top of page
  • Observer

Afdankingen of heksenjacht?

CostaRui

De regering Lula ontsloeg gisteren, op hun eerste dag, meer dan 1.000 ambtenaren die betaald werden via een commissie en in de federale administratie werkten. De meesten onder hen werden geïdentificeerd met de regering Bolsonaro.

Een van de afgedankten was Filipe Martins, internationale raadgever van de president van de republiek. In 2021 werd hij ervan beschuldigd om een racistisch gebaar te maken tijdens een audiëntie in de Senaat. Een andere ambtenaar die bedankt werd voor zijn diensten, was José Vicente Santini; hij was speciale raadgever in het persoonlijk kabinet van de president van de republiek.

Ook afgedankt: de voorzitter van het milieu instituut Ibama, de ganse directie van de inlichtingendienst Abin (Agência Brasileira de Inteligência), naast de voorzitter van de FNDE (Fundo Nacional de Desenvolvimento da Educação) die sterk gelinkt was aan senator Ciro Nogueira – voormalige stafchef, en de directeur van de Educatieve Acties van hetzelfde orgaan, een vertrouweling van Valdemar Costa Neto, partijvoorzitter van de PL, de partij van Bolsonaro.

De massale afdanking (in het totaal 1.204 mensen) zorgde voor klachten in de wandelgangen en deed het rode licht knipperen bij de carrière ambtenaren omwille van een mogelijke stop van de overheidsmachine bij de aanvang van de nieuwe regering.

Diverse directeurs en raadgevers op niveau 5 en 6, de hoogste niveau’s bij de overheid, werden naar huis gestuurd. De afdankingen werden gepubliceerd op 15 pagina’s van het staatsblad DOU (Diário Oficial da União), alsmede enkele nieuwe benoemingen. Rui Costa (foto), de nieuwe stafchef, liet weten dat er meer mensen zullen verwijderd worden van hun functie.

De afdankingen komen niet onverwacht, maar verrassend was het grote aantal secretarissen op lager niveau die vooral werkzaam waren in operationele functies.

De bezorgdheid van het STF

Enkele niet nader genoemde ministers van het hoogste gerechtshof STF toonden hun bezorgdheid over wat zij beschouwen als “een verlangen naar wraak tegen bolsonaristen”. Een van hen zei tegen een journalist van het weekblad Veja: “Er bestaan radicalen aan beide zijden. Dit wraakgevoel is niet goed”.

De vrees bestaat erin dat dit omslaat tot een “vervolging”.

Een collega zei dat het één ding is om eventuele misdaden te onderzoeken, maar een ander om een “heksenjacht te ontketenen” die, in zijn ogen, niet goed kan zijn voor het land.

Bron

Foto: José Cruz/Agência Brasil

#Abin #RuiCosta #PL #FilipeMartins #Lula #DOU #ValdemarCostaNeto #STF #Ibama #CiroNogueira #BRNieuws #Veja

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page