top of page
  • Observer

Ai ai die sítio!

Pinheiro-Lula

Léo Pinheiro, ex-Ceo van het bouwbedrijf OAS, bevestigde in een verhoor dat gisteren werd afgenomen in Curitiba, dat ex-president Luiz Inácio Lula da Silva hem persoonlijk verzocht om een reeks verbouwingen uit te voeren in een sítio (buitenverblijf) in Atibaia (SP). Die werken vormen het onderwerp van een gerechtelijk onderzoek in het kader van het Lava Jato proces waarin zowel Lula als Pinheiro beklaagden zijn.

De verdediging van de ex-president zegt dat Pinheiro “er de voorkeur aan geeft om Lula te beschuldigen met leugenachtige beweringen i.p.v. zichzelf te verdedigen”, dit in een poging om een gerechtelijk akkoord af te sluiten in ruil voor strafvermindering (delação premiada). De ex-baas van het bouwbedrijf, in preventieve hechtenis sinds september 2016, bevestigde tijdens zijn getuigenis dat zijn advocaten onderhandelen over een dergelijk akkoord.

Volgens de aanklacht van het MPF (Ministério Público Federal) ontving Lula ongeveer 1 miljoen reais in smeergeld d.m.v. hervormingen, uitgevoerd in en rond het buitenverblijf en betaald door de bedrijven Odebrecht, OAS en Schahin. Het geld hiervoor zou oorspronkelijk afkomstig zijn van het corruptieschema bij Petrobras, onthuld door het Lava Jato onderzoek, en het openbaar ministerie citeert hierbij specifieke contracten van het staatsbedrijf waarbij Lula actief betrokken was door in ruil gunsten te verlenen aan Odebrecht en OAS.

Lula’s verdediging zegt dat de link tussen de verbouwingen aan de sítio en de contracten van Petrobras, vals is, en dat er geen bewijzen zijn die de ex-president koppelen aan de misdaden die hem worden ten laste gelegd.

Lula zelf, is de laatste die zal moeten getuigen in deze zaak. Zijn verhoor is voorzien voor woensdag 14 november. Het zal de eerste keer zijn dat de ex-president zijn cel verlaat in het hoofdgebouw van de federale politie in Curitiba, sinds zijn opsluiting op 7 april van dit jaar, zijn straf uitzittend van 12 jaren en 1 maand wegens passieve corruptie en witwassen van gelden m.b.t. het triplex appartement in Guarujá (SP).

Er bestaat in de operatie Lava Jato nog een ander proces tegen Lula, een onderzoek of hij bevoordeeld werd door het bedrijf Odebrecht bij de aankoop van een stuk grond voor de bouw van het nieuwe Lula instituut, en een appartement op dezelfde verdieping als dat van de ex-president in São Bernardo do Campo (SP). Lula ontkent de beschuldigingen.

Drie ontmoetingen

Léo Pinheiro zegt dat hij Lula driemaal ontmoette om te praten over de verbouwingen in Atibaia.

Volgens Pinheiro vond de eerste samenkomst plaats in februari 2014, in het Lula instituut. De ex-president zou er gezegd hebben dat hij een woonkamer en een keuken van de sítio wilde hervormen, alsmede een herstelling in het meer van het eigendom.

Pinheiro-Lula-Sitio

De tweede bijeenkomst gebeurde een week later, ter plaatse op het buitenverblijf, samen met Paulo Gordilho, de directeur van OAS Empreendimentos, eveneens beklaagde in deze zaak. Het proces beschikt over twee foto’s van het bezoek van Pinheiro en Gordilho aan de sítio, en Lula staat eveneens op die foto’s.

De derde ontmoeting vond plaats in het appartement van Lula en zijn echtgenote Marisa Letícia, in São Bernardo do Campo, twee of drie weken later. Bij die gelegenheid toonden Pinheiro en Gordilho het project van de werken aan het koppel waarbij Lula uiteindelijk de toestemming gaf voor de uitvoering. Marisa Letícia overleed in februari 2017.

Pinheiro, net als Emílio Odebrecht, zei dat hij het verzoek van Lula om de werken uit te voeren, niet kon weigeren: “Ik kon niet neen zeggen, omwille van onze persoonlijke relatie, wat hij gedaan had voor ons bedrijf. Ik moest dit doen. Het was geen gewone zaak”.

Volgens Pinheiro dateert zijn relatie met Lula van het begin van de jaren negentig, vertrekkend van “een strategie van het bedrijf OAS op lange termijn” met als doel om nationaal actief te kunnen worden, buiten de grenzen van de staat Bahia. Hij verwees hierbij naar de gemeente São Paulo waar de PT destijds (van 1989 tot 1993) de plak zwaaide met burgemeester Luiza Erundina, en waardoor OAS al twee opdrachten binnenhaalde. Pinheiro zei dat hij toen Lula leerde kennen en dat hij hem vaak ontmoette: “Hij oriënteerde mij m.b.t. zijn persoonlijke visie. Toen hij president werd, hielp hij ons, mij persoonlijk omdat ik een relatie met hem had, met diverse zaken in het buitenland, met Petrobras”. Hij bevestigde ook dat OAS een speciale lopende rekening had, met smeergeld voor de PT. De rekening werd gevoed met gelden die afkomstig waren van contracten tussen OAS en Petrobras. De ondernemer classificeerde de verbouwingen in Atibaia als “extra onkosten” die toegevoegd werden aan de afrekeningen tussen OAS en de PT.

Verzegelde werken

Op verscheidene momenten van het verhoor herhaalde Pinheiro dat de werken in het geheim plaatsvonden, een van de redenen waarom Paulo Gordilho persoonlijk aangeduid werd om de verbouwingen op te volgen. Gordilho was ook al op de hoogte van de werken in het triplex appartement in Guarujá, en ook dat speelde mee. Volgens Pinheiro vroeg Lula zelf dat de werknemers van OAS geen gewone uniformen van het bedrijf zouden gebruiken die het bedrijf zouden kunnen identificeren, ook dat ze zich niet zouden vertonen in en rond Atibaia. Hierom werd speciaal een ploeg uit Bahia naar de sítio gestuurd; de werknemers bleven ter plaatse overnachten, voornamelijk opdat alles in stilte en in het geheim zou gebeuren.

De zorg om geheimhouding was dezelfde bij het installeren van de nieuwe keuken van de sítio. Alles werd in cash geld betaald door Paulo Gordilho, in totaal R$ 170.000. De factuur werd opgemaakt op naam van Fernando Bittar, officieel een van beide eigenaars van de sítio. Zijn familie is al jaren bevriend met die van Lula.

De aanklacht van het openbaar ministerie zegt dat OAS enkel de verbouwing van de keuken betaalde, maar Pinheiro bevestigde dat het bedrijf ook andere werken uitvoerde, zoals herstellingen aan de infiltratie van het meer in het eigendom. Pinheiro schat het totaal van de uitgaves aan verbouwingen op R$ 350.000 tot R$ 450.000, dit bovenop de R$ 170.000 in de officiële aanklacht. Hij herhaalde ook de versie die hij eerder verklaarde omtrent het triplex appartement waar Lula hem orienteerde om eender welke registratie m.b.t. de verbouwingen en werken in Guarujá en Atibaia, te vernietigen.

Ook Paulo Gordilho werd verhoord. Hij bevestigde dat hij door Pinheiro werd aangesteld om de uitvoering van de werken ter plaatse op te volgen, dat hij het project van de verbouwing van de keuken overhandigd kreeg van Fernando Bittar, en dat het “in werkelijkheid Lula’s echtgenote Marisa Letícia was die alles oploste”.

Cristiano Zanin Martins, de advocaat van Lula, zegt dat de link tussen de verbouwingen aan de sítio en de contracten van Petrobras, vals is, en dat er geen bewijzen zijn die de ex-president koppelen aan de misdaden die hem ten laste gelegd worden. Volgens Luiza Oliver, advocate van Fernando Bittar, bewijzen de verhoren dat haar client daadwerkelijk de eigenaar is van het buitenverblijf, en een extreem intieme relatie heeft met de familie van Lula: “Alle getuigen, ook de beklaagden, bevestigen dat de sítio gebruikt werd door de families Bittar en da Silva. De kwestie van de verbouwing van de keuken, ondanks dat het project betaald werd door Fernando Bittar, blijft onder de verantwoordelijkheid van de familie da Silva”, zo sprak zij.

Bron

Foto's: Polícia Federal - YouTube

#LéoPinheiro #OAS #SítioAtibaia #BraziliëNieuwsOnline #LavaJato #Odebrecht #FernandoBittar #Triplex #Schahin #LuizaErundina #Guarujá #Petrobras #Lula #SãoBernardodoCampo

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page