top of page
  • Observer

Aanval op Waiãpi indianen

Waiapi

Een groep goudzoekers viel een indianenreservaat binnen in de staat Amapá en lieten minstens één dodelijk slachtoffer achter. Funai (Fundação Nacional do Índio), het officiële orgaan voor de inheemse bevolking, bevestigde de inval niet, maar beloofde om autoriteiten op die plek te sturen. De indianen spraken over mannen met machinegeweren en het conflict kan uit de hand lopen.

De groep van 50 goudzoekers viel het indianendorp Waiãpa binnen, in Pedra Branca do Amapari, Amapá. Door de inval kwam minstens één stamhoofd om het leven. Zijn identiteit werd niet bevestigd. Volgens Kurani Waiãpi, de coördinator van de lokale inheemse bevolking, werd de aanwezigheid van de goudzoekers al enkele dagen vastgesteld, maar de aanval zou pas gisteren plaatsgevonden hebben.

In een video opname zegt Kurani, gezeten naast burgemeester Beth Pelaes (van Pedra Branca do Amapari) dat de invallers zwaargewapend waren met mitrailleurs en militaire kledij. Voor hem was dit met de bedoeling om verwarring te scheppen. Omwille van de aanval op de indiaanse bevolking trokken verscheidene andere groepen naar een ander dorp om de toestand te bespreken, in Aramirã. De video is te zien op de Facebookpagina van de burgemeester.

Burgemeester Pelaes deed een oproep in de video omwille van de mogelijkheid dat het conflict uit de hand kan lopen: “Ik wil zeggen dat ik het federale openbare ministerie heb ingelicht en om hulp gevraagd, omdat er hier een video circuleert waarin gezegd wordt dat er ergere dingen op komst zijn wanneer Funai of iemand anders zich met de zaak komt bemoeien”.

Senator Randolfe Rodrigues (Rede) manifesteerde zich ook over deze inval, via de sociale media. Via Instagram liet hij weten dat er tot zatermiddag geen enkele autoriteit inging om aan het verzoek van de lokale leiders te voldoen: “De verslagen die we binnenkrijgen spreken al van twee stamhoofden die omkwamen bij de inval. Sinds vanmorgen vroeg tot op dit moment hoorden we nog niets van Funai, en was er ook geen enkele reactie van de federale politie m.b.t. het nemen van voorzorgsmaatregelen. De informatie waar we over beschikken wijst erop dat de Waiãpi in conflict zullen komen met de goudzoekers als er niet snel een of andere reactie komt van de autoriteiten”. Het tweede dodelijke slachtoffer waar de senator naar verwees, werd niet bevestigd.

Gisterenavond kwam er een reactie van Funai, zeggende dat zowel de federale politie als de Bope op weg waren naar de streek om de feiten te onderzoeken die ze omschrijven als een “zogezegde” invasie. De nota zegt ook dat er “geen registraties zijn van conflicten, ondanks de bevestiging dat er een dodelijk slachtoffer viel”. Er staat ook te lezen dat de toegang tot het dorp erg moeilijk is, maar dat “een ploeg van Funai en van de federale politie daar zal blijven om de integriteit van de indianen te verzekeren en om de feiten te onderzoeken”.

Bron

Foto: Survival Brasil

#Amapá #Waiãpi #Funai #BraziliëNieuwsOnline #PedraBrancadoAmapari #RandolfeRodrigues #Aramirã #Bope

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page