top of page
  • Observer

Alckmin beschuldigd

AlckminG

Het openbaar ministerie van São Paulo diende vandaag een aanklacht in tegen voormalige gouverneur en ex-presidentskandidaat Geraldo Alckmin (PSDB – foto), dit wegens verkiezingsfraude, passieve corruptie en witwassen van geld. Volgens de procureur aanvaardde Alckmin R$ 2 miljoen in cash van het bedrijf Odebrecht voor zijn campagne in 2010, en nog eens R$ 9,3 miljoen voor zijn herverkiezingscampagne in 2014.

De nota van de aanklager stelt: “Het geld werd niet aangegeven door de kandidaat bij het kiestribunaal (wat verplicht is); de kandidaat vroeg en kreeg geld waardoor hij onrechtmatig bevoordeeld werd; het geld is afkomstig van structurele operaties van Odebrecht, d.m.v. illegale methodes zoals het inzetten van ‘doleiros’ (illegale wisselagenten) om de oorsprong te verbergen, en om de weg van het witwassen te bemoeilijken. Het geld werd gebruikt om de verkiezingen te financieren op illegale wijze, en later om de invloed van de groep bedrijven bij de regering te onderhouden”.

Naast Alckmin werd ook Marcos Antônio Monteiro, schatbewaarder van de campagne in 2014, en Sebastião Eduardo Alves de Castro, ex-secretaris van planning van de ex-gouverneur, aangeklaagd.

Eveneens op de lijst van de beklaagden, van de groep Odebrecht: Benedicto Barbosa da Silva Júnior, Luiz Antônio Bueno Júnior, Arnaldo Cumplido de Souza e Silva, Maria Lúcia Guimarães Tavares, Fernando Migliaccio da Silva en Luiz Eduardo da Rocha Soares – die allemaal al verklaringen aflegden, en de ‘doleiro’ Alvaro José Gallies Novis.

Volgens het openbaar ministerie kon Odebrecht zowel in 2010 en 2014 geen donaties overmaken aan Alckmin omdat het bedrijf de concessionaris controleert die de staatsweg Rodovia Dom Pedro I uitbaat, en ook deel uitmaakt van het consortium dat lijn 6 van de metro in São Paulo beheert.

In de klacht wijzen de procureurs erop dat de tussenpersoon (tussen Odebrecht en Alckmin) Adhemar César Ribeiro was, de zwager van de ex-gouverneur: “Tijdens de verkiezingsperiode ontving Ribeiro meer dan R$ 2 miljoen van Odebrecht in zijn kantoor, zo blijkt uit de spreadsheets van de afdeling Structurele Operaties (van Odebrecht) waarbij Alckmin verscheen onder de codenaam ‘Belém’, en werden er berichten uitgewisseld onder de betrokkenen in het corrupte schema”, aldus het openbaar ministerie.

De PSDB ontkent alle aanklachten en bevestigt zijn vertrouwen in ex-gouverneur Geraldo Alckmin: “In zijn publiek bestaan van meer dan 40 jaren behield Alckmin altijd een rechtschapen en gerespecteerde positie, zonder te verzaken aan zijn ethische principes. Wij geloven in gerechtigheid en zijn ervan overtuigd dat de feiten naar behoren zullen opgehelderd worden tegen het einde van dit proces”, zo klinkt het.

Nogal wat Brazilianen zullen er moeite mee hebben om dat te geloven, om het even om welke partij het gaat.

Bron

Foto: Fotos Públicas - Ciete Silvério

#BraziliëNieuwsOnline #GeraldoAlckmin #Odebrecht #PSDB

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page