top of page
  • Observer

Andere prioriteiten

Congresso-Vazio

Ex-gouverneur Sergio Cabral (Rio de Janeiro) werd gisteren voor de tweede maal teruggebracht naar Rio de Janeiro, vanuit Curitiba waar hij opgesloten zat in de strafinrichting Complexo Médico de Pinhais. De transfer gebeurde op verzoek van zijn advokaten en werd toegestaan door een groepje rechters van het Supremo Tribunal Federal, waaronder Gilmar Mendes.

Cabral verbleef minder dan drie maanden in Curitiba. De overplaatsing naar Paraná gebeurde op verzoek van het federale openbaar ministerie en dat van Rio de Janeiro, dit omwille van de “regalias” (aparte en bevoorrechte behandeling die hem wettelijk niet toekwam) waarvan hij genoot in de strafinrichting van Benfica (RJ), waaronder betere matrassen dan de andere opgeslotenen, gefilterd drinkwater, allerlei voedingswaren en delicatessen zoals dure kazen, charcuterie, bacalháu, garnalen en een zaal waar de ex-gouverneur kon genieten van leuke films via een grote led televisie, inclusief een home theater.

Cabral’s advokaten baseerden hun verzoek op de onmogelijkheid voor Cabral om persoonlijk te getuigen voor de rechter. Via Curitiba kon dat enkel via video conferenties.

Rechter Sergio Moro voldeed aan het verzoek van het STF en tekende het bevel tot overdracht. In het document verbood hij expliciet het gebruik van handboeien en beenkettingen. Die werden wel gebruikt door de federale politie bij zijn transfer naar Curitiba in januari. De beelden waren te zien op de televisie en riepen toen al vragen op over de noodzakelijkheid. Cabral werd nu overgebracht naar de gevangenis Cadeia Pública Pedrolino Werling de Oliveira, in het gevangeniscomplex van Bangu (RJ).

Sergio Cabral is beklaagde in 22 verschillende processen in het kader van het Lava Jato onderzoek. Hij werd al veroordeeld in vijf van deze processen. Op dit moment lopen zijn straffen op tot meer dan 100 jaren gevangenis. De meerderheid van die processen vallen onder de verantwoordelijkheid van rechter Marcelo Bretas, een van de mikpunten van Gilmar Mendes bij het STF die nu ook aanstuurt op een extra onderzoek tegen de rechter m.b.t. de woonvergoeding die hij en zijn echtgenote uitgekeerd krijgen. Bretas en vele andere Braziliaanse magistraten krijgen een extra maandelijkse woonvergoeding (bovenop hun salaris van R$ 33.700) van R$ 4.377 (1.122 euro), inclusief een geruststellende werkzekerheid, een bijzonder fraai pensioen, twee maanden vakantie en andere privileges. Rechter Bretas krijgt zelfs dubbel zoveel omdat zijn echtgenote eveneens rechter is. Ook Sergio Moro geniet van dit extraatje. Beiden beschikken nochtans over een (eigen) fraaie woning in respectievelijk Curitiba en Rio de Janeiro waar zij hun beroep uitoefenen. Het recht op een dergelijke vergoeding bestaat al sinds 1979. De tekst zegt dat, naast het salaris, de magistraten recht hebben op een woonvergoeding indien zij “tewerkgesteld worden op plaatsen waar geen officiële woning beschikbaar is”. De vergoeding werd in 2014 echter gegarandeerd aan alle rechters en procureurs van het land, door een beslissing van minister Luiz Fux van het opperste gerechtshof STF.

Het kan niet meer ontkend worden dat er op dit moment een zekere machtsstrijd aan de gang is tussen de lagere en hogere gerechtsinstanties van Brazilië, of anders gezegd, tussen de verdedigers van het Lava Jato onderzoek en zij die de elite van het land vertegenwoordigen. De grondwet wordt hierbij niet zelden aangehaald als reden om een of andere visie te verdedigen, dit terwijl de schrijnende ongelijkheid en bestaande wantoestanden soms andere wegen aanwijzen. Het parlement zou hierbij als wegwijzer moeten dienen, maar de heren en dames parlementairen hebben andere prioriteiten zoals de komende verkiezingen, zoeken naar een goede advokaat of kamperen naast een opgesloten ex-president. Een foto nemen van het Braziliaanse “congresso” zonder de aanwezigheid van het voltallige aantal volksvertegenwoordigers (513) is echt geen moeilijke opgave (foto boven).

Foto: Wilson Dias - Agência Brasil

#MarceloBretas #BraziliëNieuwsOnline #Bangu #LuizFux #Curitiba #GilmarMendes #SergioCabral #STF #SérgioMoro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page