top of page
  • Observer

Agent-provocateurs

HangBolsoMCorreaPR

De federale politie voert vandaag een nieuwe actie tegen bolsonaristas onder de naam ‘Operação Lume’. De operatie wordt uitgevoerd op bevel van minister Alexandre de Moraes van het STF. Onder de doelwitten zijn mensen als volksvertegenwoordiger Daniel Silveira, blogger Allan dos Santos, zakenman Luís Felipe Belmonte en marketingman Sérgio Lima, beiden verbonden aan de nieuwe partij van Bolsonaro, Aliança Pelo Brasil. Daarnaast krijgen ook een aantal YouTubers bezoek van de federale politie. Het onderzoek is gericht op anti-democratische acties en op de financiering ervan. Huiszoekingen vinden plaats in de staten São Paulo, Rio de Janeiro, Minas Gerais, Maranhão, Santa Catarina en in het Federaal District. Het valt nog af te wachten of de president ook deze keer weer een woedeaanval krijgt, net zoals vorige keer, op 27 mei nadat de politie 29 huiszoekingen uitvoerde. Die actie werd hier omschreven.

De agent-provocateurs van de president


WS

De arrestatie (gisteren) van de fascistische militante Sara Fernando Giromini (foto), die graag door het leven gaat onder de naam Sara Winter, geleend van een spionne uit de nazi-tijd, vormt een overwinning voor het bolsonarisme. Dat lijkt tegenstrijdig, maar op dit moment van spanning tussen de uitvoerende en gerechtelijke macht, heeft het bolsonarisme martelaars nodig. Sara Winter daagde de ministers van het STF uit opdat zij haar zouden laten arresteren. Minister van Opvoeding Abraham Weintraub en zakenman Luciano Hang (foto boven, in het groene pak) horen in hetzelfde vakje thuis.


AWtwit

Bolsonaristen geloven dat er een samenzwering bestaat tussen het STF, Kamervoorzitter Rodrigo Maia, gouverneur João Doria (SP), ex-minister van Justitie Sérgio Moro en de belangrijkste Braziliaanse media om president Bolsonaro omver te werpen. Wie het tegendeel wil bewijzen, verliest zijn tijd. De Bolsonaristas hebben vijanden nodig om hun basis te motiveren en om het leger ervan te overtuigen dat de uitvoerende macht verstikt wordt door de twee andere machten, een theorie die kan dienen voor een eventuele militaire tussenkomst.

Om vijanden te creëren volstaat het niet om nota’s uit te geven, of om handtekeningen te verzamelen. Er moet geprovoceerd worden om de tegenstanders in de ring te krijgen, om enkele militanten te laten oppakken en om te kunnen verklaren dat het bolsonarisme het slachtoffer is. Winter is een onbelangrijke opportuniste. Weintraub zal de geschiedenis ingaan als de slechtste minister van Opvoeding. Hang is een zakenman die al veroordeeld werd voor belastingontduiking. Het gaat hier louter om agenten-provocateurs.

Wat hier echt in het spel is, is het delen van de informatie over de financiering door zakenlui van de digitale militie van de president met het kiestribunaal STE (Superior Tribunal Eleitoral), inclusief de verschillende manifestaties waar gevraagd wordt om het parlement en het STF te sluiten, en wie het kamp financierde van Sara. Het onderzoek, geleid door Alexandre de Moraes, beschikt over informatie dat die financiering al dateert van de periode van de kiescampagne in 2018, en nooit geregistreerd werd bij het TSE (zoals wettelijk verplicht). Met andere woorden, de oude ‘caixa dois’ komt weer terug. Volgens de letter van de wet betekent dit, als er bewijzen gevonden worden, dat het duo Bolsonaro – Mourão (de vicepresident) moet opstappen en dat er nieuwe verkiezingen komen. President Bolsonaro en zijn militanten zijn zich heel goed bewust van het risico.

Vandaar het spelletje om de spanningen te verhogen, zowel op straat als op de sociale media, om de onderzoeken te hinderen. Arrestaties zoals die van Sara Winter, helpen hier fors bij. Ook Weintraub en Hang zullen niet ophouden met hun provocaties.

Er zit een methode in het plan. Het plan is de confrontatie.

Bron

Foto's: Fotos Públicas - Felipe Campos Melo / Facebook / Twitter
Marcos Corrêa - PR

#LucianoHang #HamiltonMourão #TSE #BraziliëNieuwsOnline #AlexandredeMoraes #AbrahamWeintraub #AliançaPeloBrasil #JairBolsonaro #JoãoDoria #SaraWinter #RodrigoMaia #STF #SérgioMoro

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page