top of page
  • Observer

Aanleg van een mijnenveld


Mauro Cesar Barbosa Cid

Luitenant-kolonel Mauro Cesar Barbosa Cid (foto), de naaste medewerker van ex-president Jair Bolsonaro, sloot een gerechtelijk akkoord af met de federale politie. De militair trok de aandacht van de politie in een onderzoek naar vervalsing van vaccinatie-certificaten tegen Covid-19, en wordt vandaag gezien als een sleutelfiguur om alles wat er destijds gebeurde in de nauwe kringen van de toenmalige chef van de uitvoerende macht, te onthullen.


Illegale wegsluizing van juwelen, een poging tot staatsgreep, corruptie en deelname van de zonen van Bolsonaro in onregelmatigheden, kortom alles wat er uit de mond kan komen van Cid, wiens officiële functie er net in bestond om de ex-president te adviseren en om te gaan met mogelijke gesprekspartners, is van belang voor de onderzoekers. Volgens bepaalde bronnen zou Bolsonaro voor het grootste deel van zijn tijd, geen ruimte over hebben gehad om telefoongesprekken aan te nemen of om boodschappen te lezen, zelfs niet om zijn eigen rekeningen te betalen. Cid centraliseerde alles.


De ex-assistent was vorige woensdag in het kabinet van minister Alexandre de Moraes (STF) voor een audiëntie met betrekking tot dit gerechtelijk akkoord. In de voorbije weken werd Cid gedurende ongeveer 26 uren verhoord over zaken met betrekking tot Bolsonaro, onderwerpen die ook deel uitmaken van het onderzoek door de magistraat van het hoogste gerechtshof.


Cid trok naar het kabinet van de minister met toelating van de federale politie. Zijn advocaat, Cezar Bitencourt, nam deel aan de ontmoeting met Moraes. Het nieuws van het akkoord tussen Cid en het gerecht werd bekendgemaakt door Globo News, later bevestigd door andere nieuwsbronnen. Het is nu aan Moraes om de zaak te analyseren. Ook het MPF (Federaal Openbaar Ministerie) moet zich uitspreken over het akkoord.


Via bronnen die het onderzoek van dichtbij opvolgen, ligt het in de verwachting dat Cid, door zijn nauwe samenwerking met de ex-president en door zijn goede academische achtergrond, in staat is om alles grondig uit te diepen en om gedetailleerde bewijzen voor te leggen.


Het is niet bekend of de politie zich buigt over de deelname van de zonen van Bolsonaro aan bepaalde transacties. Cid trad op als een schild voor de ex-president. Volgens diezelfde bronnen ontving het toenmalige hulpje allerlei oproepen en informatie, en had hij ook contacten met zakenlieden, geïnterresseerd in een of andere vorm van deelname aan de regering, en zelfs met militairen met staatsgreep ambities.


Bolsonaristen zijn dan ook ongerust en onzeker over de mogelijke gevolgen van de inbeslagname van de gsm's van advocaat Frederick Wassef. Er kan zelfs gesproken worden van paniek. Wassef staat bekend als een luidruchtige figuur die ervan houdt om zijn eigen acties op te hemelen, en het belang daarvan. Een confrontatie van wat er te lezen is in de boodschappen van de advocaat met de bekentenissen van Cid kan munitie opleveren voor de onderzoekers. Hij kan ook de waarheid onthullen over bepaalde reeds bestaande versies en zijn ex-chef in verlegenheid brengen.


Wat men wel weet is dat er binnen de nauwe kring van Bolsonaro een geschil bestond tussen wie "de beste oplosser was van problemen". Wassef drong zichzelf hierbij op en wilde er alles aan doen om de juwelenkwestie op te lossen. Net als in het geval van Fabrício Queiroz - een nauwe vriend van de Bolsonaro clan die aangeklaagd werd voor het witwassen van gelden voor Flávio Bolsonaro - werd Wassef betrapt op de uitvoering van veronderstelde illegale praktijken.


Alles wijst erop dat het gerechtelijk akkoord van Mauro Cid een mijnenveld gaat opleveren voor zijn ex-chef.


Metrópoles


Foto: Antônio Cruz/Agência Brasil

9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page