top of page
  • Observer

Amarildo: not forgotten

Amarildo

De 8ste “Câmara Criminal da Justiça” van Rio de Janeiro verleende gisteren de absolutie aan vier veroordeelde politiemannen van de twaalf, veroordeeld in de 1ste gerechtelijke instantie voor marteling, dood en het laten verdwijnen van het stoffelijk overschot van metselaarshulpje Amarildo de Souza, in het hoofdkwartier van de vredespolitie (UPP) van de sloppenwijk Rocinha, in juli 2013. Alle betrokkenen werden veroordeeld door het 35ste “Vara Criminal da Capital”, in 2016.

Zijn vrijgesproken: de soldaten Jairo da Conceição Ribas en Fábio Brasil da Rocha, voorheen veroordeeld tot tien jaren en vier maanden opsluiting; en de agenten Rachel de Souza Peixoto en Thaís Rodrigues Gusmão, beiden veroordeeld tot negen jaren en vier maanden gevangenis.

Rachel en Thais werden er van beschuldigd om de wacht te houden rond het hoofdkwartier op het moment van de misdaad, samen met Jairo en Fábio.

De acht anderen, waaronder de ex-commandant van het UPP in Rocinga, majoor Edson Raimundo dos Santos, en zijn ondergeschikte luitenant Luiz Felipe de Medeiros, moeten hun straf uitzitten (vooralsnog).

De misdaad

Metselaarshulp Amarildo Dias de Souza verdween tussen 13 en 14 juli 2013, nadat hij aangehouden werd door de militaire politie aan de deur van zijn woning in de sloppenwijk Rocinha, en vervolgens vervoerd werd naar het hoofdkwartier van de UPP in die wijk. Het gerechtelijk onderzoek wijst uit dat de man gemarteld werd door de politie. Zijn stoffelijk overschot werd, tot op vandaag, nooit teruggevonden.

In het totaal werden 25 politieagenten aangeklaagd. Eentje van hen overleed voor de veroordeling. Twaalf anderen werden veroordeeld, voor ontvoering, marteling, moord en het doen verdwijnen van het stoffelijk overschot.

De affaire Amarildo luidde het einde in van de vredespolitie in Rio de Janeiro, ook al wordt dat officieel niet met zoveel woorden toegegeven. Het valt nog af te wachten in hoeverre het besluit van hierboven zal herhaald worden voor de andere veroordeelden, andermaal aantonend dat de straffeloosheid in dit land nog steeds de bovenhand krijgt, vroeg of laat, in alle stilte.

Bron

Foto: Fernando Frazão - Agência Brasil

#Amarildo #BraziliëNieuwsOnline #Rocinha #UPP

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page