top of page
  • Observer

Alckmin ruikt onraad

Geraldo-Aecio

Geraldo Alckmin (PSDB – ex-gouverneur São Paulo, nu presidentskandidaat) gaat vandaag praten met parlementairen van zijn partij over de eventuele gevolgen voor zijn kiescampagne na het besluit van gisteren, door 5 rechters van het STF, om senator Aécio Neves (PSDB) te vervolgen voor corruptie. Alckmin praatte vooralsnog niet rechtstreeks met de senator omdat hij, naar eigen zeggen, wil wachten tot het stof omtrent het besluit van het STF wat gedaald is. De ex-gouverneur maakte al duidelijk dat hij vindt dat Aécio zich beter zou terugtrekken en zich niet kandidaat zou stellen bij de komende verkiezingen.

Aécio, van zijn kant, liet al weten via de krant Folha de São Paulo, dat dit niet afhangt van hem, maar van zijn partijgenoten in Minas Gerais. Deze laatsten zijn bezorgd dat een kandidatuur van Aécio, hetzij als senator, hetzij als deputado, een negatieve invloed zou hebben op de kansen van senator en partijgenoot Antonio Anastasia die graag gouverneur wil worden van Minas Gerais.

De aanklacht

Volgens Aécio Neves heeft de aanklacht tegen zijn persoon voor passieve corruptie en obstructie van het gerecht, uitgaande van het openbaar ministerie, niets te maken met het Lava Jato onderzoek, dit omdat er geen overheidsgeld mee gemoeid is. De senator beweert dat de 2 miljoen reais die hij aan zakenman Joesley Batista vroeg, bedoeld was als een privé lening, om zijn advokaten te kunnen betalen. Batista, die het gesprek hieromtrent stiekem opnam en aan de openbare aanklagers bezorgde, wordt door Aécio als een crimineel bestempeld: “In werkelijkheid gaat het hier om opgezet spel, in elkaar gestoken door beklaagden die hun schuld reeds bekenden in honderden misdaden, op zoek naar een gerechterlijk akkoord, met medeweten van een lid van het openbaar ministerie. De tijd zal de waarheid onthullen”, aldus de senator.

Neves werd nu dus zelf aangeklaagd en zal zich moeten verantwoorden voor het hoogste gerechtshof STF omdat hij senator is, en recht heeft op een ‘foro privilegiado’. De rechters van dat hof zullen nu een nieuwe fase van het onderzoek tegen zijn persoon opstarten, het verzamelen van bewijzen en het horen van getuigen, betrokken in de affaire. Er is geen datum vastgesteld voor de beoordeling. Neves heeft er dus alle voordeel bij om herverkozen te worden, zelfs als een gewone volksvertegenwoordiger, dit om het recht op die speciale rechtspraak voor parlementairen niet te verliezen. Er lopen bovendien nog andere onderzoeken tegen de senator, eveneens bij het STF.

De PSDB beseft maar al te goed dat dit alles de kandidaturen van andere partijleden flink in de weg staat, niet in het minst die van presidentskandidaat Geraldo Alckmin. Dat hij onraad ruikt is begrijpelijk. Immers, indien hij niet verkozen wordt als president, dan verliest ook hij het recht op een ‘foro privlegiado’. Dat had hij wel als gouverneur, maar hij trad af om kandidaat te kunnen worden. Ook Alckmin ligt in het vizier van de gerechterlijke instanties voor diverse onregelmatigheden.

Foto: Fotos Públicas - Reprodução TV

#NieuwsBrazilië #AécioNeves #GeraldoAlckmin #BraziliëNieuwsOnline #JoesleyBatista #PSDB #AntonioAnastasia

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page