top of page
  • Observer

Advocaat: Vale niet verantwoordelijk

bruma3

Het mijnbedrijf Vale, eigenaar van de mijn Córrego do Feijão, in Brumadinho – MG, “ziet geen verantwoordelijkheid” voor de dambreuk die tot op dit moment 60 dodelijke slachtoffers eiste, en stuurde een verzoek naar de rechtbank van Minas Gerais om de blokkering van R$ 11 miljard op te heffen. Het geld werd geblokkeerd om schadevergoedingen, voortvloeiend uit deze ramp, te garanderen. Deze verklaring werd afgelegd door advocaat Sergio Bermudes, een van de voornaamste verdedigers, gecontracteerd door het bedrijf.

De persdienst van Vale van zijn kant, liet weten dat geen enkele derde persoon of instantie toelating kreeg of zal krijgen, inclusief ingehuurde advocaten, om uitspraken te doen in naam van het bedrijf. Er werd eraan toegevoegd dat Vale zal blijven meewerken met eender welk onderzoek om klaarheid te brengen en dat dit de focus is van de directie, tezamen met de steun aan de getroffen families.

Advocaat Bermudes viel met de uitspraak senator Renan Calheiros aan die op zondagavond via Twitter de afzetting van de directie van Vale verdedigde. Hij gaf ook kritiek op Raquel Dodge, procureur-generaal van de republiek die liet weten dat het bedrijf op een strenge manier verantwoordelijk moet gesteld worden. De advocaat argumenteert dat “noch Vale, noch eender welk bedrijf meteen zoveel geld ter beschikking heeft, maar dat het bedrijf genoeg heeft om de lopende uitgaves te dekken en anderzijds, een gigantisch patrimonium dat in staat is om eender welke verantwoordelijkheid te dekken”.

De arbeidsrechtbank verhoogde het geblokkeerde bedrag inmiddels nog eens met 800 miljoen reais, dit om de rechten van de getroffen arbeiders te garanderen.

bruma4

Naast de 60 dodelijke slachtoffers zijn er nog 292 mensen vermist. De hoop op het vinden van overlevenden is vrijwel nihil. De toestanden en getuigenissen die de ganse dag vertoond worden op de Braziliaanse televisie zijn hartverscheurend. Niemand kan onbewogen blijven bij zoveel verdriet, onmacht en wanhoop. Op het internet circuleren diverse filmpjes van de dambreuk. Een groot aantal van de slachtoffers viel heel zeker in de kantoren en refter van het personeel, net gelegen onder de dam. Op het moment van de breuk (vrijdag omstreeks 13u30) zaten er verscheidene medewerkers te middagmalen in die refter. Elders werden bussen en andere voertuigen bedolven onder de modder, inclusief de mensen die erin zaten.

Bron

Foto: Fotos Públicas - Vinicius Mendonça - Ibama - Isac Nóbrega - PR

#MinasGerais #Vale #BraziliëNieuwsOnline #Brumadinho #RenanCalheiros #Twitter #CórregodoFeijão #RaquelDodge

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page