top of page
  • Observer

Amorim een ijdeltuit?


Celso Amorim (80), speciale raadgever van president Lula, brengt minister van Buitenlandse Zaken Mauro Vieira regelmatig in verlegenheid, zo meldt het weekblad Veja. In de theorie heeft Vieira het laatste woord, maar in de praktijk is het Amorim die de plak zwaait.


Nog niet lang geleden stond Vieira een overplaatsing van een diplomaat toe, naar het buitenland. Toen Amorim op de hoogte kwam van de beslissing, annuleerde hij de operatie. De kanselier werd er slechts enkele dagen later op de hoogte gebracht door ondergeschikten, dat zijn bevel niet geldig was en dat Amorim het laatste woord had.


Een diplomaat zegt dat Amorim geen rekening hield met de waarschuwingen van Vieira toen Lula, geïnspireerd door Amorim, uitspraken deed tegen de Verenigde Staten en Europa, over de oorlog in Oekraïne, en er voor zorgde dat de Russische kanselier Serguei Lavrov Lula kon ontmoeten, tegen de (terechte) zin in van Vieira.


Binnen het ministerie van Buitenlandse Zaken wordt geoordeeld dat Amorim een aversie heeft tegen de Westerse mogendheden, opgebouwd in het verleden. Een diplomaat zei: "Het zit in zijn DNA om op deze manier op te treden. Lula luistert naar hem. Dit alles is het resultaat van de denkwijze van Celso Amorim en enkele radicale sectoren van de arbeiderspartij (PT)".


Dezelfde diplomaat zegt ook dat Mauro Vieira veel "voorzichtiger en pragmatisch" is, terwijl hij Amorim een "ijdeltuit" vindt.


Diplomaten van het ministerie oordelen dat Lula teveel improviseerde over de oorlog en dingen zei die niet bijdragen aan een meer neutrale houding van Brazilië, en in laatste instantie wel aan een houding van steun aan Rusland.


Het gevaar van dit alles, nog volgens de diplomaten, kan bestaan uit economische sancties tot zelfs een veto aan het delen van gevoelige technologieën".


Veja


Foto boven: Celso Amorim schudt handjes met de Chinese leider Xi Jinping, met Lula aan zijn zijde. Ricardo Stuckert/PR

5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page