top of page
  • Observer

Anyway the wind blows

Sarney-clan

Naast de wedersamenstelling van de oude politieke orde op het nationale vlak, herhaalt zich vaak ook hetzelfde fenomeen in regionale gebieden, zoals in de deelstaat Maranhão. Voormalige gouvernante Roseana Sarney (65) gaat het nog eens opnieuw proberen, ook al is ze officieel met pensioen, een vet pensioen overigens. De clan Sarney is nogal gehecht aan zijn oligarchische status en weet zich bijzonder goed aan te passen aan de windrichting van het moment, “Anyway the wind blows”.

Roseana (MDB) is de dochter van voormalige president José Sarney (boven samen op de foto) en heeft net als papa, een rijk politiek verleden achter zich. Zij werd voor de eerste maal gouverneur van Maranhão in 1995 en wist dat nog driemaal te herhalen, tot 2014. Voorheen werd zij verkozen als federaal volksvertegenwoordiger (1991 – 1994) en als senator (2003 – 2009). Ze deed een gooi naar het presidentschap in 2002 maar trok die kandidatuur in na een financieel schandaal waar haar echtgenoot Jorge Murad bij betrokken was, het zogenaamde Lunus geval (Lunus Participações, een bedrijf op naam van beiden waar de federale politie in 2002 bij een inval een som van 1,34 miljoen reais in cash geld aantrof, smeergeld afkomstig van diverse aannemers. Het STF sprak Lunus later vrij, in 2003). Er kwamen later nog meer aanklachten tegen mevrouw Sarney, maar die liepen allemaal met een sisser af, zoals gebruikelijk.

Ondanks het leuke pensioentje gaat Roseana het nog eens opnieuw proberen, voor de vijfde keer. Zij meent sterke kansen te hebben tegen haar tegenstrever Flávio Dino (PCdoB). Deze laatste voert campagne, zeggende dat een overwinning van Roseana een terugkeer betekent naar de achterstand van Maranhão waar de helft van de bevolking afhangt van de Bolsa Família, 14% nog altijd analfabeet is, en 19% in extreme armoede leeft. Flávio Dino stelt de clan Sarney hiervoor verantwoordelijk. Roseana zegt dat er een vooroordeel bestaat tegen de naam Sarney omdat hij uit het noordoosten komt, en omdat zij een vrouw is. Roseana was de eerste vrouw die verkozen werd als gouverneur, in 1994. Volgens haar toont Dino geen cijfers die een ommekeer aantonen van de armoedecijfers in zijn vierjarig beleid. Zij verwacht veel steun van de Lula-stemmers en zegt dat de ex-president 65% intentiestemmen haalt in haar deelstaat: “Ik ben een fan van Lula, werkte voor hem in 2002 en was zijn leider in de Senaat, in 2006. We zijn al lang vrienden en stemde al in 1989 voor hem” (ondanks dat vader Sarney daar toen tegen was). Zij vindt ook dat Lula moet vrijgelaten worden en dat hij niet in de cel zit door betrokkenheid met het Lava Jato onderzoek, maar enkel door de zaak van dat triplex appartement in Guaruja.

Het geroep om Lula gaat zover dat senator Edison Lobão, running mate van Roseana Sarney, onlangs ruimte gaf aan zijn aanhangers tijdens de partijconventie van de MDB op 29 juli l.l. om samen te roepen “Olê, Olê, Olâ, Lula Lâ”. Iemand in het publiek schreeuwde toen geïrriteerd “Vader Sarney gaat dit niet leuk vinden”. Sarney wil graag dat zijn dochter herverkozen wordt.

Foto: Agência Brasil

#EdisonLobão #BraziliëNieuwsOnline #FlávioDino #LavaJato #RoseanaSarney #JoséSarney #Maranhão #Lula #Lunus

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page