top of page
  • Observer

Afgevaardigde wil gebruik corporatieve kaart beperken


Volksvertegenwoordiger Aureo Ribeiro (uit Duque de Caxias - RJ), leider van de partij Solidariedade in de Kamer, werkt aan een nieuw wetsvoorstel om een uitgavenplafond van corporatieve kredietkaarten van de overheid in te voeren. De parlementariër stelt ook regels voor met betrekking tot het gebruik, en denkt hierbij niet alleen aan de federale overheid, maar ook die van deelstaten, het federaal district en gemeenten.


In zijn voorstel voorziet hij een termijn van 60 dagen om operaties die uitgevoerd werden met kredietkaarten van de overheid aan te vechten, en de uitgaves te beperken tot een jaarlijkse bestedingslimiet, wereldwijd geldig.


In eerste instantie zou die limiet gelijk staan aan het gemiddelde van de uitgaves van de laatste drie jaren, om vervolgens gradueel te verminderen: 10% vanaf 2024, 20% in 2025 en 30% in 2026.


Het voorstel van de afgevaardigde volgt op een reportage van de krant Folha de São Paulo die toonde dat de huidige regering R$ 196.770 uitgaf aan vijf meubelen en een matras voor de residentiële residentie Palácio da Alvorada. Het meeste werd besteed aan een sofa met een elektrisch mechanisme (om het hoofd en voeten te ondersteunen) die R$ 65.140 (€ 11.680) kostte, en een bed van R$ 42.230 (€ 7.570).


De oplichting van de verzegeling van de uitgaves die ex-president Jair Bolsonaro maakte met zijn corporatieve kaart, toonde aan dat hij minstens R$ 4,7 miljoen (€ 842.000) uitgaf op de dagen dat hij niets op zijn agenda had staan en profiteerde van feestdagen en verlengde weekends - vooral in Guarujá, aan de kust van São Paulo -, voetbalwedstrijden bijwonend ofwel deelnemend aan de inmiddels welbekende "motociatas" (motortreffens).Tijdens zijn kiescampage gebruikte Bolsonaro de corporatieve kaart om R$ 697.000 uit te geven, om allerlei activiteiten te bekostigen. De wettelijkheid omtrent het gebruik van de kaart voor dit soort uitgaves is controversieel. De wet voorziet dat de partij of coalitie de uitgaves van de kandidaat en zijn gezelschap gedurende een kiescampagne moet terugbetalen binnen 10 dagen, maar zegt niets over andere uitgaves.


In het begin van de campagne trok Bolsonaro naar Vitória de Conquista (Bahia) voor een 'motociata'. Samen met de toenmalige kandidaat gouverneur João Roma (PL - die het niet haalde) reed hij door de stad. Naast verscheidene andere kandidaten nam ook zakenman Lúciano Hang deel aan het uitstapje. Op die dag werd er met de corporatieve kaart van de regering R$ 50.000 (€ 8.965) uitgegeven aan maaltijden. Ongeveer 50 mensen verbleven 3 dagen in Vitória de Conquista om de veiligheid van de president te garanderen, nog eens R$ 44.700 (€ 8.000) toevoegend aan het lijstje (hier vindt u de details, ook van andere uitstapjes van de ex-president).


Folha de São Paulo - UOL Notícias


Foto's: José Dias/PR - Reproductie Instagram


6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page