top of page
  • Observer

Battisti bekent

cesare-battisti-bolivia

“Wanneer ik iemand doodde, dan ging het voor mij om een gerechtvaardigde oorlog”, zo verklaarde de Italiaanse voormalige terrorist Cesare Battisti in een verhoor. Tot nog toe ontkende hij eender welke betrokkenheid in een moord en zei dat hij politiek vervolgd werd. Een Italiaanse procureur zegt dat Battisti, door zich onschuldig te verklaren, de steun won van links waar hij zich ook bevond, inclusief van ex-president Lula in Brazilië.

De procureur Alberto Nobili ondervroeg Battisti in de gevangenis waar hij momenteel verblijft. De nu 64-jarige terrorist, voorheen lid van de groep “Gewapende Proletariërs voor het Communisme”, gaf toe dat hij verantwoordelijk was voor vier moorden in Milaan waar de groep destijds actief was. Battisti verklaarde dat hij zelf twee mensen ombracht en opdrachtgever was van 2 andere aanslagen met dodelijk gevolg.

President Bolsonaro gaf commentaar op het nieuws: “Battisti, een linkse ‘held’, kwam op vakantie in Brazilië, gesteund door de regering van de PT en aanverwante partijen & sociale bewegingen (PSOL, PCdoB, MST), en bekent nu dat hij vier mensen vermoordde toen hij lid was van de ‘Gewapende Proletariërs voor het Communisme’. Jarenlang heb de bescherming die aan deze terrorist verleend werd, aangeklaagd. Hij werd hier behandeld als een politieke vluchteling. Voor de verkiezingen beloofde ik om hem terug te sturen naar Italië om te boeten voor zijn misdaden. De nieuwe houding van Brazilië is deze: wij zijn geen land meer dat een paradijs vormt voor bandieten!” , zo verklaarde hij.

Battisti en Brazilië

Het begon allemaal tijdens de regering van president Lula (2003-2010). De Italiaan vluchtte naar Brazilië om een uitwijzing naar eigen land te voorkomen: hij liep er met name een levenslange veroordeling op wegens vier politieke moorden in de woelige jaren zeventig. De moorden werden gepleegd tussen 1978 en 1979, op een gevangenisbewaker, een politieagent, een neofascistische militant en een juwelier in Milaan (de zoon van de juwelier belandde in een rolstoel na de aanslag nadat hij eveneens geraakt werd).

Vooraleer naar Brazilië te vluchten, verbleef Battisti in twee andere landen: Frankrijk en Mexico. In 2005 besloot hij Frankrijk te verlaten omdat de regering besloten had om hem uit te leveren. Hij trok naar Brazilië. In 2007 werd hij aangehouden door de federale politie en moest de beslissing van de regering afwachten achter de tralies. Ex-president Lula kende hem uiteindelijk de status toe van politieke vluchteling. In 2009 keurde het hoogste gerechtshof (STF) de aanvraag tot uitwijzing goed, maar liet de uiteindelijke beslissing over aan Lula. Die weigerde de uitwijzing op de laatste dag van zijn ambtstermijn, op 31 december van 2010. Lula’s beslissing zorgde voor ongenoegen bij de Italiaanse regering, iets wat zich voortzette tijdens de regering Dilma Rousseff. Rome gaf het niet op en bleef aandringen op een uitwijzing bij Michel Temer, nadat die het overnam van de afgezette Dilma. De verdedigers van Battisti dienden een verzoek in bij het STF om het verzoek om uitlevering te weigeren. Rechter Luiz Fux ging daar toen op in, maar wijzigde zijn besluit in de 2de week van december. Michel Temer gaf zijn akkoord voor een uitwijzing maar meteen daarna sloeg Battisti op de vlucht naar Bolivia.

Bron

Foto: Policia Boliviana - Twitter

#BraziliëNieuwsOnline #LuizFux #JairBolsonaro #MST #PT #MichelTemer #PCdoB #CesareBattisti #PSOL #Lula #Milaan #Italië

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page