top of page
  • Observer

Als het regent worden sommigen nat, anderen verdrinken

BolsoGeno

Ondanks een wat gematigder toespraak gisterenavond via de nationale radio en televisie, is het duidelijk dat de Braziliaanse president geen millimeter afwijkt van zijn standpunt in de aanpak van de strijd tegen de pandemie. Hij bevestigde zijn theorieën enkele uren voor de toespraak, in een telefonisch interview met TV-presentator José Luiz Datena (TV Bandeirantes). Hij zei er onder meer: “Het regent nu eenmaal; sommigen zullen nat worden, enkelen gaan verdrinken”.

De krant Estadão brengt publiceert vandaag een artikel waarin uitgelegd wordt hoe de quarantaine in de voorbije dagen alsmaar minder nageleefd wordt in de Braziliaanse hoofdsteden. Een en ander werd vastgesteld via de aanwezigheid van het aantal gsm’s in publieke plaatsen, zonder ze te identificeren. Dat was vooral het geval in Manaus, de hoofdstad van Amazonas. Minder dan de helft van de inwoners van die stad bleef thuis in de voorbije week. Het secretariaat voor Gezondheid van die deelstaat gaf eerder al toe dat de gezondheidszorg er op het punt staat om in elkaar te klappen. In een andere zwaar getroffen stad, Fortaleza (Ceará), bleef 59% van de inwoners vorige week thuis. Dat percentage daalde in de voorbije dagen tot 53%, wat erop neerkomt dat ongeveer 158.000 mensen weer opnieuw de straat opgingen, ondanks het gevaar voor besmetting.

De grotere aanwezigheid op publieke plaatsen heeft ook veel te maken met de uitkeringen die de Braziliaanse regering toestond aan de vele miljoenen die, door het verplichte thuisblijven, hun (reeds schrale) inkomen verloren. De overheid maakte het mogelijk dat dit alles kon opgelost worden via het internet of een app, maar velen slagen er niet in waardoor er weer lange files ontstonden voor de banken. Bovendien stelden vele rechthebbenden plots vast dat hun CPF (Cadastro de Pessoa Física – een soort rijksregisternummer) ongeldig was om een of andere reden (onregelmatigheid bij het indienen van de belastingaangifte, niet voldaan aan de kiesplicht e.a.), en zich tot de fiscus moesten wenden in hun stad om dat weer in orde te brengen. Resultaat: nog meer files.


FilaAgenciaBancaria

Dergelijke files werden ook vastgesteld op vismarkten in het ganse land door de verhoogde vraag m.b.t. Goede Vrijdag. Velen dragen een mondkapje, anderen niet om de eenvoudige reden dat die vrijwel nergens meer te koop zijn. Agenten van de overheid doen hun best om wat orde te scheppen en afstand op te leggen, maar slagen daar maar gedeeltelijk in.

Bolsonaro (tegen Datena): “Wie jonger is dan 40, die moet er zich enkel zorgen over maken om het virus niet over te dragen op anderen. Voor zijn eigen leven is het risico zo goed als nul. Iedere familie moet wel zorgen voor zijn ouderen. Dat mag niet overgelaten worden aan de autoriteiten. Elke familie moet oma en opa in de hoek zetten, zo is dat. Contacten met hen moeten vermeden worden, inclusief een afstand houden van minstens twee meter. De overigen moeten gaan werken omdat de werkgelegenheid in Brazilië in het gedrang komt”.

De president overweegt nog altijd de ondertekening van een decreet dat alles wat brood op de plank brengt, als een essentiële activiteit mag beschouwd worden, inclusief de heropening van alle handelszaken gedurende de crisisperiode. Hij tekende nog altijd niet omdat de wetgevende en gerechtelijke machten een dergelijk decreet meteen zouden blokkeren wat voor hem een “enorm probleem” betekent, aldus Bolsonaro.


OsmarTerra

Ondanks de verwachting van een explosie van het aantal besmettingen in de komende weken, vindt Bolsonaro dat “het spook van de curve lang niet zo erg is als men voorspelt”. Hij baseert zich hiervoor op de vele gesprekken die hij heeft met volksvertegenwoordiger en arts Osmar Terra (MDB) die een totale quarantaine afwijst en voorstander is van een verticale isolatie: “Osmar heeft veel ervaring met de H1H1 epidemie en weet waar hij over praat. Wat we ook doen, het aantal besmettingen zal gelijk blijven. Wat men met die curve wil aantonen, is volgens mij overdreven. Sommigen gaan hun leven verliezen, en dat is jammer, maar wij moeten alles doen wat mogelijk is om dat te voorkomen”.

De meest recente cijfers in Brazilië: 800 doden en 15.927 bevestigde besmettingen. Het Internationaal Monetair Fonds stuurde inmiddels een alarm uit dat de pandemie van het coronavirus een “enorm risico” betekent voor de groeilanden in Latijns Amerika wegens de gebrekkige gezondheidszorg, zware storingen in het systeem van vraag en aanbod, en een drastische inkrimping van financiële middelen.

Foto boven: Tijdens de toespraak van de president was er weer een oorverdovende potten & pannenslag te horen in alle grote steden van het land met kreten als “Fora Bolsonaro!” en zelfs de projectie van de tekst “Bolsonaro Genocida” op een gebouw.

Bron 1Bron 2

Foto's: José Cruz - Agência Brasil / Fotos Públicas - Guilherme Gandofi

#Manaus #BraziliëNieuwsOnline #CPF #IMF #JairBolsonaro #Estadão #Bandeirantes #OsmarTerra #JoséLuizDatena

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page