top of page
  • Observer

Barão de Cocais: een tikkende tijdbom

Barao-de-Cocais

Barão de Cocais (foto) is een charmant stadje in de deelstaat Minas Gerais, met iets meer dan 32.000 inwoners. Het ‘município’ is omgeven met veel groen, maar ligt helaas in de nabijheid van een monster dat het leven van die inwoners in een hel veranderde, ook al moet het ergste nog komen. Het monster in kwestie is een residuele dam van het mijnbedrijf Vale die op ieder moment kan breken. Het probleem ligt in de noordelijke helling van de Gongo Soco mijn die in de jongste weken bijna 20cm per dag beweegt en die het op elk moment kan begeven. Dat zou geen onmiddellijk gevaar opleveren omdat het enkel om water gaat, maar de trillingen van de bodem kunnen leiden tot een breuk van de lager gelegen residuele dam Sul Superior die nu al erg instabiel is. Die breuk zal een modderstroom van 6 miljoen kubieke meters veroorzaken, met immense gevolgen voor de ganse regio.

Gongo-Soco

Het stadje is hier al maanden op voorbereid en beleeft een heus drama. Naast de angst en de onzekerheid, werden essentiële diensten onderbroken. Verscheidene bankinstellingen verplaatsten hun activiteiten naar de buurstad Santa Bárbara. De bankautomaten staan droog. Meer dan 450 mensen moesten hun huizen al verlaten: Vale plaatste 287 van hen in een hotel in nabije gemeentes, 175 anderen verblijven bij familie en/of vrienden. Het gaat om mensen die in de meest gevaarlijke zone wonen, de eerste die zou getroffen worden door de modderstroom bij een dambreuk. Bewoners van de 2de zone waar de modder zou aankomen na 1 uur en 12 minuten, werden al onderworpen aan simulerende oefeningen om te ontsnappen. Speciale borden werden geplaatst om de vluchtroutes aan te duiden.


Cava-da-mina-do-Congo-Soco

In gans de stad staan auto’s klaar met luidsprekers die onmiddellijk zullen gebruikt worden bij een eventuele dambreuk. De stad beschikt namelijk niet over sirenes die de bevolking kunnen waarschuwen. Vale berekende dat er zonder dergelijke waarschuwingen 100 tot duizend slachtoffers kunnen vallen. Door een tijdige waarschuwing zakt dat aantal tot maximum 10 slachtoffers (nogal een koelbloedige berekening).

In die 2de zone wonen ongeveer 6.000 mensen. De straten werden voorzien van een oranje streep op de voetpaden om het gevaar aan te duiden.

De stad geeft een verlaten, desolate indruk. Vele huizen werden geplunderd (alsof de dreiging van een dambreuk nog niet volstaat). Een studie, uitgevoerd door het bedrijf Potamos in 2017 over de gevolgen van een mogelijke breuk van de ‘Barragem Sul Superior’, wijst uit dat de modderstroom zich kan uitstrekken over 72,5km, langs de rivieren São João en Santa Bárbara. Vale voorziet dat, naast Barão de Cocais, ook twee andere gemeentes zouden getroffen worden: Santa Bárbara en São Gonçalo do Rio Abaixo.

Bron en meer foto’s

Foto's: Wikimedia Commons - Google Maps/Aislan Martins - Google Earth

#MinasGerais #Vale #BarãodeCocais #BraziliëNieuwsOnline #MinaGongoSoci #SãoGonçalodoRioAbaixo #SantaBárbara #BarragemSulSuperior

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page