top of page
  • Observer

Avianca: overname in zicht?

Avianca

De luchtvaartmaatschappij Azul, de derde grootste van Brazilië, sloot een niet-bindend akkoord af van 105 miljoen dollar voor de koop van een aantal acties van concurrent Avianca Brasil. De overeenkomst omvat 70 slots van landingen en opstijgingen, en 30 Airbus A320 toestellen.

Het voorstellend akkoord wordt gerealiseerd via een mechanisme met de naam “Unidade Produtiva Isolada” (UPI), inclusief het certificaat van luchtvaartoperator van Avianca Brasil. De maatschappij beschikte tot in de helft van januari van dit jaar over een vloot van 46 vliegtuigen.

De termijnen zijn niet erg duidelijk. Azul hult zich in stilte, dit alvorens de jaarlijkse resultaten te onthullen, voorzien voor donderdag 14 maart. Er kwam wel een nota: “We benadrukken dat het akkoord niet bindend is en dat het acquisitieproces van het UPI onderworpen is aan een aantal voorwaarden, zoals de afronding van een ‘due diligence’ proces, de goedkeuring van regelgevers en crediteuren, en de afsluiting van het gerechtelijk herstelproces. Dit alles zal tot drie maanden in beslag nemen”.

Avianca vormt al sinds het begin van december 2018 het mikpunt van acties tot het terugvorderen van uitgeleende vliegtuigen wegens tekortkomingen bij de betalingen. Na een snelle groei van de maatschappij waren er plots achterstallen bij de betalingen aan leveranciers en werd er niet meer aan alle verplichtingen voldaan bij de luchthavens. De schuld bij de luchthavens, zowel publieke als privé, zou bijna R$ 100 miljoen bedragen. Enkel al in Guarulhos (SP) gaat het om R$ 25 miljoen. Een deel van die schuld zou inmiddels betaald zijn. Recentelijk kon Avianca R$ 130,7 miljoen losweken bij de banken ABC, Daycoval, Safra en Fibra, terug te betalen tot 2021. Hiermee steeg de schuld van het bedrijf tot R$ 306 miljoen. Aan het einde van vorig jaar bedroeg die schuld nog 194 miljoen.

De maatschappij sloot een gerechtelijk akkoord af aan het einde van vorig jaar, maar vorige week werd bekend dat het boordpersoneel en piloten sinds januari geen salaris meer ontvingen. Hun vakbond SNA (Sindicato Nacional dos Aeronautas, besloot tot een staking die deze week (13) zou ingezet worden.

Reizigers die een vlucht boekten via Avianca houden alvast hun hart vast.

Bron 1Bron 2

Foto: Avianca Brasil

#ABC #Daycoval #Avianca #BraziliëNieuwsOnline #Azul #Fibra #AirbusA320 #Safra #SNA #Guarulhos

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page