top of page
  • Observer

Al die willen te kaap’ren varen…

Lulamobiel

Lula gebruiken of niet voor de komende gemeenteraadsverkiezingen, that’s the question. De uitdaging is in de eerste plaats zijn fysieke integriteit: hoe de man op straat te brengen zonder het risico om hem bloot te stellen aan een eventuele covid-19 besmetting? Lula is 74 en overwon eerder al een ernstige ziekte (keelkanker). Sommige partijleden zijn voorstander van het gebruik van een soort “pausmobiel” waarin hij achter glas zou zitten, net als de paus. Het voorstel zou maandag tijdens een wekelijkse meeting met de ex-president, aangebracht worden. Maar er zijn andere uitdagingen.

De PT-leider is een politiek zwaargewicht maar er bestaan ernstige twijfels over de “kosten & baten” over het inzetten van iemand die tenslotte geen zuiver strafblad heeft en zelf, tot op vandaag, onverkiesbaar is, vooral op een moment dat de partij nood heeft aan vernieuwing en aan alternatieven om weer een hoofdrol te kunnen spelen.

De arbeiderspartij doet mee aan de verkiezingen in 20 hoofdsteden, lanceert meer dan 20.000 kandidaten als raadslid in gans Brazilië en voorzag hen van een digitale strategie opdat de militanten de nodige steun kunnen leveren via de sociale media.

Van Lula werd verwacht dat hij zich met het nodige vuur zou opstellen tegen Bolsonaro, wat hij ook deed maar wel hierbij zijn eigen instinct volgend, en niet het voorgeschreven script. De partij pakte uit met het “Plan voor wederopbouw en transformatie van Brazilië”, in werkelijkheid oude wijn in nieuwe zakken.

De keuze van de diverse kandidaten weerspiegelt de wens van de partij om vernieuwd uit de bus te komen tegen 2022, bij de volgende presidentsverkiezingen. In video’s, geproduceerd voor de noordoostelijke kandidaten, verschijnt hij gedurende 10 seconden om de kandidaat in kwestie te steunen; de rest van de tijd wordt gebruikt om de loftrompet te steken over de wapenfeiten van de PT in de voorbije jaren.

Het gaat ook niet zo schitterend voor de kandidaten in kwestie. De partij gelooft dat de 2de kiesronde slechts bereikt zal worden in zes van de twintig hoofdsteden waar zij een kandidaat hebben: Rio Branco, Manaus, Goiânia, Fortaleza, Teresina en Recife. Peilingen wijzen uit dat de PT enkel aan de leiding staat in Recife – Pernambuco.

MariliaArraes

De noodzaak om niet-vertuigde PT-stemmers te lokken, legt uit waarom de favoriete kandidaten in dergelijke steden hun PT-symbolen wegstoppen. Dat is o.m. het geval voor Marília Arraes (foto) in Recife die de PT-ster inruilde voor een hartje. Zij ging de straat op in een elite wijk zonder de partijvlag, en in een groen hemd i.p.v. rood. Dezelfde tactiek wordt ook in andere steden toegepast. Dat leidde er toe dat Wadih Damous, een die-hard ‘petista’ en advocaat van Lula zijn beklag deed en zei dat kandidaten beschaamd moesten zijn omdat ze niet in het rood de straat op gaan.

LuizianneLins

Ook in Fortaleza – Ceará, is de spanning merkbaar. Lula steunt er de kandidate Luizianne Lins (foto) in een dispuut met het electoraat van de (eveneens linkse) PDT (van o.m. ex-presidentskandidaat Ciro Gomes en zijn broer Cid), tot ongenoegen van gouverneur Camilo Santana (PT). Publiekelijk neemt Santana een neutrale houding aan, maar zijn voorkeur gaat naar een zege van José Sarto, de keuze van de PDT.

In São Paulo heeft Lula nog altijd veel invloed op de gemeentelijke verkiezingen, meer dan gouverneur João Doria (PSDB) of president Bolsonaro. Desondanks volstond dit niet om de kandidatuur van Jilmar Tatto (PT) van de grond te krijgen (volgens sommige petistas was de keuze van Tatto, alsmede die van Benedita da Silva in Rio de Janeiro, geen keuze tussen verschillende opties, maar bij eerder bij het gebrek daaraan). Tatto haalt slechts 2% in de peilingen waardoor de kanonnen van de partijbonzen in de richting van Fernando Haddad draaiden. Haddad weigerde herhaaldelijk om in te gaan op de wens van Lula om zich kandidaat te stellen. De directie van de partij, geleid door de nogal fanatieke Gleisi Hoffmann, zal niet aarzelen om een gepeperde factuur aan Haddad voor te leggen indien Tatto een vernederende nederlaag lijdt. Haddad blijft echter discreet handelen, naar de achtergrond geduwd door het wederzijdse vertrouwen tussen Hoffmann en Lula. In niet nader genoemd kaderlid van de partij liet zich al ontvallen dat beiden als water en vuur zijn, ook al houden ze zich publiekelijk gedeisd. Wie met de winst gaat lopen is Guilherme Boulos (PSOL).

Boulos (38) is vooral bekend als de leider van de dakloze beweging “Movimento dos Trabalhadores Sem Teto”. Nationaal kreeg hij meer bekendheid door deel te nemen aan de presidentsverkiezingen van 2018 waar hij 617.122 stemmen haalde (0,58%) en de tiende plaats in de eerste kiesronde. Zijn kandidatuur als burgemeester van São Paulo, samen met kandidaat viceburgemeester Luiza Erundina (85) wordt gesteund door bekende figuren als volksvertegenwoordiger Ivan Valente en Marcelo Freixo. De kans is eerder klein dat hij het haalt tegen Celso Russomanno (Republicanos, gesteund door Bolsonaro) en Bruno Covas (PSDB), de huidige burgemeester, gesteund door João Doria.

BoulosGuilherme

Wie de situatie enigszins op de voet volgt via de sociale media, zal snel tot de vaststelling komen dat Boulos (foto) de traditionele PT-stemmers inpikt aan een hoge snelheid. Opmerkingen als “Ik wou dat ik in São Paulo woonde, dan kon ik op Boulos stemmen”, geven de nood weer aan een waardige linkse tegenstander van het rechtse regime, niet alleen dat, maar vormen ook een duidelijke wenk naar de arbeiderspartij om zich te bezinnen. Tenslotte doet Boulos hetzelfde wat Lula altijd deed, met name zich op straat begeven tussen de gewone mensen op een geloofwaardige manier. Bovendien heeft hij ook een baard, weliswaar bedekt met een mondmasker.

Al die willen te kaap’ren varen…

Bron

Foto's: Instagram / Facebook / Twitter / Fotos Públicas - Ricardo Stuckert

#BraziliëNieuwsOnline #FernandoHaddad #PDT #CamiloSantana #JoãoDoria #GleisiHoffmann #MaríliaArraes #BrunoCovas #LuizaErundina #PT #JilmarTatto #MarceloFreixo #IvanValente #LuizianneLins #Lula #Recife #Fortaleza #GuilhermeBoulos

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page