top of page
  • Observer

Advocaten willen Bolsonaro isoleren

BolsoSantosTwit

Twee advocaten dienden een verzoek in bij het STF (Supremo Tribunal Federal) om president Bolsonaro tijdelijk en gedeeltelijk af te zonderen van zijn ambt. Volgens dat verzoek zou de president een aantal van zijn voorrechten kwijtspelen, in afwachting van de toelating van een ander verzoek (impeachment), ingediend door dezelfde advocaten, en dat moet goedgekeurd worden door Kamervoorzitter Rodrigo Maia.

Onder de voorrechten die zouden toegekend worden aan vicepresident Hamilton Mourão is de benoeming van ministers, het indienen van wetsvoorstellen, relaties met buitenlandse leiders en het uitvaardigen van een noodtoestand of de staat van beleg. Het verzoek bepaalt ook wat de president nog mag zoals het ondertekenen van wetten of zijn veto stellen, gratie verlenen en decoraties toekennen, met andere woorden louter een protocollaire functie.

Met deze actie willen de advocaten de analyse van het verzoek tot impeachment door de Kamer, onder druk zetten, en naast die argumenten, voorkomen dat de president zich schuldig maakt aan nieuwe “crimes de responsabilidade” (inbreuk tegen de wet door een politicus).

Volgens de journaliste Thaís Oyama heerst er bezorgdheid in het Palácio do Planalto omwille van het verzoek omdat het op technisch vlak goed opgemaakt werd, en omdat het terechtkwam (door loting) in de handen van minister Celso de Mello, decaan van het hooggerechtshof, door de aanhangers van Bolsonaro gezien als een vijand van de president.

De advocaten Thiago Santos Aguiar de Pádua en José Rossini Campos do Couto Corrêa zien mogelijke inbreuken tegen de wet in samenscholingen in tegenstelling met de richtlijnen van het WHO; de sociale ophitsing van de bevolking via de sociale media, en het gebrek aan respect voor de opgelegde maatregelen van preventie en isolement; het verbergen van de resultaten van een medisch examen over de mogelijke besmetting met covid-19; en de valse verklaring van het bestaan van een dossier tegen leden van de andere machten.

Naast het opzijschuiven van de president, vragen de auteurs van het verzoek aan het STF om de verplichting op te leggen aan Rodrigo Maia om het verzoek tot impeachment te analyseren; de president te verbieden om nog deel te nemen aan samenscholingen; de eis dat hij voortaan zijn intenties m.b.t. publieke optredens vooraf bekendmaakt; en tenslotte dat Bolsonaro zijn medisch dossier en de resultaten van de examens van een mogelijke besmetting met covid-19 voorlegt.

Bron

Foto: Twitter

#HamiltonMourão #BraziliëNieuwsOnline #JairBolsonaro #CelsodeMello #Coronavirus #COVID19 #ThaisOyama #RodrigoMaia #STF

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page