top of page
  • Observer

Ambtenaren treden in actie

Camara-WS

De Braziliaanse ambtenaren voelen zich geviseerd door de geplande hervorming van de pensioenen en bereiden acties voor om de parlementairen onder druk te zetten. Ze willen hierbij zo ver gaan dat ze de electorale basissen gaan bewerken van de verkozenen opdat deze zouden toegeven, en neen zeggen tegen het voorstel van minister van economie Paulo Guedes. Deze laatste veroorzaakte eerder al een ongemak bij de autoriteiten door verklaringen als “De eerste en grootste uitgaves zijn die van de sociale zekerheid en de pensioenen, momenteel een fabriek van ongelijkheden”, en “De vetste pensioenen gaan naar de wetgevende en gerechtelijke machten, het volk moet het met de kleinste pensioenen doen” (om meer te lezen over de bedoelingen van de minister, klik hier).

D.m.v. fors lobbyen willen de ambtenaren het parlement onder druk zetten om hun privileges te behouden. De entiteiten die de ambtenaren verdedigen zijn al begonnen met het opzoeken van ministers, autoriteiten en leiders in het parlement om de tekst van het voorstel af te zwakken. Volksvertegenwoordiger Major Vitor Hugo (PSL) publiceerde via zijn Twitter account een lijst van 22 entiteiten, vooral vakbonden en associaties die de belangen van de ambtenaren verdedigen, die hij in de jongste dagen ontmoette.

De nieuwe regels voor de ambtenaren zoals voorgesteld door de regering, plaveien de weg naar het pensioen met ernstige beperkingen. Wie zijn carrière begon na 2003 zal dezelfde algemene regels opgelegd krijgen van de INSS (Instituto Nacional do Seguro Social). Wie al langer deel uitmaakt van het ambtenarenkorps behoudt het recht op het behoud van het laatste salaris dat hij/zij ontving vooraleer op pensioen te gaan, met het recht op dezelfde verhogingen als de actieve ambtenaren, maar enkel na het bereiken van de minimumleeftijd van 65 jaar voor mannen en 62 jaar voor vrouwen. Bovendien zullen de tarieven van de bijdrages voor het pensioen, een schaal volgen, afhankelijk van het salaris. Die tarieven beginnen met 7,5% voor wie een minimumloon verdient (momenteel R$ 954 – vandaag 222 EUR) en kunnen oplopen tot 22% voor zij die een salaris hebben dat meer is dan R$ 39.000 (het plafond voor ambtenaren bedraagt R$ 39.200 maar er zijn er die meer verdienen).

De categorie wil deze wijzigingen koste wat kost vermijden. Enkele vakbonden zijn bezig om de opinies van de volksvertegenwoordigers in kaart te brengen m.b.t. enkele specifieke punten van het voorstel, met de bedoeling om borden te laten maken met daarop de foto van de ‘deputado’, en daaronder de stelling die hij inneemt.

Heleno Araújo Filho, voorzitter van de nationale confederatie voor werknemers in de sector opvoeding: “Wij gaan alle nodige druk uitvoeren. De plakkaten met de foto’s van de volksvertegenwoordigers zullen op publieke plaatsen aangebracht worden zodat iedereen kan zien hoe zij erover denken”.

De entiteiten dreigen er ook mee om naar het gerecht te stappen tegen de geplande tarieven tot bijdrage van het pensioen, stijgend naargelang het uitbetaalde salaris.

Mauro Silva, technisch directeur bij Unafisco (de bond die de belastingcontroleurs vertegenwoordigt), zegt dat zijn organisatie beschikt over studies die aantonen dat een tarief van 11% voldoende is om de pensioenen van het functionalisme te betalen.

Volgens de “Atlas do Estado Brasileiro”, een platform op het internet gelanceerd door Ipea (Instituto de Pesquisa Econômica) groeide het aantal ambtenaren in Brazilië met 20% aan in een periode van 20 jaar, van 6,264 miljoen in 1995 naar 11,492 miljoen in 2016.

Bron

Foto: Will Shutter - Câmara dos Deputados

#Ipea #Unafisco #BraziliëNieuwsOnline #PauloGuedes #INSS #MajorVitorHugo

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page