top of page
  • Observer

Amapá bedreigd met sociale chaos

MacapaAgua

Ook in Brazilië wordt de afloop van de Amerikaanse verkiezingen al vier dagen op de voet gevolgd, toevallig gelijklopend met het sociale drama dat zich nu al vier dagen lang voltrekt in de staat Amapá waar het grootste deel van de bevolking het zonder elektriciteit moet stellen.

De ernst van de situatie, te midden van de pandemie van het coronavirus, botst met de onverschilligheid van de rest van het land. Het duurde al drie dagen vooraleer Brazilië ontwaakte met het risico op een sociale chaos, met alle gevolgen van het wegvallen van de energievoorziening.

Beeld u in: vier dagen zonder stroom, water (de aanvoer van leidingswater is afhankelijk van elektrische energie), brandstof in tankstations, hospitalen die draaien op generatoren, bedorven levensmiddelen uit diepvriezers en koelkasten, de onmogelijkheid om verse waren aan te kopen met een debet- of kredietkaart en daarbovenop bankautomaten die niet werken, met als gevolg: ook geen cash. Lange rijen mensen staan aan te schuiven in de luchthaven met de enige nog werkende automaat, en de mogelijkheid om de leeggelopen batterijen van mobiele telefoons op te laden. Drinkwater in gallons van 5 liter kost plots R$ 12, voorheen slechts 5 of 6 real. Het is erg warm in de regio met temperaturen boven 30 graden, maar afkoelen is onmogelijk: geen enkele ventilator of air conditioning werkt nog.

De federale regering kwam op de proppen met een crisiskabinet, maar er komen nauwelijks of geen reacties van ministers die anders wel hun best doen om actief te zijn op de sociale media. De stilte is oorverdovend, ook al omdat het probleem zodanig complex is dat niemand zijn nek wil uitsteken, beseffend dat het herstel veel langer kan aanslepen, zoals duidelijk werd.


AlbuquerqueAlcolumbreFB

Senaatsvoorzitter Davi Alcolumbre, afkomstig uit Amapá, zette druk op de ketel. De regering is afhankelijk van het parlement om stemmingen uit te voeren en ze te versnellen, en vooral om uit het fiscale wespennest te komen dat zich in de jongste maanden vormde. Alcolumbre kreeg te horen van Bento Albuquerque, minister van Mijnen en Energie, dat de herstelling tot 10 dagen kan aanslepen.

Ervaren technici uit de sector zeggen dat ze iets dergelijks niet meer zagen sinds de nacht van 10 november 2009 toen er een onderbreking kwam in de transmissielijnen van Itaipu. De plotse uitval zorgde toen voor een automatische uitschakeling van 20 turbines in de fabriek waardoor 90 miljoen mensen in 18 verschillende deelstaten zonder elektriciteit vielen. Het verschil tussen beide black-outs is dat die van Itaipu binnen enkele uren hersteld werd.

Amapá is verbonden met het Sistema Interligado Nacional (transmissielijnen) met één enkele lijn, sinds 2015. Het gaat om een privé investering, voorheen het Spaanse bedrijf Isolux, nu Gemini Energy. Het gaat over 1.200 km lijnen tussen Manaus (Amazonas) en Macapá (Amapá). Het was in een onderstation van Macapá dat het noodlot toesloeg, een explosie na een blikseminslag. Van de drie transformatoren was er eentje in onderhoud. De tweede ontplofte en de derde raakte beschadigd. Er bestaat een kans dat de derde transformator dit weekend kan hersteld worden, maar de regering sluit niet uit dat de levering van energie moet gerantsoeneerd worden, totdat de situatie normaliseert. Indien men er niet in slaagt om de transformator te herstellen, dan kan het een ganse week aanslepen vooraleer een nieuwe transformator ter plaatse raakt. Die moet immers eerst gedemonteerd worden, getransporteerd via een schip of vliegtuig, en dan weer gemonteerd, een heuse oorlogsoperatie.

Het is echt wel tekenend dat het Amazonegebied (terecht) veel aandacht krijgt, en dat een crisis als deze onverschilligheid oproept. Mocht een dergelijke “apagão” (= blackout) het zuiden van Brazilië treffen, dan zou dat veel commotie veroorzaken in gans Brazilië. Amapá wordt door velen beschouwd als de “periferie” van het land, een gebied waar men de rug naar keert.

Foto boven: tankwagen met water (caminhão pipa) bevoorraadt de bevolking in Macapá.

Bron

Foto: Fotos Públicas - Prefeitura de Macapá / Facebook

#Amapá #Manaus #Macapá #GeminiEnergy #DaviAlcolumbre #BentoAlbuquerque #Itaipu #BRNieuws

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page