top of page
  • Observer

Antropofagie

Antropofagia

De impact van de bekentenissen van de (belangrijke) voormalige PT figuur en ex-minister Antonio Palocci wordt door columnist Josias de Souza omschreven als volgt: “De antropofagie etappe in de geschiedenis van de arbeiderspartij is begonnen. Het kan wat tijd in beslag nemen maar stilaan gaan ze elkaar opeten”.

Het mag geen twijfel leiden dat de getuigenis van Palocci een nieuw tijdperk inluidt voor de partij. Van alles wat het Lava Jato onderzoek reeds aan het licht bracht, zal enkel de fictie overblijven die de PT voor zichzelf creëerde. Palocci streeft naar een akkoord met het gerecht, maar het ziet er naar uit dat het onderzoeksteam in Curitiba hier niet zal op ingaan. Palocci wachtte te lang om mee te werken met het gerecht. Zijn verklaringen zijn schrikwekkend door de bevestiging van de corruptie die een regel werd, ook bij hen. Maar die wetenschap is niet echt vernieuwend. En net dat wekt onrust bij de partijbonzen die ook wel beseffen dat Palocci nog meer rottigheid naar de oppervlakte moet gaan brengen om een akkoord te bekomen.

De Lava Jato onderzoekers hebben een niveau bereikt waarin ze het zich kunnen veroorloven om hogere eisen te stellen aan de bekentenissen van een corrupte politicus vooraleer gerechterlijke gunsten te verlenen.

Palocci maakte een komaf met de presidentiële ambities van Lula, erger, bracht deze laatste dichter bij een definitieve veroordeling en daadwerkelijke opsluiting achter de tralies. Hij maakte eveneens een komaf met datgene wat nog overbleef van het imago van Dilma Rousseff die nu al denkt aan een wetgevende kandidatuur, hetzij in de kamer ofwel in de senaat. Hierbij rijst de vraag of deze ambitie niet eerder een “foro priviligiado” (een bevoorrechte behandeling door het opperste gerechtshof, voorbehouden aan politici) beoogt.

De PT maakt zich niet echt zorgen om datgene wat Palocci onthulde, maar wel om datgene wat hij nog zou kunnen onthullen in een volgende getuigenis.

#LavaJato #AntonioPalocci #PT #Antropofagie #BrazilieNieuws #Lula #DilmaRousseff

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page