top of page
  • Observer

Balpen (even) weg, Mandetta blijft (nog even)

BolsoMandet

Het welles-nietes spelletje van gisteren m.b.t. het ontslag van minister Mandetta (Gezondheid) leidde er uiteindelijk toe dat president Bolsonaro zijn Bic weer mocht opbergen waarmee dat ontslag zou getekend worden. Maar dat wil niet zeggen dat de Bolsonaro clan, ook gekend als het “Gabinete do ódio” (haatkabinet), ermee stopte om de minister zwart te maken. Het thema #MandettaGenocida was vandaag een van de meestgebruikte hashtags bij Twitter, als begeleiding van een aantal fake news berichten.

Een van die berichten verwees naar de vernieuwing van contracten voor publicitaire doeleinden door Mandetta voor 1 miljard reais, destijds afgesloten door Dilma Rousseff (in 2016), met agentschappen die nu de media “voorzien van informatie tegen Bolsonaro”. Door dat miljardencontract zou Mandetta erin geslaagd zijn om een populair fenomeen te worden, niet door zijn optreden in het gevecht tegen de pandemie. De “media” worden ook bij hun naam genoemd: O Globo en TV Bandeirantes zouden hierdoor miljoenen opstrijken. In de tekst van het bericht is er zelfs plaats voor een samenzwering met China, een veronderstelde verdoken partner van de pers in de strijd tegen Bolsonaro.

In werkelijkheid is het allemaal niet zo sensationeel. Mandetta verlengde gewoon een bestaand contract van 250 miljoen met vier agentschappen die reeds diensten verleenden aan zijn ministerie, een uitgave die voorzien was in de begroting van de regering Bolsonaro. Het hoeft geen betoog dat deze laatste, lijdend aan een paranoïde-persoonlijkheidsstoornis, het broodje aap verhaal graag slikte. De militairen Luiz Eduardo Ramos, regeringssecretaris, en stafchef Walter Braga Netto, deden hun best om de president ervan te overtuigen om Mandetta niet te ontslaan. Beiden oordeelden dat het opstappen van de minister de ganse structuur van het ministerie (van Volksgezondheid) overhoop zou gooien. Het stond toen al vast dat een flink aantal nauwe medewerkers ook zouden opstappen, samen met hun baas. Het kwam zelfs zover dat sommigen al de lades van hun bureel leegmaakten.

Gelukkig kwam het niet zover. Een ontslag zou de ramp van de pandemie, nu al met meer dan 660 doden en bijna 14.000 besmettingen, enkel maar verergerd hebben.


DavidUip

Toch gaat het haatkabinet door op de ingeslagen weg, o.m. door te eisen dat David Uip, specialist in infectieziektes, bekendmaakt of hij hidroxicloroquina nam nadat hij ook zelf besmet werd. De arts herstelde en is nu weer normaal aan het werk in São Paulo in het team van de plaatselijke regering, als secretaris van gezondheid. Tegenstanders van Bolsonaro antwoorden hierop dat de president eerst zelf maar eens de uitslag van zijn eigen test moet tonen aan het publiek, iets wat hij tot nog toe weigerde.

Mandetta zelf verklaarde dat hij er niet meer aan twijfelt: het is geen kwestie van al dan niet ontslagen te worden, maar wel van ‘wanneer’.

Bron

Foto's: Isac Nóbrega - PR / Fotos Públicas - Govesp

#DavidUip #BraziliëNieuwsOnline #WalterBragaNetto #LuizEduardoRamos #JairBolsonaro #TVBandeirantes #LuizHenriqueMandetta #OGlobo #DilmaRousseff

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page