top of page
  • Observer

Autokaravaan tegen Doria, O Globo en China

Carreata1

Tientallen aanhangers van president Bolsonaro trokken vorige zaterdag door de straten van São Paulo in hun wagens, om hun steun te betuigen aan zijn beleid m.b.t. de covid-19 crisis, en om kritiek te leveren op de TV-netwerken O Globo en Bandeirantes, gouverneur João Doria en op China, het land waar het allemaal begon. De oproep tot deelname aan de karavaan werd gelanceerd via Whatsapp, bij groepen van vrachtwagenchauffeurs en motorrijders. Dit veroorzaakte verkeersopstoppingen in beide richtingen van de bekende Avenida Paulista.

Er werd veel getoeterd en Braziliaanse vlaggen uitgestoken. De retoriek was vooral gericht tegen de quarantaine en tegen gouverneur (van São Paulo) João Doria. De voornaamste bezorgdheid van de protesteerders was de economie, het motief (volgens hen) om de opgelegde regels van isolatie te verzachten.

Een man, bovenop de laadruimte van een camionette, deed een oproep aan het publiek om niet meer te kijken naar programma’s van TV O Globo en Bandeirantes, en om alle merken die door deze kanalen gepromoot worden, te boycotten. Hij beschuldigde China ervan om deze zenders te financieren, i.s.m. João Doria.

Een aantal vrachtwagenchauffeurs stationeerden hun voertuig voor het stadhuis en lanceerden in koor de slogan “Weg met Doria”. Hij en O Globo vormden het belangrijkste doelwit en werden als “verraders van het vaderland” bestempeld. Andere manifestanten in auto’s of met de moto scandeerden de gebruikelijke slogans van bolsonaristas als “Mijn vlag zal nooit rood zijn”.

Doria is een van de Braziliaanse gouverneurs die de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie en van het ministerie van Gezondheidszorg opvolgt, met maatregelen tot de verplichte sluiting van handelszaken en scholen, om de verspreiding van het coronavirus in te dijken. De gouverneur legde een quarantaine op via decreet, en verlengde inmiddels al de periode.

De militaire politie zette de buurt rondom de woning van de gouverneur af, op een afstand van drie blokken, in de wijk Jardins. De manifestanten trokken echter naar de zetel van Fiesp (Federação da Indústrias de São Paulo), op de Avenida Paulista, een van de meest bekende adressen van São Paulo.

Net als president Bolsonaro, toonden de betogers zich tegen de regels van het sociale isolement en argumenteerden dat de economische impact erg zwaar zal zijn. Doria werd bekritiseerd omdat hij, volgens de betogers, een verrader is omdat hij verkozen werd omdat hij zijn imago plakte aan dat van Bolsonaro in 2018, en nu zijn rug keerde naar de president. Zij zijn ervan overtuigd dat Doria mikt op het presidentschap in 2022. O Globo en Bandeirantes worden ervan beschuldigd om foute informatie te verstrekken over de pandemie, met als doel het destabiliseren van president Bolsonaro.

De regering van São Paulo gaf een nota uit waarin gesteld wordt dat “het recht op vrije meningsuiting gerespecteerd wordt”, maar dat “het sociaal isolement essentieel is om het aantal besmettingen en doden als gevolg van de covid-19 pandemie te beperken, dit volgens de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie en het ministerie van Gezondheidszorg”.

Bron

Foto: Fotos Públicas - Roberto Parizotti

#SãoPaulo #BraziliëNieuwsOnline #China #JoãoDoria #TVBandeirantes #Whatsapp #Coronavirus #COVID19 #OGlobo #Fiesp #AvenidaPaulista

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page