top of page
  • Observer

Als een niet wil, kunnen twee niet vechten


De Russische kanselier Serguei Lavrov komt morgen aan in Brasília voor een tweedaags verblijf, de eerste etappe van een bezoek aan drie tegenstanders van de USA in Latijns-Amerika die aanleunen bij de arbeiderspartij van Lula.


Meer nog dan het staatsbezoek van Lula aan China, waarbij het al moeilijk was voor de Braziliaanse president om het imago van neutraliteit in stand te houden in de context van de nieuwe koude oorlog tussen Peking en Washington, plaatst het bezoek van Lavrov Brazilië aan een zijde van het conflict tussen Oekraïne en Rusland, in de ogen van de Westerse diplomatie in het algemeen, en die van de Amerikaanse in het bijzonder.


Voor Itamaraty (BZ) en voor het Kremlin is dit niet relevant en vormt het bezoek een bewijs van een gezonde Braziliaanse onafhankelijkheid in een wereld die allesbehalve een voorstander is van dominantie en waterdichte blokken. Critici daarentegen, vinden dat het hier gaat om een expressieve aanleuning tussen Brazilië en Rusland - door de Nato landen veroordeeld voor de inval in Oekraïne.


Ondanks de recente toename van de aankoop van dieselolie uit Rusland, zal het niet allemaal koek en ei zijn. Er is ook nog het netelige onderwerp van de vermeende Russische spion (Serguei Tcherkasov) die zich voordeed als een Braziliaan (Victor Muller Ferreira), een wazige situatie waarbij een onderzoek van de federale politie suggereerde dat er sprake is van consulaire betrokkenheid. De spion zit een gevangenisstraf uit van 15 jaar voor het gebruik van een valse identiteit. Rusland is erg bezorgd omwille van een mogelijk uitwijzingsverzoek door de Verenigde Staten.


Om het nog wat ingewikkelder te maken zeggen advocaten van de grootste tegenstander van Poetin, Alexei Navalni, dat hun cliënt in de gevangenis zich in kritieke staat bevindt, naar verluidt voor de tweede keer vergiftigd. Mocht de activist overlijden terwijl Lavrov met Lula zit te praten, dan zal de internationale verlegenheid nog aangroeien.


Het Kremlin was verheugd met de recente verklaringen van Lula over de Nato die volgens hem voor een deel schuldig is voor de aanval van Poetin op Oekraïne. Ook het gesprek met de Chinese leider Xi Jinping viel in goede aarde bij de Russen. De insinuatie van Lula dat - om een einde aan de oorlog te maken - Oekraïne moest overwegen om de Krim af te staan aan Rusland, klonk als muziek in de oren van de Russische leider.


De Braziliaanse pers, tenminste het deel met een wat meer objectieve visie, vindt dat Lula in de val trapt van Poetin. De krant Folha de São Paulo schrijft:


"Poetin geeft geen moer om de schade die een mogelijke mislukte vredesbeweging zou toebrengen aan Lula's politieke reputatie. Wat hij echt wil, is de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, de Verenigde Staten en hun bondgenoten karakteriseren als aanstichters van een oorlog die de internationale veiligheid en stabiliteit met de voeten treedt. In plaats van in de val te trappen die Poetin opzet voor zijn eigen politieke gewin op korte termijn, zou de Braziliaanse regering kunnen profiteren van het bezoek van Lavrov om de invasie van Poetin te veroordelen door zijn minister te vertellen dat de enige eerlijke en duurzame oplossing voor het conflict erin bestaat dat Rusland zich terugtrekt uit alle bezette gebieden van Oekraïne, inclusief de Krim".


Tijdens zijn bezoek aan de Verenigde Arabarische Emiraten (foto boven) verdedigde de president de oprichting van een "G20 voor de vrede" en zei dat de Verenigde Staten en de Europese Unie het conflict in Oekraïne stimuleren. Hij beweerde ook dat de verantwoordelijkheid van de Russische invasie van Oekraïne evenzeer bij Moskou als bij Kiev ligt: "Het besluit om oorlog te voeren werd genomen door twee landen", aldus Lula.


In januari, tijdens een bezoek van de Duitse bondskanselier Olaf Scholz aan Brazilië, ging Lula zelfs zo ver om te zeggen dat Rusland het bij het verkeerde eind had om het buurland binnen te vallen, maar hij wees ook op de schuld van Oekraïne zelf. "Ik blijf denken dat als de een niet wil, twee niet vechten", zei hij. In mei van vorig jaar verklaarde hij dat de Oekraïense president Volodomyr Zelenskyy "even schuldig zou zijn als Vladimir Poetin", voor het conflict.


Folha de São Paulo - Estadão


Foto: Ricardo Stuckert/PR

6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page