top of page
  • Observer

Alliantie voor Brazilië: de nieuwe partij van Bolsonaro

Bolso-11-11-19

Het weekblad Veja maakt vandaag bekend dat president Bolsonaro een splinternieuwe politieke partij gaat oprichten met de naam “Aliança Pelo Brasil”. Bolsonaro is vastbesloten om zijn eigen partij (PSL) te verlaten en neemt de verantwoordelijkheid op zich om deze nieuwe partij vanuit het niets in een snel tempo op te bouwen. De aankondiging zou op dit moment moeten gebeuren, tijdens een bijeenkomst van volksvertegenwoordigers van de PSL, in de hoofdstad Brasília.

De nieuwe partij moet volledig operationeel zijn om te kunnen meedingen aan de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar, en dat is geen sinecure. Om dat doel te halen wordt er zelfs gewerkt aan een app om genoeg steun te verzamelen. Vooraleer een nieuwe partij kan goedgekeurd worden, moeten er minstens 490.000 handtekeningen verzameld worden in minstens negen deelstaten.

De juridische adviseurs van Bolsonaro doen hun best om de PSL-volksvertegenwoordigers die loyaal zijn aan Bolsonaro, aan boord te houden zonder het risico dat ze hun mandaat verliezen, dit naast te zorgen voor de overdracht van de partijmiddelen en TV-tijd waar de PSL recht op heeft, nadat zij de tweede grootste partij werd in de Kamer.

De gebruikelijke claim in dergelijke situaties voor volksvertegenwoordigers om hun mandaat niet te verliezen, is dat de partij haar eigen verplichtingen niet nakomt. De PSL ging met de meeste stemmen lopen in de verkiezingen van een jaar geleden en krijgt ongeveer R$ 100 miljoen uitgekeerd per jaar, via het partij fonds (Fundo Partidária), geld uit de staatskoffers. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar komt daar nog eens 400 miljoen bij voor campagnes.

L-Bivar

De ontevredenheid van Bolsonaro over de partij die achter hem stond bij zijn verkiezing, werd duidelijk in oktober toen hij tegen een Bolsonaro-fan zei, bij het buitenkomen uit het Palácio do Planalto: “Vergeet de PSL”. Bij diezelfde gelegenheid zei hij ook dat volksvertegenwoordiger en partijvoorzitter Luciano Bivar “totaal verbrand was”. Bivar (foto) reageerde hierop en zei “De uitspraak van Bolsonaro is terminaal, hij ligt er al uit. Zei hij niet om de partij te vergeten? Wel, hij is vergeten”.

Bron

Foto's: Alan Santos - PR / Marcelo Camargo - Agência Brasil

#PSL #BraziliëNieuwsOnline #LucianoBivar #AliançaPeloBrasil #JairBolsonaro #FundoPartidária #Veja

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page