top of page
  • Observer

Als je moet luisteren naar iets wat je niet wil horen

TSEADMIN

Een confrontatie met Lula en Dilma was niet wat Bolsonaro zich voorstelde van de plechtigheid waarbij minister Alexandre de Moraes ingehuldigd werd als nieuwe president van het kieshof TSE.

Zo mogelijk nog erger was dat hij niet anders kon dan luisteren naar woorden die hij niet wenste te horen, zonder dat hem het recht toekwam om te spreken. De bijeenkomst van dinsdagavond 16 augustus bracht het neusje van de zalm van de republiek samen, en de plechtigheid werd een verlengstuk van de recente acties ter verdediging van de democratie.

Het was teveel voor Bolsonaro die eerst glimlachend wat grapjes uitwisselde met Moraes, later fronsend alles zwijgend onderging. De president bleef niet voor de cocktail en verliet het gerechtsgebouw via de achterdeuren.

Er waren nogal wat gênante momenten. De grootste daarvan was misschien toen een groot deel van de aanwezigen, geschat op 2.000 mensen, rechtstond om Moraes uitvoerig te applaudisseren nadat hij zei:

“Er zijn 156.454.011 stemgerechtigde kiezers. We vormen een van de grootste democratiën ter wereld in termen van volksstemmingen, en behoren bij de vier grootste democratieën ter wereld. Maar wij zijn de enigen democratie ter wereld die de uitslag van de verkiezingen op 1 dag bepalen en publiceren, op een vlotte manier, in veiligheid, met competentie en transparantie, een bron van nationale trots”.

De president bleef zitten en keek nors voor zich uit, net als zoon Carlos Bolsonaro, eveneens aanwezig op de plechtigheid.

Bij zijn terugkeer naar de presidentiële woning, het Palácio da Alvorada, kon Bolsonaro de opmerking van Lula vernemen over de speech van Moraes: “De toespraak van minister Alexandre was een bevestiging van de democratie in dit land”.

Er waren niet alleen de woorden van Moraes, maar van alle sprekers bij de ceremonie in aanwezigheid van 22 van de 27 gouverneurs, senatoren, volksvertegenwoordigers, ministers en ex-ministers van het hooggerechtshof STF.

Naast Lula en Dilma Rousseff waren er ook 2 andere ex-presidenten, José Sarney en Michel Temer. Lula wisselde van plaats met Sarney om even met Temer te kunnen fluisteren. Het was de eerste keer dat beiden met elkaar spraken sinds de afzetting van Dilma. Zowel Temer als Dilma deden hun best om niet in elkaars richting te kijken.

TemerDilma

Lula stond zowel voor de plechtigheid als erna volop in de belangstelling. Bolsonaro werd ingesloten door zijn eigen kleine kringetje.

De vraag van 1 miljoen: zal Bolsonaro na alles wat hij gisterenavond te horen kreeg de justitie blijven aanvallen en proberen om de elektronische stembussen in diskrediet te brengen?

De tweede vraag: zal hij in het geval van een nederlaag de resultaten weigeren te aanvaarden en een staatsgreep opstarten waarvoor de oefening reeds werd gepland op de nationale feestdag 7 september?

Bron

Foto's: Isac Nóbrega/PR - Fotos Públicas/Antonio Augusto/Secom/TSE

#TSE #CarlosBolsonaro #AlexandredeMoraes #JairBolsonaro #PaláciodaAlvorada #JoséSarney #MichelTemer #Lula #DilmaRousseff #BRNieuws

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page