top of page
  • Observer

Amazônia: “Point of no return” in zicht

Desm6

De aan de gang zijnde ontbossing dreigt het Amazonegebied in een situatie te brengen waarin het woud zich niet meer kan recupereren van de agressies, gepleegd door de mensheid. Indien het huidige ritme van de houtkap aangehouden blijft (of verhoogt), dan is een “point of no return” mogelijk op een termijn van 15 tot 30 jaar. Het alarm komt van klimatoloog Carlos Nobre. BBC News voerde een gesprek met de deskundige, enkele uren nadat Inpe (Instituto Nacional de Pesquisas Espaciais) een verhoging van de ontbossing bekendmaakte in de periode augustus 2018 tot juli 2019, van 29,5%.

Volgens het Prodes systeem van Inpe ging er in die 12 maanden 9.762 km2 woud verloren; bij de vorige meting was dat 7.536 km2. Prodes neemt deze periode in rekening (augustus tot juli) omwille van de regencyclus in de regio.

Desm2

Volgens Carlos Nobre is het op sommige plaatsen evident dat het punt van “geen terugkeer meer mogelijk” al voor de deur staat, vooral in het zuidelijke- en oostelijke deel van het woud. De periodes van droogte op die locaties duren al langer en de temperaturen gaan er omhoog: “Onze berekeningen wijzen uit dat, indien de ontbossing aan dit tempo blijft doorgaan – ik heb het over ganse Amazônia Legal gebied, ook over de grenzen van het land – we nog maximaal 15 tot 30 jaar tijd hebben vooraleer we het onomkeerbare punt bereiken”.

Desm5

De gegevens over de ontbossing in het Amazonegebied werden een hekel punt voor de regering in juli en augustus van dit jaar, nadat metingen van Deter, een ander systeem van Inpe, wezen op een toename. Op 19 juli, tijdens een ontbijt met journalisten, zei president Jair Bolsonaro, dat de voorlopige gegevens van Inpe niet correct waren – en dat de toenmalige baas van het Instituut, de fysicus Ricardo Galvão, “ten dienste van sommigen” stond. Bolsonaro verwees hiermee naar NGO’s, actief in die regio’s. De crisis zorgde voor het ontslag van Ricardo Galvão, in het begin van augustus.

Desm1

En nu, zo zegt Carlos Nobre, bevestigen de vaststellingen van het systeem Prodes dat de vorige metingen via het systeem Deter, juist waren: “Daar kunnen geen twijfels over bestaan”.

Desm4

De gegevens die gisteren bekend werden gemaakt, hebben niet alleen betrekking op de periode dat Bolsonaro aan de macht is (zijn mandaat begon in januari van dit jaar). Minister van milieu Ricardo Salles gaf toe tijdens een interview met journalisten dat het nodig zal zijn “om een andere strategie toe te passen” tegen de ontbossing, i.s.m. de regeringen van de deelstaten.

President Bolsonaro ligt al in de clinch met milieuactivisten sinds de verkiezingscampagne van vorig jaar. Tijdens die campagne zei hij herhaaldelijk dat er geen nieuwe reservaten zouden komen voor de inheemse bevolking. Hij gaf ook regelmatig kritiek op het werk van de inspecteurs van Ibama. Na zijn verkiezing probeerde hij, via een voorstel in het parlement, om de ministeries van milieu en landbouw samen te voegen, maar dat lukte niet. Er kwamen wel een aantal wijzigingen waardoor het ministerie van milieu bijna 20% van zijn analisten kwijtspeelde. Door de richtlijnen van de regering en het tekort aan kaderleden in de lokale eenheden van het instituut (Ibama) daalde ook het aantal boetes, uitgeschreven aan illegale houtkappers.

Carlos-Nobre

Carlos Nobre (68 – foto) haalde een doctoraat in meteorologie in het MIT (Massachusetts Institute of Technology), was voorzitter van het Braziliaanse panel voor klimaatveranderingen, en is ook lid van het intergouvernementele panel voor klimaatwijzigingen (IPCC) van de Verenigde Naties.

Bron

Foto's: Fotos Públicas - Semas - Secom
Christiano Antonucci / Wikimedia Commons - Renato Lopes

#RicardoSalles #AmazôniaLegal #BraziliëNieuwsOnline #RicardoGalvão #JairBolsonaro #IPCC #Amazonegebied #MIT #BBCBrasil #Inpe #Deter #CarlosNobre #Ibama #Prodes

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page