top of page
  • Observer

Aanslag op 7 september?

Bolso70921

Volgens journalist Matheus Leitão (Veja) zou de Braziliaanse intelligence een onderzoek uitvoeren naar mogelijke plannen van een aanslag op 7 september, de nationale feestdag, met de bedoeling om een staatsgreep uit te lokken via een politieke actie die de koers van de verkiezingen kan wijzigen, een actie waarbij groepen rechtse radicalen bij betrokken worden.

De criminele daad zou gerealiseerd worden om de bolsonaristas te treffen, paniek te zaaien in de maatschappij en om tenslotte de schuld op de schouders van links te schuiven.

De verdenking werd bevestigd aan de columnist door twee officiële medewerkers van het orgaan met een lange staat van dienst en zonder politieke betrokkenheid.

Afgezien van de waanzinnige aard van een dergelijk plan, moeilijk om uit te voeren, zou het niet de eerste maal zijn dat iets dergelijks gebeurt in Brazilië.

De Riocentro aanslag van 30 april 1981 werd georganiseerd door radicale sectoren van het leger en van de militaire politie van Rio de Janeiro om linkse groeperingen te beschuldigen die oppositie voerden tegen de dictatuur, een regime dat 17 jaar lang Brazilië in zijn greep hield.

In dat jaar begon rechts terrein te verliezen. De dictatuur was gebaseerd op de leugen die verteld werd in maart 1964, met name dat de militairen het land gingen redden van het communisme. Die leugen verloor sterk aan geloofwaardigheid.

Matheus Leitão drukt erop dat de informatie die hij doorgespeeld kreeg op geen enkel moment zinspeelt op de betrokkenheid van het leger of de politie die destijds wel ageerden als terroristen.

De informanten daarentegen zijn er net bezorgd om dat de aanslag gericht zou zijn op de militairen, ofwel op grote agglomeraties om de mogelijke terugkeer van de arbeiderspartij PT aan de macht te voorkomen.

Recentelijk werd een rechtse extremist opgepakt nadat hij bedreigingen uitte aan het adres van het hooggerechtshof STF, en ook aan Lula, de absolute leider van de stemintenties op 60 dagen van de verkiezingen.

Bolsonaro riep zijn aanhangers op om voor “de laatste keer” de straat op te gaan op 7 september, en eigende zich hierbij de herdenking van 200 jaar onafhankelijkheid toe.

Lula deed er goed aan om te suggereren dat zijn aanhangers en sociale bewegingen beter geen confrontatie aangaan met de bolsonaristen op 7 september.

Echter, terwijl onderzoeken van de federale politie zich toespitsen op eventuele aanslagen tegen magistraten en de linkse leider, een terechte bezorgdheid nadat een PT-militant doodgeschoten werd in Foz de Iguaçu door een bolsonarist, is het goed om opmerkzaam te blijven voor mogelijke andere types van aanslagen van rechtse oorsprong. Of van eender welke ideologische stroming.

Bron

Foto: Reproductie CNN Brasil

#MatheusLeitão #Riocentro #7desetembro #STF #BRNieuws #Veja

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page