top of page
  • Observer

Anthony Garotinho geblokkeerd

A-Garotinho

Het kiestribunaal (TSE) besloot vandaag met unanimiteit van de zeven rechters dat de kandidatuur van Anthony Garotinho (PRP) als gouverneur van de staat Rio de Janeiro, ongeldig is. De rechters volgden hiermee de beslissing van het regionale kiestribunaal (TRE-RJ) die de kandidatuur reeds eerder blokkeerden, gebaseerd op de Ficha Limpa wet. Garotinho werd veroordeeld door het gerecht in Rio de Janeiro voor het wegsluizen van meer dan 234 miljoen reais uit de schatkist van die stad, in de periode dat hij secretaris voor de veiligheid was in de regering van zijn echtgenote Rosinha.

In principe kan Garotinho nog een beroep indienen bij het hooggerechtshof STF, maar het besluit van het TSE treedt onmiddellijk in, inclusief het verbod om verder propaganda te voeren op de radio en televisie, en om kiescampagnes uit te voeren. Bovendien zal de eerste verkiezingsronde over 10 dagen plaatsvinden.

De meest recente Ibope peiling voor de regering van Rio de Janeiro gaf Garotinho 16% van de intentiestemmen, evenveel als ex-voetballer Romário, waardoor beiden op de tweede plaats stonden. DEM-kandidaat en ex-burgemeester Eduardo Paes staat vooraan in de peiling met 24%.

Wie is Garotinho?

Anthony William Matheus de Oliveira (58) is lid van de PRP (Partido Republicano Progressista – centrumrechts). Zijn beroep is radiopresentator, onder de roepnaam Garotinho. Hij begon zijn politieke carrière als burgemeester van zijn eigen stad, Campos dos Goytacazes. In 1998 werd hij, danzij de steun van Leonel Brizola, verkozen als gouverneur van Rio de Janeiro. In 2002 nam hij deel aan de presidentsverkiezingen en haalde er de derde plaats. Zijn echtgenote Rosinha Garotinho volgde hem op als gouverneur en hijzelf werd secretaris voor de veiligheid in haar regering. Beiden zijn evangelisch en pasten een erg populistische politiek toe. Het paar heeft negen kinderen, waarvan vijf geadopteerd. Hun dochter Clarissa ging ook in de politiek en sloot zich aan bij PROS.

De ellende begon in 2010: Garotinho werd toen ook al geblokkeerd door het regionaal kiestribunaal wegens misbruiken. Hetzelfde gebeurde bij Rosinha, toen burgemeesteres van Campos dos Goytacazes. Sindsdien bleven de schandalen elkaar opvolgen, een lange lijst met allerlei onfrisse praktijken die hem in zekere zin haast even diep deden vallen als zijn grote concurrent Sérgio Cabral waartegen hij verloor in 2014. Een van die schandalen leest u hier.


Garotinho-Lula
Foto's: Fotos Públicas - Ricardo Stuckert - Renato Araújo - Agência Brasil

#Ibope #PRP #TSE #BraziliëNieuwsOnline #Romário #DEM #EduardoPaes #AnthonyGarotinho #SergioCabral #RosinhaGarotinho #ClarissaGarotinho #STF #RiodeJaneiro

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page