top of page
  • Observer

9 jongeren gedood in Paraisópolis

Paraisopolis-FB

Negen jongeren kwamen om bij een actie van de militaire politie in Paraisópolis, een grote sloppenwijk in São Paulo. Het gebeurde allemaal tijdens een van de bekende straatfeesten in de nacht van zaterdag op zondag, bekend als “Baile de 17”, een funk feest waar vele duizenden jongeren elkaar regelmatig ontmoeten, ook jongeren die niet in de wijk wonen.

Een woordvoerder van de politie bevestigt dat een groep politiemannen de wijk binnentrokken bij het vervolgen van veronderstelde criminelen. De verdachten zouden motorfietsen gestolen hebben buiten de wijk. Volgens de politie gebruikten de verdachten de massa feestvierders als schild en schoten ze in de richting van de agenten. Sommige van de feestvierders zouden met stenen geworpen hebben naar de politiemannen. Die antwoordden met gasgranaten en rubberen kogels. Een deel van het publiek sloeg op de vlucht waarbij verscheidene mensen vertrappeld werden, aldus de versie van de politie.

Video’s, verspreid via het internet, tonen echter hoe de agenten schoppen en slagen met de matrak uitdelen tegen weerloze jongeren, in de smalle steegjes van de favela. Een van hen verklaarde later tegenover de pers dat hij op het hoofd geslagen werd met een fles.

Volgens de politie waren er ongeveer 5.000 aanwezigen op het feest.

Baile de 17

Het Bal 17 ontstond in het begin van dit decennium in de straten van Paraisópolis. Volgens de bewoners is de naam te danken aan het huisnummer van een bar waar drank verkocht werd aan de deelnemers. In het begin was het allemaal erg lokaal, met een “pagode” (feestje waar aanwezigen zich amuseren met wat live muziek, een biertje en een barbecue, e.d. meer) voor de deur van de bar. Gedurende de pauzes trokken de aanwezige jongeren naar naburige steegjes om er te luisteren en te dansen op funk muziek, verspreid via een geparkeerde “carro de som” (voertuig, uitgerust met een geluidsinstallatie). Met de tijd groeide dit sterk aan en werd er iedere week op vrijdag en zaterdag gefeest tot in de vroege uurtjes. Tegenwoordig gebeurt het zelfs dat een “pancadão” (andere naam voor de samenkomst van de jongeren) op donderdag begint, en doorgaat tot en met zondag.

Pancadao-FB

Het feest verzamelde ooit al een totaal van 30.000 mensen in de straten en steegjes van de wijk, maar het centrum van het gebeuren concentreert zich in vier straten. Het gaat niet alleen om inwoners van Paraisópolis: er komen jongeren uit andere delen van de hoofdstad, uit steden in het binnenland van de deelstaat en zelfs uit Rio de Janeiro. DJ’s parkeren hun “carro de som” op diverse plaatsen waar ze omringd worden door de feestende jeugd. Het geluidsvolume is echter zo hoog dat vele bewoners van de bewuste straten reeds verhuisden. Hun plaats werd ingenomen door handelaars die, uiteraard, voornamelijk leven van de feestvierders, zoals bars e.d. meer. Velen van hen sponsoren ook de feestelijkheden. DJ’s verdienen er van R$ 500 tot R$ 2.000 op een nacht, afhankelijk van de duur van hun aanwezigheid, en de sterkte van hun installatie.

Carro-de-Som-FB

Het fenomeen van dergelijke “pancadões” zoals het Baile de 17, ontsnapte niet aan de aandacht van het gemeentebestuur en van het bestuur van de deelstaat. Ze zijn met velen in de arme wijken en er bestaan weinig of geen alternatieven voor de jeugd om zich te vermaken. Het zal niet verwonderen dat criminelen hier handig gebruik van maken om drugs te verkopen.

De politie kreeg al vaker kritiek te verwerken omwille van hun repressief optreden, met gasgranaten en schoten, waarbij onschuldigen getroffen worden. Enkel in Paraisópolis vonden er dit jaar al 45 acties plaats van de politie. De bewoners van de sloppenwijk klagen vooral over andere tekortkomingen, zoals problemen met het ophalen van vuilnis, dit ondanks de geluidsoverlast en het afsluiten van de straten en stegen voor normaal verkeer.

Paraisópolis

Paraisópolis is een armenwijk naast het nobele Morumbi waar vooral welgestelden wonen. Naar schatting zijn er 100.000 inwoners en 8.000 handelszaken waarvan de meerderheid door bewoners van de wijk wordt uitgebaat. Zowat 21% van de bevolking werkt ter plaatse. De favela werd erg bekend nadat TV O Globo er scenes kwam opnemen voor een novela (soap), maar ondanks die bekendheid blijven de voornaamste problemen bestaan zoals in andere sloppenwijken van Brazilië: extreme armoede, gebrek aan rioleringen, geweld, drugshandel…

Paraisopolis-Wiki

Funk parties zoals in Paraisópolis vormen een soort Tomorrowland voor armen, de enige uitlaatklep voor velen. In de jongste jaren zorgde de vereniging van inwoners en handelaars voor een aantal projecten om het leven in de wijk te verbeteren, zoals een gemeenschapsbank, populaire (goedkope) restaurants, ballet scholen en muziekopleiding voor kinderen. Overheidswerken liggen al jaren stil, zoals het graven van kanalen voor een lokale stroom, en de bouw van sociale woningen. Ongeveer 5.000 families zijn afhankelijk van een beurs van de gemeente om hun huur te betalen en om te overleven.

Bron

Foto's: Facebook / Wikimedia Commons

#Pagode #Bailede17 #SãoPaulo #BraziliëNieuwsOnline #CarrodeSom #Pancadão #Morumbi #Paraisópolis #Tomorrowland #OGlobo

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page