top of page
  • Observer

Alles komt uit ...


... al moeten de kraaien het uitbrengen. De situatie van ex-minister van Justitie (regering Bolsonaro), Anderson Torres (foto), wordt alsmaar ingewikkelder. Hij vormt nu een doelwit in een geheim onderzoek dat details aan het licht moet brengen over de operaties van de federale wegenpolitie waardoor de wegen in het noordoosten geblokkeerd werden op de 2de kiesdag (30 oktober 2022).


De reden van het onderzoek is een reis die de ex-minister maakte naar de deelstaat Bahia, tussen de eerste en tweede kiesdag, met als doel om een operatie te organiseren waardoor de verplaatsing van de Lula-gezinde kiezers naar de stemlokalen, bemoelijkt werd.


Door de actie, die de toenmalige directeur van de wegenpolitie, Silvinei Vasques, in het vizier bracht van STF-minister Alexandre de Moraes, werd het aantal wegencontroles op de 2de kiesdag verdubbeld, i.v.g. met de eerste stembusgang. De federale politie wil weten of de richtlijnen voor de acties van de wegenpolitie van hogerhand kwamen, met de bedoeling om te voorkomen dat Lula-stemmers tijdig de stemlokalen konden bereiken.


Anderson Torres kwam aan in de luchthaven van Salvador met een vliegtuig van FAB (Braziliaanse luchtmacht), samen met Márcio Nunes, toen directeur-generaal van de federale politie, en met zijn secretaris Antonio Lorenzo. Volgens de 'delegados' van de federale politie verenigde de ex-minister en zijn raadgevers zich met de baas van de federale politie in Bahia, Leandro Almada, en twee van diens raadgevers, in de voormiddag van 26 oktober, drie dagen voor de 2de kiesronde.


Torres zou hierbij gezegd hebben "Jullie functie hier is zodanig strategisch dat ik graag met jullie zou willen ruilen, mocht dat kunnen", aldus getuigen die aanwezig waren op deze meeting.


Onder het voorwendsel dat hij berichten ontving over het kopen van stemmen door de PT in de staat – een feit dat volgens hem het grote verschil zou verklaren tussen het aantal stemmen voor Lula en die van Bolsonaro in de eerste ronde – probeerde Torres de agenten ervan te overtuigen om meer wegblokkeringen op te leggen. De minister wilde dat de federale wegenpolitie minstens 90% van het effectief aantal agenten de straten en wegen opstuurde, wat op zijn minst atypisch was voor deze periode.


De toon van Anderson Torres tijdens de bijeenkomst deed de politie schrikken. Superintendentes van de wegenpolitie in de regio staken het doel van de operatie niet onder stoelen of banken voor hun ondergeschikten. Verschillende van hen worden nu onderzocht door de federale politie en door het hooggerechtshof.


De door Torres georganiseerde operatie had niet het gewenste effect. Kiezers stemden ondanks de blokkades. En Torres en zijn voormalige PRF-ondergeschikten kunnen nu worden aangeklaagd door de federale politie.


De ex-minister zit reeds achter de tralies door zijn (bewuste) nalatigheden op 8 januari toen honderden bolsonaristen de gebouwen van de drie machten aanvielen en vernielingen aanbrachten. Torres was toen net de nieuwe chef voor Veiligheid in het federaal district. Nadien raakte hij nog meer in moeilijkheden door de ontdekking van een document in zijn woning, een decreet dat in feite neerkwam op een staatsgreep.


Revista Forum


Foto: Fotos Públicas - Elaine Menke/Câmara dos Deputados


6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page