top of page
  • Observer

Arme en (heel) rijke kandidaten

Justica-Eleitoral

Gegevens van het kiestribunaal TSE onthullen dat 10.611 kandidaten bij de komende verkiezingen verklaren dat ze niets bezitten. Zij vertegenwoordigen 38% van het totaal aantal kandidaten voor een of ander mandaat: raadsleden, volksvertegenwoordigers, senators. Tegenover hen staan 2.902 miljonairs, 10% van het totale aantal kandidaten. De rest zweeft daar ergens tussen.

Het percentage van de kandidaten zonder bezittingen is aanzienlijk lager dan bij de twee vorige verkiezingen. In 2010 verklaarde 41% van de kandidaten dat ze niets hadden. Het aantal miljonairs daarentegen, steeg. De cijfers kunnen nog lichtjes veranderen omdat het TSE nog altijd bezig is met de analyse van de registraties. Sommigen kunnen geweigerd worden, anderen zien mogelijk af van hun kandidatuur.

Bij de 13 “presidenciáveis” is Cabo Daciolo de enige die verklaart dat hij niets bezit. Negen anderen zijn miljonair: Álvaro Dias, Ciro Gomes, Eymael, Geraldo Alckmin, Henrique Meireles, Jair Bolsonaro, João Amoêdo, João Goulart Filho en Lula.

Bij de kandidaat gouverneurs (van deelstaten) zeggen 16 kandidaten dat ze geen bezittingen hebben, tegenover 82 die een patrimonium van meer dan 1 miljoen reais aangeven. Bij de kandidaat senatoren: 50 bezitten niets, 140 zijn miljonair. De grootste groep “niets bezitters” is terug te vinden bij de kandidaat volksvertegenwoordigers.

Een en ander heeft zeker te maken met de strengere controle. Kandidaten schrikken er nu voor terug om bezittingen te verstoppen. Maar ook de aangebrachte wijzigingen in de kieswetgeving (in 2015) spelen mee. Door een komaf te maken met financieringen door bedrijven, bestaan er geen limieten meer om zichzelf te bedruipen. Indien een ondernemer wenst bij te dragen aan een of andere kandidaat, dan blijft dat wettelijk beperkt tot 10% van zijn inkomen van het jaar voordien. De kandidaat mag wel zijn campagne financieren met eigen middelen, onbeperkt. Hierdoor wordt verklaard waarom er meer miljonairs meedoen.

Om zich te kunnen registreren, moeten alle kandidaten een verklaring indienen waarin hun patrimonium tot in de details omschreven wordt. Het weglaten van bezittingen of een poging tot fraude kan onderzocht worden op verzoek van het openbaar ministerie, of van een of andere concurrerende politieke partij.

Foto: Marcelo Camargo - Agência Brasil

#CiroGomes #JoãoGoulartFilho #GeraldoAlckmin #TSE #BraziliëNieuwsOnline #Eymael #CaboDaciolo #ÁlvaroDias #JairBolsonaro #Lula #HenriqueMeireles #JoãoAmoêdo

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page