top of page
  • Observer

Antilichamen van paarden gebruikt voor het neutraliseren van covid-19

SarsLab

Een serum, volledig ontwikkeld in Brazilië, vertoont neutraliserende antilichamen die tot 50 keer krachtiger zijn tegen Sars-CoV-2 dan deze die aanwezig zijn in het bloedplasma van mensen die besmet werden met covid-19.

Het resultaat werd door de wetenschappers die het product ontwikkelden als “uitstekend” beschouwd en maakt de weg vrij voor een efficiëntere behandeling tegen de ziekte. De onderzoekers wachten nu op de toestemming van het controleorgaan Anvisa (Agência Nacional de Vigilância Sanitária) om het serum te testen bij mensen.

Het plasma van mensen die covid-19 hadden, wordt al gebruikt om de ziekte te behandelen, als een manier om extra antilichamen aan te bieden aan patiënten die nog steeds strijden tegen het virus. Het principe van het serum is hetzelfde.

Het verschil bestaat erin dat het bij paarden geproduceerd wordt, en volgens de eerste resultaten, veel krachtiger is. De bekomen antilichamen worden vervolgens gezuiverd en kunnen bij patiënten worden geïnjecteerd.

Jerson Lima Silva, de president van het instituut “Fundação de Amparo a Pesquisa do Rio (Faperj), tevens onderzoeker bij de federale universiteit UFRJ van Rio de Janeiro” “We moeten erg voorzichtig te werk gaan om geen valse illusies te creëren. Maar de respons was indrukwekkend, ruim boven onze verwachtingen”.

Het werk van de onderzoekers zal vandaag worden ingediend voor publicatie bij de Nationale Academie voor Geneeskunde ANM (Academia Nacional de Medicina). Bij dezelfde gelegenheid zal Lima Silva het indienen van een octrooi voor het serum aankondigen.

In mei werden vijf paarden van het instituut Vital Brazil (IVB) ingeënt met een recombinant S-eiwit van het coronavirus, geproduceerd bij de UFRJ. Na 70 dagen vertoonde het plasma van 4 dieren antilichamen die 20 tot 50 keer krachtiger waren tegen covid-19. Het vijfde dier vertoonde eveneens antilichamen, maar in een kleiner volume.

Adilson Stolet, voorzitter van het Vital Brazil instituut: “We zijn allemaal erg opgewonden door het uitstekende en geweldige resultaat”.

Lima Silva zegt dat een van de redenen van de goede immuniteitsrespons, zowel in termen van gedetecteerde antilichamen als het vermogen om het virus uit te schakelen, erin bestaat dat de wetenschappers een volledig recombinant eiwit gebruikten, en niet alleen fragmenten.

Het S proteïne, geproduceerd in een laboratorium van de UFRJ, leidde ook tot de ontwikkeling van een nieuwe serologische test voor de detectie van antilichamen tegen covid-19.

De serumtherapie is een succesvolle behandeling die al decennia lang wordt toegepast tegen ziektes als hondsdolheid en tetanus, bijensteken, slangen en andere giftige dieren als spinnen en schorpioenen.

Adilson Stolet: “We gebruiken al een eeuw lang serum, zonder het te hebben over het volume plasma dat geproduceerd kan worden. We beschikken over 300 dieren, maar kunnen er 500 bijkopen; over twee maanden beschikken we over een enorme hoeveelheid antilichamen”.

Omdat het om een reeds bekende technologie gaat, hopen de onderzoeker om de preklinische testfase te kunnen overslaan, en meteen te kunnen testen op mensen. Hiervoor werd er al een akkoord afgesloten met het instituut IDOR (Instituto D’Or de Pesquisa e Ensino).

Lima Silva: “Zelfs als we geen 100% efficiëntie kunnen bereiken, dan nog kan deze strategie gecombineerd worden met een vaccin”.

Bron

Foto: Fotos Públicas - Peter Ilicciev

#IVB #BraziliëNieuwsOnline #IDOR #UFRJ #SarsCoV2 #ANM #Coronavirus #COVID19 #Anvisa

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page