top of page
  • Observer

Aanwezigheid leger in Ceará verlengd

FNC

De federale regering nam vandaag het besluit om de aanwezigheid van het leger (Força Nacional) in de staat Ceará voor een week te verlengen. Een week geleden ondertekende president Bolsonaro de maatregel onder de noemer “Garantia da Lei e da Ordem” (GLO), van 20 tot 28 februari. De beslissing tot verlenging werd genomen na een vergadering in het Planalto paleis, met minister Walter Braga Netto (stafchef), Sérgio Moro (justitie), Luiz Eduardo Ramos (secretaris van de regering), Augusto Heleno (institutionele veiligheid) en André Medonça (advocaat-generaal van de republiek).

Bolsonaro gaf een nota uit waarin hij zegt dat hij hoopt dat de impasse tussen de militaire politie van Ceará en de regering van die deelstaat, doorbroken wordt. Hij verdedigde ook opnieuw de invoering van een wet met het concept “excludente de illicitude” voor agenten in dergelijke situaties (een soort ‘licence to kill’ tijdens de diensturen).

De militaire politie legde het werk neer op 18 februari, in werkelijkheid een muiterij omdat agenten van militaire corporaties niet mogen staken volgens de grondwet. In een periode van 11 dagen leverde dat 195 moorden op, een stijging van 57% in vergelijking met de vorige keer dat de politie het werk neerlegde, in 2012. De staking duurde toen 7 dagen.

Er kwam een voorstel van de regering van Ceará op 31 januari, om het salaris van een eenvoudige soldaat bij de MP, momenteel R$ 3.200 (€ 680), geleidelijk aan te verhogen om ten laatste in 2022 tot R$ 4.200 (€ 895) te komen.

De onderhandelingen liepen vast omdat de politie meer wil verdienen en omdat zij eisen dat de muiters amnestie wordt verleend, en niet vervolgd worden voor crimineel gedrag.

Het slachtoffer van dit alles, is zoals altijd de bevolking, niet alleen als belastingbetaler maar ook omdat zij in de steek gelaten werden door de muiters die verantwoordelijk zijn voor de wanorde en de heersende onrust.

Bron: Agência Brasil

Foto: Marcello Casal - Agência Brasil

#BrazilieNieuws #AugustoHeleno #GLO #Ceará #WalterBragaNetto #LuizEduardoRamos #JairBolsonaro #PaláciodoPlanalto #AndréMedonça #SérgioMoro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page