top of page
  • Observer

7 september, D-day voor Bolsonaro

BolsoBras

Brazilië is nog maar zes weken verwijderd van zijn nationale feestdag 7 september, maar ex-president Lula suggereert nu al om geen krachten te sparen tegen de bolsonaristen op die dag. De inschatting is dat de militaire parade van die dag een soort D-Day wordt voor Bolsonaro waarop hij zal gokken op “alles of niets”.

Sociale bewegingen, aangemoedigd door Lula, plannen vanaf zaterdag 10 september – drie dagen na de 200ste verjaardag van het uitroepen van de onafhankelijkheid – een mobilisatie onder de noemer “Week van het Vaderland” met de bedoeling dat dit evenement de grootste manifestatie van het jaar wordt. De keuze van die datum volgt na de conclusie dat woensdag 7 september een D-Day wordt voor de campagne van Jair Bolsonaro.

Geallieerden van Lula verwachten dat de huidige president allerlei manifestaties zal stimuleren, naast de militaire optocht, een demonstratie van zijn macht. Dat vooruitzicht vormde het thema van een samenkomst van Lula’s campagneleiders, op 11 juli l.l.

Volgens de aanwezigen op die vergadering zal Bolsonaro een “alles of niets” weddenschap uitvoeren op die dag, in een poging om de verkiezingsuitslag om te keren in zijn voordeel, of om te proberen om het kiesproces nogmaals in diskrediet te brengen.

Om deze reden is het niet aanbevolen om de confrontatie met bolsonaristen aan te gaan in de straten. Het animo van de aanhangers van Bolsonaro zal sterk afhangen van de zijn situatie in de peilingen. Indien de leidende positie van Lula in de peilingen behouden blijft, dan zal de agressiviteit van de bolsonaristen hierdoor zeker beïnvloed worden, zo menen de campagneleiders. Volgens hen is Lula geen voorstander van een actie als antwoord op de aanhangers van de president die tenslotte kunnen rekenen op de administratieve machine van de regering.

Het ideaal, zo menen ze, is een actie die aanhangers van Lula verenigt, samen met artiesten en intellectuelen, rondom een thema zoals de bestrijding tegen de honger en de verdediging van de nationale soevereiniteit. Gisteren omschreven de organsatoren het motto als “nationale dag van unitaire mobilisatie ter verdediging van de democratie, voor verkiezingen en tegen geweld”. Een van de medewerkers van de campagne zei dat de keuze van die datum niet alleen is om confrontaties in de straten te voorkomen: “Het gevoerde debat gaat er niet om gewicht in de schaal te leggen bij de mobilisatie van 7 september, enkel maar om de krachten te meten”.

Senator Randolfe Rodrigues (Rede), een van de coördinators van de campagne, zegt dat de dag van de onafhankelijkheid bedoeld is om het land te huldigen, het verenigen van de Brazilianen, en dat Bolsonaro erop uit is om er een dag van te maken van zijn eigen partij, zijn ideologie: “Het idee bestaat erin om een tegengewicht te vormen voor de haatpraat van Bolsonaro. Wij willen niet meedoen aan deze discussie, of ingaan op zijn provocaties. We vinden zelfs dat hij allesbehalve intelligent is. Hij zou er veel beter aan doen indien hij een burgelijke actie van nationale eenheid voert, in plaats van een actie m.b.t. de verkiezingen, de kiezers verdelend”, aldus de senator.

Bron

Foto: Isac Nóbrega/PR

#Rede #7desetembro #JairBolsonaro #RandolfeRodrigues #Lula #BRNieuws

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page