top of page
  • Observer

Battisti opgepakt

cesare-battisti-praia

President Jair Bolsonaro liet vandaag weten via zijn Twitter account dat door de arrestatie van de Italiaan Cesare Battisti (64) eindelijk recht gesproken wordt. Hij loofde de verantwoordelijken voor de aanhouding, een gezamenlijke operatie van de Boliviaanse en Italiaanse politie die de voormalige linkse activist lokaliseerde en oppakte in de straten van Santa Cruz de La Sierra (Bolivia).

“Mijn felicitaties voor de vangst van de terrorist Cesare Battisti! Eindelijk zegeviert het recht op deze Italiaanse moordenaar en kameraad van een van de meest corrupte regeringen die de wereld ooit kende (PT).”, zo schreef Bolsonaro.

Battisti bevond zich in Santa Cruz de La Sierra, een van de belangrijkste steden van Bolivia, en werd er gisterennamiddag omstreeks 17u lokale tijd opgepakt. Volgens de berichtgeving deed hij geen poging om te vluchten. Ondervraagd door de politie antwoordde hij in het Portugees. De Italiaan was gekleed in een blauwe broek en hemd, droeg een zonnebril en een valse baard.

cesare-battisti-bolivia

Jair Bolsonaro verdedigde de uitzetting van Battisti voor en na zijn verkiezing. Hij sprak erover met de Italiaanse ambassadeur in Brazilië, Antonio Bernardini, die aandrong op een uitwijzing zodat de gezochte terrorist zijn levenslange straf in Italië zou uitzitten.

Commentaren

Antonio Bernardini: “Battisti werd opgepakt! De democratie is sterker dan het terrorisme!”

Matteo Salvini, Italiaanse minister en leider van een extreem-rechtse partij: “Een crimineel verdient geen comfortabel leven aan het strand, maar wel om zijn leven te eindigen achter de tralies. Mijn dank gaat naar president Jair Bolsonaro en naar de nieuwe Braziliaanse regering die het politieke klimaat wijzigden waardoor deze arrestatie mogelijk werd”. Salvini plaatste een foto van Battisti, luierend aan het strand (zie boven) bij zijn commentaar via Twitter.

Eduardo Bolsonaro, zoon van de president: “Brazilië is niet langer het land van bandieten. Matteo Salvini, een geschenkje is onderweg”

Matteo Renzi, ex-eerste minister van Italië: “De arrestatie van Cesare Battisti in Bolivia is goed nieuws. Alle Italianen, zonder enig politiek onderscheid, willen dat een moordenaar zo snel mogelijk terug naar Italië gebracht wordt om zijn straf door te brengen in een Italiaanse gevangenis. Vandaag is een mooie dag”

Antonio Tajani, voorzitter van het Europees Parlement: “Een rode terrorist die lachte met zijn slachtoffers, hun families en met Italië verdient het om opgesloten te worden in de gevangenis”

Alberto Torregiani, zoon van een van de slachtoffers van Battisti: “Het is werkelijk een mooie dag. Ik durf er niet aan denken dat hij opnieuw een truukje bedenkt om te ontsnappen. Iemand zou er een boek moeten over schrijven”

Alfonso Bonafede, de Italiaanse minister van justitie: “De spanning van de jongste uren ontlaadt zich door de bevrediging van het resultaat waar 25 jaar op gewacht werd. Mijn gedachten gaan naar de families van zijn slachtoffers Antonio Santoro, Pierluigi Torregiani, Lino Sabbadin en Andrea Campagna. Zij kunnen eindelijk zeggen dat er recht gesproken wordt!”

De zaak Battisti

Het begon allemaal tijdens de regering van president Lula (2003-2010). De Italiaan vluchtte naar Brazilië om een uitwijzing naar eigen land te voorkomen: hij liep er met name een levenslange veroordeling op wegens vier politieke moorden in de woelige jaren zeventig. Battisti maakte toen deel uit van de groep ‘Gewapende Proletariërs voor het Communisme’. De moorden werden gepleegd tussen 1978 en 1979, op een gevangenisbewaker, een politieagent, een neofascistische militant en een juwelier in Milaan (de zoon van de juwelier belandde in een rolstoel na de aanslag nadat hij eveneens geraakt werd). Battisti blijft tot op vandaag volhouden dat hij onschuldig is.

Vooraleer naar Brazilië te vluchten, verbleef Battisti in twee andere landen: Frankrijk en Mexico. In 2005 besloot hij Frankrijk te verlaten omdat de regering besloten had om hem uit te leveren. Hij trok naar Brazilië. In 2007 werd hij aangehouden door de federale politie en moest de beslissing van de regering afwachten achter de tralies. Ex-president Lula kende hem uiteindelijk de status toe van politieke vluchteling. In 2009 keurde het hoogste gerechtshof (STF) de aanvraag tot uitwijzing goed, maar liet de uiteindelijke beslissing over aan Lula. Die weigerde de uitwijzing op de laatste dag van zijn ambtstermijn, op 31 december van 2010. Lula’s beslissing zorgde voor ongenoegen bij de Italiaanse regering, iets wat zich voortzette tijdens de regering Dilma Rousseff. Rome gaf het niet op en bleef aandringen op een uitwijzing bij Michel Temer, nadat die het overnam van de afgezette Dilma. De verdedigers van Battisti dienden een verzoek in bij het STF om het verzoek om uitlevering te weigeren. Rechter Luiz Fux ging daar toen op in, maar wijzigde zijn besluit in de 2de week van december. Michel Temer gaf zijn akkoord voor een uitwijzing maar meteen daarna sloeg Battisti op de vlucht naar Bolivia.

Bron: Agência Brasil – Estadão

Foto: Policia Boliviana - Twitter

#AntonioBernardini #BraziliëNieuwsOnline #JairBolsonaro #SantaCruzdeLaSierra #EduardoBolsonaro #AlfonsoBonafede #MichelTemer #CesareBattisti #Bolivia #MatteoRenzi #Lula #MatteoSalvini

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page