top of page
  • Observer

Aécio in nauwe schoentjes

Neves-Aecio

Aécio Neves (58), ex-senator, ex-partijvoorzitter (PSDB), ex-gouverneur (Minas Gerais), ex-Kamervoorzitter, ex-presidentskandidaat (2014, tegen Dilma Rousseff) en nu weer terug volksvertegenwoordiger, zit in nauwe schoentjes. Brazilië Nieuws bracht in november van vorig jaar het verhaal over zijn reislust via vliegtuigen, toebehorend aan de deelstaat waarvan hij tweemaal gouverneur was. Het gaat om meer dan 1.300 vluchten waarover het gerecht van Minas Gerais oordeelt dat ze geen enkel publiek belang dienden. Het prijskaartje bedraagt R$ 11,5 miljoen, een bedrag dat het gerecht wil recupereren en daarvoor 5 dagen tijd geeft aan Neves om een lijst van zijn bezittingen in te dienen waarvan de waarde overeenstemt met het geëist bedrag.

De vluchten vonden plaats tijdens de twee ambtsperiodes als gouverneur van Minas Gerais (van 2003 tot 2006, en van 2007 tot maart 2010).

In het proces werden de vluchten opgenomen die niet in het openbaar belang waren: 138 vluchten naar Rio de Janeiro waar de ex-gouverneur een appartement bezit, en 116 naar Cláudio, een stad in Minas Gerais waar de familie van Aécio eigenaar is van een fazenda: “Een groot deel van deze verplaatsingen gebeurde met passagiers waarvan de identiteit niet geregistreerd werd op het moment van de vlucht”, aldus de aanklacht. Bovendien werd er door Aécio Neves en zijn familie een luchthaven gebouwd in Cláudio, eveneens onderwerp van een onderzoek, dit naar aanleiding van gesprekken van Frederico Pacheco, een neef van Aécio. De gesprekken (met de luchthaven als onderwerp) werden opgenomen door de federale politie die ze nog steeds in zijn bezit heeft. De luchthaven (foto hieronder) werd gebouwd in 2010 op een terrein dat onteigend werd in 2008, voordien een eigendom van de familie van de politicus. Aécio was destijds gouverneur.

Aeroporto-Claudio

Om de vluchten te rechtvaardigen, zo zegt de verdediging van Aécio, werd er door de toenmalige gouverneur een decreet ondertekend op 19 mei 2005 waarin dezelfde normen gelden voor de chef van de deelstaat als voor die van de uitvoerende federale macht. Alle gemaakte vluchten passen binnen de termen van dat decreet dat tot op vandaag geldig is, aldus de verdediging. Het decreet regelt het gebruik van vliegtuigen van de regering voor officiële evenementen, of andere verplaatsingen om veiligheidsredenen.

De verdediging van Neves liet alvast weten dat hij in beroep gaat tegen het besluit van de justitie (of wat dacht u).

Bron

Foto's: Marcelo Camargo - Agência Brasil - Reproduktie TV Integração

#AécioNeves #BraziliëNieuwsOnline #Claudio #MinasGerais

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page