top of page
  • Observer

7,6 miljoen Brazilianen zijn minder dan 1 jaar op zoek naar werk

Desemprego

Volgens de gegevens van het instituut voor statistiek IBGE, gaat het om de grootste groep binnen de 12,5 miljoen werklozen in Brazilië; São Paulo is de enige deelstaat waar de werkloosheid daalde.

Van deze 12,5 miljoen werklozen, op het einde van de maand september, zijn er 7,6 miljoen die minder dan een jaar, of tot een jaar op zoek zijn naar een baan. Van dit totaal van 7,6 miljoen zijn er 5,8 miljoen mensen die tussen 1 maand en een jaar werkloos zijn, 1,8 miljoen anderen zijn minder dan 1 maand werkloos. Het percentage werklozen in het derde trimester bedraagt 11,8%, tegenover 12% in het vorige, zoals het instituut eerder al bekendmaakte.

Die daling is volgens het IBGE te wijten aan de informele tewerkstelling. De bijkomende banen worden grotendeels uitgelegd door records op twee informele categorieën: een stijging van 2,9% voor tewerkgestelden zonder arbeidsboekje in de privé sector waar 11,8 miljoen mensen werken, en een andere stijging van 1,2% van mensen die voor zichzelf beginnen te werken (straatverkopers e.d.), een sector waar 24,4 miljoen mensen zichzelf mee in leven houden.

Deze niet-officiële tewerkstelling van de bevolking is zorgwekkend – met huishoudelijke hulpen die niet ingeschreven zijn, zelfstandige werkers zonder een CNPJ (Cadastro Nacional Pessoa Jurídica) e.d. meer – en loopt op tot 57,9% in de noordelijke staten, 53,9% in het noordoosten, 38,5% in het centrumwesten, 35,9% in het zuidwesten en 32,2% in het zuiden.

Het aantal mensen dat het opgeeft om nog naar werk te zoeken, de ontmoedigden, daalde. Het gaat om 4,7 miljoen mensen in het derde trimester, tegen 4,9 miljoen in het vorige. De meesten in deze categorie worden gevonden in de staten Bahia (781.000) en Maranhão (592.000).

São Paulo

São Paulo is de enige deelstaat waar de werkloosheid daalde in het derde trimester, van 12,8% naar 12%. Volgens het IBGE vertonen 25 van de 27 staten een zekere stabiliteit in relatie met het tweede trimester. Rondônia staat aan de andere kant met 8,2%, een stijging van 1,5%. De hoogste werkloosheidscijfers werden vastgesteld in Bahia (16,8%), Amapá (16,7%) en in Pernambuco (15,8%); de laagste in Santa Catarina (5,8%), Mato Grosso do Sul (7,5%) en Mato Grosso (8%).

Bron

Foto: Marcelo Camargo - Agência Brasil

#Amapá #SãoPaulo #BraziliëNieuwsOnline #Pernambuco #IBGE #MatoGrosso #SantaCatarina #MatoGrossodoSul #CNPJ #Maranhão #Rondônia #Bahia

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page