top of page
  • Observer

Aécio: beter nooit dan laat

A-Neves

Het openbaar ministerie van Minas Gerais opent een proces tegen ex-gouverneur en vandaag senator Aécio Neves (PSDB) wegens het realiseren van 1.337 vluchten in vliegtuigen, toebehorend aan de deelstaat, en zonder aan te tonen dat die vluchten nodig waren voor “het publiek belang”. De vluchten vonden plaats tijdens de twee ambtsperiodes als gouverneur van Minas Gerais (van 2003 tot 2006, en van 2007 tot maart 2010). Al die verplaatsingen zouden R$ 11,5 miljoen gekost hebben aan de deelstaat, geld dat nu teruggeëist wordt door het openbaar ministerie, met eventuele beslaglegging op de goederen van de huidige senator.

In het proces werden vluchten geboekt die niet in het openbaar belang waren, 138 vluchten naar Rio de Janeiro waar de ex-gouverneur een appartement bezit, en 116 naar Claudio, een stad in Minas Gerais waar de familie van Aécio eigenaar is van een fazenda: “Een groot deel van deze verplaatsingen gebeurde met passagiers waarvan de identiteit niet geregistreerd werd op het moment van de vlucht”, aldus de aanklacht.

Om de vluchten te rechtvaardigen, zo zeggen de raadgevers van Aécio, werd er door de toenmalige gouverneur een decreet ondertekend op 19 mei 2005 waarin dezelfde normen gelden voor de chef van de deelstaat als voor die van de uitvoerende federale macht.

De raadgevers gaven intussen een nota uit waarin gesteld wordt dat de senator geen begrip kan opbrengen voor de aanklacht van het openbaar ministerie die hij niet “coherent” vindt, ook al omdat hetzelfde openbaar ministerie 6 maanden geleden de vluchten van de huidige gouverneur (Fernando Pimentel, PT) wel goedkeurde op basis van hetzelfde decreet. Aécio verwijst nu naar verplaatsingen om deel te nemen aan een vergadering van gouverneurs met toenmalig president Lula, in Brasília; de inhuldiging van een waterkrachtcentrale in Padre Carlos in Poços de Caldas en deelname aan allerlei voordrachten georganiseerd door belangrijke organen. Hij zegt ook dat het beter zou geweest zijn dat het openbaar ministerie zich destijds zou gemanifesteerd hebben over het decreet, en niet 14 jaar later.

Bron

Foto: Fotos Públicas - Jefferson Rudy - Agência Senado

#PadreCarlos #MinasGerais #AécioNeves #BraziliëNieuwsOnline #FernandoPimentel #PoçosdeCaldas #Claudio #RiodeJaneiro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page