top of page
  • Observer

Bandieten op TV

Wallace-Souza

Het zal niet vaak gebeuren dat Brazilië Nieuws twee dagen na elkaar bericht over een nieuwe Netflix-productie, maar als dat gebeurt, dan is dat niet om Netflix te promoten, maar wel om te wijzen op een of andere interessante film, documentaire of reeks m.b.t. Brazilië die anders mogelijk aan de aandacht van onze lezers zou kunnen ontsnappen. Het reusachtige aanbod van dergelijke streamingdiensten in aanmerking genomen, is het ook niet voor de hand liggend dat een Braziliaanse productie plots hoger in ranking zou komen dan andere succesvolle reeksen, zeker niet in Brazilië waar dergelijke producties nog steeds te lijden hebben van vooroordelen en waar het nieuwe seizoen van Black Mirror nog altijd meer aandacht krijgt. De bijzonder bizarre zaak Wallace Souza (foto), een (echt gebeurd) drama dat alle fictie overstijgt, heeft echter alles om u aan het scherm te kluisteren gedurende de zeven afleveringen, elk van ong. 50 minuten. En wat dacht u van een titel als “Bandidos na TV” (in het Engels vertaald als ‘Killer Ratings’)?

De serie onthult het verhaal van de TV-presentator Wallace Souza, schepper en leider van het Canal Livre, een politioneel programma dat gelanceerd werd in 2000 waarin hij drugsdealers opspoorde en aanklaagde. Het programma werd zo populair in de sloppenwijken van de stad Manaus (Amazonas) dat hij driemaal verkozen werd als gedeputeerde voor de deelstaat. Maar dat begon allemaal te veranderen in 2008 toen hij ervan beschuldigd werd om, in werkelijkheid, de leider te zijn van een bende drugsdealers die de opdracht gaf om leden van rivaliserende bandieten te vermoorden, aldus de kijkdichtheid van zijn programma verhogend.

Het verhaal is bepaald bizar, maar naar alle waarschijnlijkheid slechts de top van de ijsberg van een oorlog tussen verschillende misdaadfracties, uiteindelijk uitlopend op de barbaarse moorden in de lokale gevangenissen die ook nu nog gebeuren en het nationale nieuws halen.

Uiteraard werd de werkelijkheid hier en daar wat aangepast, net zoals in andere Netflix series als Making a Murderer, The Keepers en Wild Wild Country, dit om de spanning wat te verhogen en om cliffhangers te produceren waardoor u de volgende aflevering wil zien. Vergis u echter niet, en zoek niet naar de absolute waarheid. Bandidos na TV doet dit op een subtiele manier, zonder altijd een beschuldigende vinger uit te steken naar één welbepaalde zijde. Indien dat gebeurt, dan komt er plots een nieuw feit of bewijs dat naar de andere kant wijst. De ganse geschiedenis is veel complexer dan “de politie tegen de bandieten”.

Het onderzoeksteam tegen Wallace Souza en zijn “trawanten”, samengesteld uit politiemannen en agenten van de staatsveiligheid van Amazonas, genereren evenveel wantrouwen bij de kijker als de verdachten. Was Wallace een monster dat mensen liet doden om zijn kijkcijfers (en populariteit) op te krikken, of was hij het slachtoffer van een politieke rivaal en de lokale politie waar hij al jaren kritiek op gaf, zeggende dat die onbekwaam was om de strijd tegen de drugstrafiek te voeren?

Ondanks alle moordenaars, belangrijke politici en zelfs een angstwekkend netwerk van pedofielen, is de zaak Wallace niet erg bekend in Brazilië, behalve dan in de noordelijke regio. Het zondagavond programma Fantástico (O Globo) besteedde in augustus 2009 een reportage van bijna 10 minuten over de zaak Wallace. In oktober van dat jaar werd hij ontzet als gedeputeerde, ondanks dat hij op de zitting (die over hem moest oordelen) verscheen met een bijbel in zijn handen, en wenend. Na de ontzetting uit zijn ambt werd hij onwel en moest hij afgevoerd worden naar een hospitaal. Wallace Souza overleed uiteindelijk aan een hartaanval op 27 juli 2010.

Foto: YouTube

#Manaus #BraziliëNieuwsOnline #Fantástico #Netflix #CanalLivre #BandidosnaTV #KillerRatings #Amazonas #WallaceSouza #OGlobo

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page