top of page
  • Observer

Aanval op de kern van het bolsonarisme

ADMorX

Columnist Rodrigo Rangel pakt vandaag uit met een sensationeel stukje waarin hij wijst op de mogelijke gevolgen van het breken van verzegelde informatie, bevolen door minister Alexandre de Moraes (STF – foto), bijgenaamd Xandão of sheriff door bolsonaristen en tegenstanders van het hoogste gerechtshof van het land.

Het bevel werd al uitgevaardigd op 12 december van vorig jaar en mikt op een beperkt aantal aanhangers van voormalige president Bolsonaro, 8 om precies te zijn. Het doorbreken van het telefoongeheim en andere digitale vormen van informatie is bedoeld om meer macht te geven aan de onderzoekers van de federale politie die onder zijn bevel staan. Een en ander kan leiden tot monumentale gevolgen, aldus de columnist die schrijft: “Indien dit het gewenste resultaat haalt, dan kan de maatregel de ganse groep treffen die de macht over het land had, inclusief Jair Bolsonaro”.

Rangel wijst erop dat de minister in zijn bevel, ook toelaat dat de verzegeling van allen die contact hadden met deze acht mensen, eveneens doorbroken wordt, wat het aantal mogelijke doelwitten sterk verhoogt, en alle informatie onder de loep zal leggen van Moraes: telefoons (smartphones), boodschappen via app’s, e-mails en andere geheimen van het hoogste commando van het bolsonarisme.

De acht kwamen in het vizier van de minister omdat zij aanvallen stimuleerden op instituten zoals het STF en het kieshof TSE. De namen maakt hij (Rangel) niet bekend om het onderzoek niet te hinderen.

Maar er zijn politici bij met een mandaat waardoor het logisch is dat minstens een deel van hen contacten hadden met de koepel van de regering, in Brasília. Indien een van hen praatte met een rechter, een journalist, een minister, een generaal of zelfs met de president van de republiek, dan is het doorbreken van de verzegeling van al die mensen eveneens mogelijk, door de beslissing van de minister.

Daarbovenop komt dat, naast de geschiedenis van de gepleegde telefoons, de telefoonmaatschappijen ook verplicht worden om de locatie vrij te geven van de gebruikte torens met antennes. Hierdoor kan precies de plaats bepaald worden van waaruit beller en ontvanger met elkaar contact hadden. Dat betekent dat het mogelijk zal zijn van te bepalen waar beiden zich bevonden op cruciale momenten.

Een ander detail dat aandacht trekt is het feit dat de minister bepaalde dat de belgeschiedenis vrijgegeven wordt vanaf 2017, een eigenaardig tijdstip dat samenvalt met het begin van de pré-campagne van Bolsonaro, en het begin van bewegingen die later zouden uitgroeien tot het bolsonarisme, in diverse delen van het land, inclusief de luidruchtige staking van de militaire politie in Espírito Santo, in datzelfde jaar. Er bestaan aanwijzingen dat Bolsonaro en mensen die dicht bij hem stonden, een en ander stimuleerden.

Het volledige artikel leest u hier.

Foto: Fotos Públicas - Carlos Moura/SCO/STF

#TSE #AlexandredeMoraes #JairBolsonaro #RodrigoRangel #EspíritoSanto #STF #BRNieuws

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page