top of page
  • Observer

Aécio Neves ontzet uit de senaat

Aecio-Neves-01

5 rechters van het Supremo Tribunal Federal besloten gisteren om senator Aécio Neves (PSDB) te ontzetten uit zijn functie als senator, een voorzorgsmaatregel op verzoek van de procureur-generaal van de republiek in het kader van het onderzoek waarin de senator wordt verdacht van passieve corruptie en het verhinderen van de werking van het gerecht. Het onderzoek kwam er na de afgelegde getuigenissen in het gerechterlijk akkoord dat afgesloten werd met de het bedrijf J & F, van de broers Wesley en Joesley Batista, beiden momenteel opgesloten.

In dezelfde sessie van het STF werd het derde verzoek tot preventieve aanhouding van Neves (door de voormalige procureur-generaal Rodrigo Janot) afgewezen. De twee vorige verzoeken werden al eerder geweigerd, eerst door rechter Edson Fachin, het tweede door Marco Aurélio Mello.

Samen met de ontzetting uit zijn functie, werd besloten om een soort huisarrest op te leggen waarbij de senator ‘s nachts zijn woning niet mag verlaten. Hij wordt ook verplicht om zijn paspoort in te leveren en mag geen contact hebben met andere onderzochten in het onderzoek, zoals zijn zuster Andréia Neves.

Rechter Luis Fux zei dat Aécio Neves eigenlijk zelf het initiatief had moeten nemen om af te treden als senator, als een “wijs staatsman”: “Aangezien hij dit niet deed, gaan wij hem helpen om dit te doen zodat hij de kans krijgt om zijn onschuld aan te tonen tegenover de Braziliaanse maatschappij”, aldus Fux.

Foto: Fotos Públicas - Lula Marques - AGPT

#AécioNeves #BrazilieNieuws #STF

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page