top of page
  • Observer

Barroso: "Wij overwonnen het bolsonarisme!"


Minister Luis Roberto Barroso (foto) van het hooggerechtshof STF maakte een uitschuiver door zijn uitspraak "Wij overwonnen het bolsonarisme!", in een toespraak op het congres van UNE (União Nacional dos Estudantes, vorige woensdag in de hoofdstad Brasília. De manier waarop hij zich tot het publiek richtte en vooral deze uitspraak, gaf de indruk dat de minister aan politiek deed, en dat viel niet in goede aarde bij rechts Brazilië in het algemeen, en bij de aanhangers en geallieerden van de ex-president in het bijzonder. De repercussie nam dergelijke afmetingen aan dat parlementariërs, geallieerden van de ex-president, meteen lieten weten dat ze een verzoek tot impeachment zullen indienen tegen de minister.


Ook president Lula was aanwezig op het congres van UNE.


De uitspraak maakte deel uit van een heftige reactie van de minister toen hij uitgejouwd werd door de studenten die protesteerden tegen zijn aanwezigheid, en hem uitscholden als "vijand van de sector verpleging en aanzetter tot de staatsgreep van 2016", refererend naar zijn stem over het loonplafond van de sector en het afzettingsritueel van toenmalig president Dilma Rousseff.


De woorden van Barroso: "We hebben de censuur verslagen, we hebben marteling verslagen, we hebben het bolsonarisme verslagen om de democratie en de vrije manifestatie van alle mensen mogelijk te maken!", en:


"Hier aanwezig zijn betekent de herontdekking van mijn eigen verleden, het autoritarisme, de onverdraagzaamheid, mensen die schreeuwen in plaats van luisteren, mensen die vloeken in plaats van argumenten op tafel te leggen. Dat is bolsonarisme! Wie beschikt over argumenten, wie gelijk heeft, wie de geschiedenis aan zijn kant heeft, legt die argumenten op tafel, maar vloekt noch schreeuwt. Dát is het recente verleden dat we nu achter ons willen laten".


In de wandelgangen van het hooggerechtshof geven ministers toe dat de uitspraak van Barroso het imago van het hof schade toebrengt. Zij vinden dat men de zaak niet op de spits mag drijven, maar zijn het er wel mee eens dat de uitspraak het potentieel heeft om het wantrouwen van de maatschappij tegenover het optreden van het STF te verhogen, het verwijt dat het hof aan "ativismo judicial" (gerechtelijk activisme) doet.


Zelfs ex-minister Marco Aurélio Mello reageerde. Voor hem kan het hof zich niet verantwoordelijk stellen voor electorale overwinningen of nederlagen: "Ik kan dit enkel maar beschrijven als een fout van de minister, want wij versloegen niemand, vooral niet het hooggerechtshof dat de laatste toevlucht is van het burgerschap".


Barroso probeerde inmiddels al om zijn uitspraak wat te verzachten en zei dat hij verwees naar het "extremisme van een staatsgreep" door te zeggen "we versloegen het bolsonarisme".


Estadão


Foto's: Wilson Dias - José Cruz - Agência Brasil

4 weergaven0 opmerkingen
bottom of page