van hun peperduur lidmaatschap. Dat garandeert geenszins een correcte en goede behandeling voor hun klanten wanneer het menens wordt.

Tenslotte: Prevent Senior is niet de enige. Er zijn in het totaal 750 verschillende operators actief in de privé gezondheidszorg die samen 16.975 verschillende types van verzekering beheren. In het totaal “genieten” iets meer dan 47 miljoen Brazilianen van een “plano de saúde”, zowat 24% van het totaal. De rest moet het doen via de SUS. Het gaat dus over veel geld, erg veel geld.

Nazi arsenaal ontdekt in Rio

De burgerlijke politie van Rio de Janeiro arresteerde een man in een condomínio (gemeenschap van woningen of appartementen) in de wijk Vargem Grande. In het appartement van Aylton Doyle Linhares vonden de agenten tot hun grote verbazing een flinke hoop nazi-materiaal, ter waarde van miljoenen.

Doyle2

Bij de vondst hoorden o.m. 12 originele uniformen, vlaggen, een ingekaderde foto van Adolf Hitler, dagbladen uit de jaren vijftig met artikelen over nazisme en fascisme, medailles van het 3de Rijk en een document van de SS (Schutzstaffel) – de paramilitaire organisatie gelinkt aan de nazipartij, met een foto van de verdachte. Verder ook nog wapens, munitie en een pak pornografisch materiaal.

De politie vond de gezochte man na een tip van een buurman. De agenten ontdekten dat hij verscheidene pogingen ondernam om kinderen binnen het condomínio lastig te vallen. Hij werd voorlopig opgesloten.

Doyle

Volgens de Braziliaanse wet kan hij tot drie jaar gevangenisstraf krijgen voor het maken, commercialiseren, verdelen of uitgeven van nazi-symbolen. Het was de verdachte zelf die tegen de politie zei dat het gevonden materiaal een waarde had van minstens 3 miljoen euro.

De politie zoekt nu uit of hij verbonden is met nazi-groeperingen en met mensen die handelen in dergelijke dingen. Een echt nazi-uniform heeft een waarde die kan oplopen tot 250.000 euro, op de markt waar dergelijke zaken verhandeld worden. Volgens politiechef Maurício Armond gaat het om een intelligente kerel, een homohater, ontkenner van de Holocaust en een pedofiel.

De avonturen van Zé Dirceu (PT)

José Dirceu (75), ex-stafchef in de eerste regering van Lula, springt op de kar van de vooruitgang van zijn voormalige baas in de verkiezingspeilingen voor 2022, in een poging om zelf terug deel te nemen aan het politieke debat in Brazilië.

ZeDirceu

Dirceu (foto), die volgens het Lava Jato onderzoek R$ 40 miljoen achteroverdrukte in smeergeld in het Petrobras schandaal, valt in een intern document bij de arbeiderspartij PT, de bewegingen aan die het samen opnemen tegen president Bolsonaro. Hierdoor bevestigt hij dat het petisme Bolsonaro nodig heeft, net zoals het bolsonarisme Lula nodig heeft om een kans te maken in 2022. Zijn aanval is gericht tegen centrum- en centrumrechtse partijen en bewegingen als de MBL die hij verwijt om mislukte acties te organiseren en om een derde kandidaat te lanceren die een alternatief kan vormen voor het duo Lula en Bolsonaro.

Veiling

De federale gerechtelijke instanties zijn sinds vorig jaar bezig met het opmaken van een inventaris van alle bezittingen van Dirceu. Het objectief is een grote veiling om voldoende bij elkaar te krijgen om toch een deel van zijn schulden aan de fiscus te kunnen recupereren. Dirceu wordt ervan beschuldigd door de procureur-generaal van de Receita Federal (fiscus) om R$ 34 miljoen te hebben achtergehouden waardoor hij nu ingeschreven werd onder de noemer “dívida ativa” (actieve schuld die meteen kan worden opgeëist).

Het federale gerecht verzamelde reeds 5 officiële schattingen van immobiliën in het bezit van José Dirceu en de zakenman Júlio César dos Santos, die de ex-minister bijstond om zijn bedrijfje te beheren, en eveneens het mikpunt is van de Receita Federal. Voor de fiscus was Santos een soort “trouwe schildknaap” van Dirceu. De onroerende goederen die onder de hamer gaan vertegenwoordigen R$ 2,9 miljoen, nog geen 10% van de totale schuld. Het gaat o.m. om 2 appartementen in São Paulo. In 2018 werd reeds een huis van de ex-minister verkocht, eveneens in São Paulo, op een veiling van het federaal gerecht in Curitiba.

Volgens de aanklacht van de Receita Federal simuleerde Dirceu diverse contracten voor de levering van diensten door zijn adviesbureau, met als doel de echte herkomst van het geld te verbergen en om belastingen te ontduiken.

José Dirceu werd veroordeeld tot opsluiting door zijn betrokkenheid in het mensalão en petrolão schandaal, een straf die opliep tot 30 jaren in de gevangenis. Hij werd vier maal opgepakt maar mocht naar huis in 2019 door een habeas corpus.

De doos van Pandora

Brazilianen met offshores in Pandora Papers zijn R$ 16 miljard schuldig aan de Braziliaanse schatkist, zo kopte het nieuwsportaal Metrópoles.

De journalisten kruisten gegevens die uitwijzen dat 65 van de grootste schuldenaars aan de fiscus, offshores bezitten in fiscale paradijzen. Onder hen bevinden zich de zakenman Eike Batista, en ook de inventaris van de ex-volksvertegenwoordiger José Janene (PP), een ster in het Mensalão schandaal, overleden in 2010. Tegen beiden lopen er onderzoeken bij de federale politie wegens corruptie.

Offshores zijn toegelaten in Brazilië, zolang ze maar aangegeven worden bij de fiscus, ook bij de Centrale Bank indien de waarde van de actieven US$ 1 miljoen overschrijden.

Actieve schuld

Wanneer iemand ingeschreven is onder de noemer “Dívida Activa” dan kan de federale regering naar het gerecht stappen en een inbeslagname vragen om de openstaande schulden te betalen met de opbrengsten. Dat is moeilijker wanneer het om bezittingen gaat in het buitenland, zelfs wanneer ze aangegeven zijn.

RobertoCamposNeto

Niet op het lijstje van de schuldenaars bij de fiscus, maar ook met miljoenen weggestopt in een fiscaal paradijs: minister van Economie Paulo Guedes en Roberto Campos Neto (foto), directeur van de Centrale Bank van Brazilië. De Kamer van volksvertegenwoordigers vraagt nu dat Guedes uitleg komt geven, en om aan te tonen dat er geen belangenconflicten bij gemoeid zijn. Guedes vond dat niet leuk.

Recht op antwoord

Onderstaande tekst werd gepubliceerd door de krant Estadão, onder de titel “Linkse Agressiviteit“. Het artikel is niet als dusdanig bedoeld, maar het zou best een “recht op antwoord” kunnen zijn op een ander artikel, gepubliceerd op de linkse website Wereldmorgen, geschreven door Lode Vanoost, een linkse militant die niet in Brazilië woont, maar steevast zijn eenzijdige visie verkondigt vanuit zijn ivoren torentje zonder ook maar één poging te doen om de gulden middenweg te bewandelen en beide visies (links en rechts) eens goed onder de loep te leggen.

Linkse agressiviteit

Ondanks de schade die Brazilië toegebracht werd, blijft ex-president Lula doorgaan met het prediken van fiscale onverantwoordelijkheid en de onwil om meningsverschillen te doorbreken, zoals duidelijk te merken is in het gedrag van zijn volgelingen.

Het bolsonarisme vertoont geen respect voor andersdenkenden. Toen hij nog volksvertegenwoordiger was, verdedigde Bolsonaro de executie van de toenmalige president Fernando Henrique Cardoso. Nu hijzelf president is, volgt hij dezelfde weg van een gebrek aan tolerantie en geweld. Niet alleen gebruikt hij het staatsapparaat om politieke tegenstanders te vervolgen, maar kan ook rekenen op zijn virtuele milities om lastercampagnes op te zetten tegen zij die weerstaan aan de bolsonaristische intenties.

Dit politieke geweld en agressiviteit is heus geen exclusiviteit van het bolsonarisme. De bedreigingen die geuit werden tegen volksvertegenwoordigster Tabata Amaral, t.g.v. haar aansluiting bij de PSB, tonen aan dat een deel van links Brazilië eveneens een gebrek aan respect en tolerantie vertoont, en erg agressief tewerk gaat. De acteur Zé de Abreu, een bekende PT-militant, reproduceerde een boodschap op zijn eigen Twitter account waarin te lezen stond: “Als ik je (Tabata) tegenkom op straat, ransel ik je af tot ik opgepakt wordt”.

Die publicatie kreeg een immense repercussie, met vele steunbetuigingen aan de volksvertegenwoordigster. Maar er waren ook linkse militanten die een poging deden om de agressiviteit tegen de vrouw te minimaliseren, hierbij haar politieke opties als argument gebruikend. Met andere woorden, het principe van de menselijke waardigheid, een steunpilaar van de mensenrechten, geldt niet altijd. Afhankelijk van de politieke keuzes van het slachtoffer, hoeft het gebruik van geweld of het gebrek aan tolerantie niet altijd in rekening worden gebracht.

Daarnaast is de onwetendheid ook aanwezig in linkse sectoren. Indien het beschamend is dat Bolsonaro in zijn toespraak bij de Verenigde Naties zegt dat “Brazilië aan de rand van het socialisme stond”, dan zijn er diverse manifestaties van linkse militanten die gelijkaardige stompzinnigheden en vooroordelen verkondigen.

“Wij zijn het niet vergeten dat Tabata Amaral in de USA studeerde, dankzij de steun van een Braziliaanse miljardair. Zij dronk van de ideologie van beide bronnen. Het zou goed zijn dat zij terugkeert naar haar bescheiden afkomst en lessen trekt bij het volk. De ogen van de kinderen die om eten bedelen, zullen haar wel bekeren”, zo twitterde de bekende theoloog Leonardo Boff.

Zijn publicatie staat symbool voor het politieke vooroordeel, en is zeker geen geïsoleerd geval. Zijn woorden reflecteren de constante houding en uitspraken van de arbeiderspartij, altijd volgeladen met onjuistheden, een kinderachtige eenvoud, en niet zelden, een zuiver negationisme.

Links Brazilië vertoont zich steevast terughoudend als het om een vergelijking gaat tussen het bolsonarisme en het lulopetisme. Vanuit hun gezichtspunt bestaat er een radicaal verschil, zowel inzake het compromis van beide politieke krachten met de democratie, wat principieel eender welke collatie tussen beiden onmogelijk maakt. De werkelijkheid is echter wat gênanter.

De steun van Lula aan niet-democratische regimes, zoals Cuba of Venezuela, kampioenen in het plegen van geweld op de mensenrechten in naam van het “socialisme”, toont aan dat hun verdediging van de democratie afhankelijk is van hun publiek. Het gaat hier niet om een vaste overtuiging. Andere interesses kunnen die overtuiging conditioneren, zonder te blozen.

Het verdedigen van een “reglementering van de media” door het lulopetisme, onder het argument dat Lula vervolgd wordt door de pers, is in tegenspraak met de fundamenten van een democratische rechtsstaat, en is daarom net zo gênant als de vijandigheid van de bolsonaristen tegen de pers. Het komt niet toe aan de overheid om te bepalen wat hun burgers wel of niet mogen weten.

Tenslotte zijn het lulopetisme en het bolsonarisme aan elkaar gewaagd inzake het negationisme. Bolsonaro weigert toe te geven dat hij een fout maakte door de aankoop van vaccins te bemoeilijken, en blijft prediken over het gebruik van chloroquine tegen covid-19, wat het leven kostte aan duizenden Brazilianen, enkel maar om de electorale belangen van het bolsonarisme te bevredigen. Omdat Bolsonaro de pandemie niet op verantwoorde wijze het hoofd kon bieden, koos hij ervoor de ernst ervan te ontkennen en voerde hij een weerzinwekkend beleid van minachting voor het leven van de bevolking.

Eveneens ontkennend en gevuld met politieke belangen, is de weigering van de PT om haar fouten op economisch vlak toe te geven, samengaand met beschamende gevallen van corruptie, het misbruik van overheidsgeld en de verspreiding van haatpraat in het land (nós contra eles). Zelfs na alle schade die toegebracht werd aan Brazilië, blijft Lula doorgaan met het prediken van fiscale onverantwoordelijkheid, en de onwil om meningsverschillen te doorbreken. Links kan democratisch zijn en verantwoording tonen – alles waar het lulopetisme blijkbaar niet in slaagt, of niet wenst in te slagen.

Tot zover het opiniestuk in de Estadão.

Dit kan nog aangevuld worden met de agressie waarbij presidentskandidaat Ciro Gomes vorige zaterdag het slachtoffer was, tijdens en na zijn toespraak t.g.v. de anti-Bolsonaro manifestatie in São Paulo. Hij werd er aangevallen door petistas. Nochtans is Ciro Gomes een linkse kandidaat, maar dan wel van een andere partij. Gomes zegt dat hij zich niet zal laten intimideren door radicalen, en dat hij enkel de democratie wil verdedigen, en actie wil voeren tegen Bolsonaro.

Het is tenslotte een feit dat velen op Lula zouden stemmen om van Bolsonaro af te geraken, niet omdat Lula of eender wie van de PT blauwe ogen heeft.

Niet echt een succes

De recente demonstraties anti-Bolsonaro waren geen ongebreideld succes. Schattingen van de SSP (Secretaria da Segurança Pública) en de militaire politie wijzen uit dat er vorige zaterdag in totaal 29.000 mensen kwamen opdagen, tegen 125.000 bij de pro-Bolsonaro acties van 7 september.

Het aantal aanwezigen op de enige actie in São Paulo in het voordeel van de president was een klein beetje meer dan het totaal van de tegenbetogers bij de drie manifestaties in de voorbije weken.

Volgens de SSP waren er ongeveer 8.000 mensen aanwezig. Samengevoegd bij de totalen van 7 en 12 september slaagde de oppositie er in om slechts 29.000 mensen te been te brengen in de meest bevolkte stad van Brazilië.

De enige pro-Bolsonaro actie op 7 september, de nationale feestdag waarbij de president zelf aanwezig was, dreef een massa samen van 129.000 betogers, dit volgens Copom (Centro de Operações da Polícia Militar). Met andere woorden, een publiek dat 4,3 keer groter was dan de som van de manifestaties door de tegenbetogers.

De SSP-schatting is gebaseerd op luchtbeelden, kaartanalyse en geo-referentie, waarmee de mate van beweging op de locatie en in aangrenzende gebieden wordt bepaald. Volgens het orgaan verliepen alle demonstraties vreedzaam, zonder noemenswaardige incidenten.

Pre-kandidaat Ciro Gomes was in São Paulo waar hij de betogers toesprak en onthaald werd op gejouw en scheldwoorden, voornamelijk afkomstig van Lula-sympathisanten. Gomes antwoordde hierop en omschreef hen als “rode fascisten”.

GasArroz

De voornaamste thema’s van de manifestaties, ook in andere Braziliaanse steden waren de inflatie, de hoge voedselprijzen, ook die van gas en benzine. Speciaal hiervoor werden grote opblaasbare gasflessen en dito zakken rijst getoond. Bolsonaro en zijn minister van Economie Paulo Guedes werden hierbij als de grote schuldigen aangeduid.

União Brasil

Deze week was het zover: de partijen DEM en PSL ondergaan een fusie tot een nieuwe politieke partij die vanaf nu de grootste zal zijn van Brazilië.

DEM (Democratos) is de partij van (o.m.) ACM Neto, ex-burgemeester van Salvador – Bahia, ook van Ronaldo Caiado, gouverneur van Goiás. Momenteel is Neto kandidaat om gouverneur Rui Costa (PT) op te volgen als gouverneur. De PSL (Partido Social Liberal) wordt geleid door Luciano Bivar uit Pernambuco, en was tevens de partij van Bolsonaro die eruit stapte nadat hij verkozen werd. De nieuwe naam luidt “União Brasil” (UB).

BivarNeto

De fusie zorgt voor het grootste aantal zetels in het parlement, maar dat is niet zonder gevaren, eerder een tijdelijk voordeel. Het is niet uitgesloten en zelfs waarschijnlijk dat sommige volksvertegenwoordigers beide partijen verlaten en zich aansluiten bij dezelfde partij als Bolsonaro (die wel nog geen beslissing nam hieromtrent). Bovendien zal er gevochten worden voor de gulle middelen, ter beschikking gesteld door het partijfonds, geld dat moet dienen om de kiescampagnes te financieren. Het gaat hier over respectievelijk R$ 140 miljoen en nog eens 320 miljoen.

ACM Neto zweert op zijn ziel dat de UB een herverkiezing van Bolsonaro niet zal steunen, net als zijn collega Luciano Bivar. Zij zullen een eigen kandidaat lanceren voor het presidentsschap, maar ook voor een tiental gouverneurs. De naam van Sérgio Moro circuleert al rond in dit verband.


JoiceCamara2

Volksvertegenwoordigster Joice Hasselman (PSL) zei inmiddels in een interview dat de fusie zal uitlopen op verwarring, en dat de partij enkel de meeste zetels zal hebben tot de volgende verkiezingen:

“Deze grootste partij van Brazilië houdt het geen jaar vol, de verkiezingen zullen dat aantonen. Dit kan gewoon niet goed aflopen. Je kan niet tegelijkertijd een bende extremistische bolsonaristen hebben, en een andere groep die enkel uit militairen bestaat, enkel denkt aan militaire belangen, een groep die eigenlijk niet weet wat ze moeten doen in het parlement, zelfs niet eens de weg weten naar de toiletten in de Kamer, en slechts een half dozijn ‘gatos pingados’ (een klein aantal mensen) die ook aan Brazilië denken”.

Hasselman verlaat de PSL om zich bij de PSDB aan te sluiten.

Wel WC-papier, maar geen tampons

President Bolsonaro stelde zijn veto tegen het voorstel van volksvertegenwoordigster Tabata Amaral om gratis tampons ter beschikking te stellen aan vrouwen met een gebrek aan middelen voor hun persoonlijke hygiëne, studenten in publieke scholen, vrouwen in extreme armoede e.a., via de publieke gezondheidszorg SUS (Sistema Única de Saúde). Journalist Ricardo Noblat reageerde als volgt.

“Mocht de president zelfs maar eenmaal menstrueren per semester, dan zou hij zijn veto niet gesteld hebben tegen dit voorstel, net zo min als het zou gaan om tampons voor de first lady. Tenslotte komt de familie altijd op de eerste plaats, tenminste, als het om zijn familie gaat.

Was het dat niet wat hij zei, vorig jaar (21 april) op een ministeriele vergadering? In de ogen kijkend van de toenmalige minister van Justitie Sérgio Moro – die nadien zijn ontslag indiende – zei hij:

‘Ik probeerde al om mensen van onze veiligheid in Rio (de Janeiro) te vervangen, maar slaagde daar niet in. Dat is nu afgelopen. Ik ga niet meer zitten afwachten en toekijken hoe mijn ganse familie genaaid wordt, of een van mijn vrienden, enkel omdat ik niemand van de veiligheid mag vervangen. Dat zal wel gebeuren. Als ik de mensen in kwestie niet kan vervangen, dan vervang ik hun chef. Als ik de chef niet kan vervangen, dan vervang ik de minister. Punt aan de lijn!’


Reuniao22042020

Spijtig genoeg menstrueert de president niet, en heeft hij geen tampons nodig. Hij gebruikt luiers en heeft perverse vooroordelen tegen vrouwen, homo’s, zwarten, intellectuelen en armen. Om zijn vel te redden bij de verkiezingen van volgend jaar, zoekt hij naar financiële middelen om de uitkering Bolso Família te verhogen, een uitkering waar hij vroeger tegen was.

Armen stemmen wel, vrouwen ook. Maar zijn aversie tegen hen belet hem om ze goed te behandelen. Nochtans is de daling van zijn populariteit in de peilingen opvallend merkbaar bij vrouwen. En daar zijn redenen voor.

In 2019 stelde hij zijn veto tegen het wetsvoorstel 2.538 dat de publieke en private gezondheidszorg verplichtte om aangifte te doen bij de politie binnen 24h na de vaststelling van geweldplegingen tegen vrouwen. Hij verrechtvaardigde zijn veto door te stellen dat het wetsvoorstel ‘inging tegen het publieke belang’. De Kamer ging niet akkoord en verwierp zijn veto.

In maart van dit jaar weigerde hij om een verklaring van de mensenrechten van de Verenigde Naties te ondertekenen. Het document was een akkoord om actie te nemen voor de gezondheid van vrouwen in de strijd tegen covid-19 om ‘historische ongelijkheden weg te nemen’.

Onlangs actualiseerde hij de ‘Política Nacional de Segurança Pública’. In het programma worden nu niet meer de statistieken bijgewerkt van geweldplegingen tegen vrouwen. Op die manier bemoeilijkte hij het toezicht en de maatregelen die als gevolg daarvan kunnen genomen worden”.

En zo gaat het maar door.

Volksvertegenwoordigster Celina Leão (PP), die nochtans koos voor Bolsonaro, drukte het zo uit:

‘Als R$ 84 miljoen teveel geld is om uit te geven om meisjes en vrouwen te helpen waar het nodig is, dan moet de regering gaan nadenken over de manier waarop ze de meisjes en vrouwen van Brazilië gaan behandelen. Het zijn wij die de uitgaves bepalen van de begroting. Als er WC-papier kan gekocht worden voor de publieke scholen, waarom dan geen tampons?’

Bronnen: CNN Brasil – Folha de São Paulo – Estadão – Metrópoles – Veja – G1 – O Globo

Foto's: Fotos Públicas - Roberto Parizotti - Edilson Rodrigues - Pedro França/Agência Senado - Lula Marques - Max Haack/Secom - Twitter - Marcelo Camargo/Agência - Brasil Polícia Civil RJ

#CiroGomes #UniãoBrasil #JoséJanene #RobertoCamposNeto #TabataAmaral #JoséDirceu #PSL #ACMNeto #ReceitaFederal #LucianoBivar #DEM #JairBolsonaro #EikeBatista #Curitiba #BancoCentral #PauloGuedes #SUS #FernandoHenriqueCardoso #Coronavirus #COVID19 #JoiceHasselman #BRNieuws #PreventSenior #RiodeJaneiro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page