top of page
  • Observer

Aanslagen Ceará: de rol van minderjarigen

pres-itaitinga

Minstens een derde van de verdachten die opgepakt werden in de deelstaat Ceará voor hun veronderstelde deelname aan de aanslagen die de noordelijke staat nu al bijna twee weken teisteren, zijn minderjarigen, vanaf 13 jaar. Een en ander werd bevestigd door de ‘Defensoria Pública Estadual’ die zegt dat er al 353 mensen werden aangehouden. Gisteren zondag, de 12de dag van de aanslagen, werden pogingen vastgesteld om een brug op te blazen langs de BR-116 in Chorozinho, en een gerechtshof in Fortaleza, door middel van explosieven.

Verscheidene berichten wijzen erop dat criminele organisaties deze minderjarigen en hun families met de dood bedreigen, en hen proberen te overtuigen tot medewerking aan de aanslagen door beloftes om tot R$ 1.000 (240 euro) te betalen voor ieder voertuig dat zij in brand steken, en tot R$ 5.000 (1.200 euro) voor het opblazen van een brug of een viaduct.

Volgens de publieke verdedigers bestaan er drie groepen minderjarigen: zij die al eerder ervaringen hebben met criminele fracties, anderen die dat niet hebben maar meedoen omdat ze ervoor betaald worden, en tenslotte zij die het doen omdat zij en/of hun familie bedreigd worden. Bij de meerderjarigen zijn er gevallen van druggebruikers die op die manier hun schulden willen voldoen bij de drugsdealers.

Vermindering strafbare leeftijd (maioridade penal)

Een nieuwe Datafolha peiling wijst uit dat een overweldigende meerderheid, 84% van de Brazilianen, voorstander is van een vermindering van de strafbare leeftijd, van 18 naar 16 jaar. Slechts 14% is daar tegen – 2% blijft neutraal of uit geen enkele mening.

Deze cijfers blijven gelijk aan een vorige peiling, in november 2017. In april 2015 bedroeg het aantal voorstanders 87%.

Van de voorstanders van de verlaging van de strafbare leeftijd, verdedigt 33% dat de maatregel enkel mag gelden voor welbepaalde misdaden, terwijl 67% wil dat de regel veralgemeend moet worden.

Gemiddeld wil men straffen invoeren voor gepleegde misdaden vanaf 15 jaar. 45% zegt dat dit moet gelden vanaf 16 tot 17 jaar; en 28% gaat zover om te stellen dat straffen moeten toegepast worden vanaf 13 tot 15 jaar. Een minderheid (12%) zegt dat men kinderen vanaf 12 jaar mag oppakken en straffen voor misdaden. 15% tenslotte, vindt dat het moet gaan om 18- tot 21 jarigen vooraleer men strafbaar is.

Foto boven: Een bus van de speciale eenheid BPChoque rijdt weg van de gevangenis in Itaitinga (Ceará) waar de bezoeken tijdelijk opgeschort werden, een van de maatregelen genomen door het secretariaat voor de veiligheid van de noordelijke deelstaat m.b.t. de golf aanslagen.

Foto: José Cruz - Agência Brasil

#Datafolha #Ceará #BraziliëNieuwsOnline #Itaitinga #Fortaleza

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page