top of page
  • Observer

Aangekondigde tragedie

Predio01

Een grote brand in een gebouw van 24 verdiepingen in het centrum van São Paulo veroorzaakte vanochtend een instorting waarbij minstens 1 persoon om het leven kwam. Mogelijk bevinden er zich nog slachtoffers onder het puin. Een evangelische kerk naast het gebouw raakte ook beschadigd door de ramp en een deel van de structuur is in gevaar.

President Temer, aanwezig in São Paulo om het feest van de arbeid door te brengen in zijn eigen woning aldaar, bracht een kort bezoek aan de plaats van de ramp en werd er ontvangen op gejouw van de bevolking. Hij verliet al snel het gebied na een korte verklaring aan de aanwezige perslui waarin hij verklaarde dat de regering assistentie zal aanbieden aan de getroffenen. Het gebouw in kwestie was een eigendom van de overheid, ooit gebruikt als zetel van de federale politie, nu bezet door daklozen.

De brand kon zich snel verspreiden doordat de liftschachten (zonder liften die al lang geleden verwijderd werden) als een schouw werkten. Bovendien stak het gebouw vol met brandbaar materiaal: hout, papier, karton, binnengebracht door de bewoners. Het zou gaan om een groep die, volgens de website O Antagonista, geïdentificeerd wordt als leden van de sociale beweging MLSM (Movimento de Luta Social por Moradia), verbonden aan de MTST van de linkse militant en presidentskandidaat Guilherme Boulos. Diezelfde website maakt melding van een maandelijkse betaling van R$ 80 door de bewoners voor het “onderhoud” van het gebouw. Dit werd bevestigd door Ricardo Luciano, een coördinator van de beweging LMD (Movimento Luta por Moradia Digna). Anderen, waaronder leden van de MLSM, zeggen dat de maandelijkse bijdrage hoger lag, tot R$ 400. De vraag is: aan wie werd dit betaald, en waarvoor precies?

Guilherme Boulos twitterde zijn solidariteit met de getroffen bewoners en zegt dat wie hen beschuldigt van enige verantwoordelijkheid voor de ramp, een ongelooflijke perverse houding aanneemt: “Niemand bezet een gebouw uit vrije wil, maar wel uit gebrek voor een alternatief”. Boulos nam ook een video op in Curitiba waar hij deelneemt aan de manifestaties t.g.v. het feest van de arbeid waarin hij snelheid opeist m.b.t. het zoeken naar mogelijke andere slachtoffers. Een antwoord op bovenstaande vraag gaf hij vooralsnog niet.

Predio

Márcio França, gouverneur van de staat São Paulo zegt dat 30% van de bewoners vreemdelingen zijn. De brandweer zegt dat ze het gebouw al bezocht hadden voor een inspectie, en dat ze de overheid hierbij waarschuwden voor de slechte staat van de structuur waarbij veel hout gebruikt werd om de afzonderlijke delen tussen de verdiepingen van elkaar af te sluiten, met rampzalige gevolgen in geval van een brand. Het zou eveneens erg moeilijk geweest zijn om het gebouw te inspecteren, wegens de tegenstand van de bewoners. Volgens de brandweer woonden er minstens 120 families in het gebouw.

Met andere woorden, het gaat om een aangekondigde tragedie waarbij de overheid een verpletterende verantwoordelijkheid draagt, net zo goed als sociale bewegingen die oogluikend toelaten dat de mensen die zij verdedigen, in dergelijke gevaarlijke omstandigheden moeten leven, zelfs onder het mom van “geen alternatief”.

Foto's: Google Earth - Rovena Rosa - Agência Brasil

#SãoPaulo #MTST #MichelTemer #OAntagonista #MLSM #MárcioFrança #GuilhermeBoulos

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page